Pereiti į pagrindinį turinį

Seimas V. Uspaskicho dar nelies

2014-01-09 15:28

Darbo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho neliečiamybės klausimas nustumtas į šalį – jis nebus nagrinėjamas ir neeilinėje Seimo sesijoje sausio 21–23 d. Užtat parlamento akiratyje vėl atsidurs Konstitucijos pataisa, galbūt leisianti Rolandui Paksui dalyvauti rinkimuose.

A.Ufarto/BFL nuotr.

Darbo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho neliečiamybės klausimas nustumtas į šalį – jis nebus nagrinėjamas ir neeilinėje Seimo sesijoje sausio 21–23 d. Užtat parlamento akiratyje vėl atsidurs Konstitucijos pataisa, galbūt leisianti Rolandui Paksui dalyvauti rinkimuose.

Taisys Konstituciją

"Yra surinkti parašai, valdyba patvirtino, kad neeilinė sesija šaukiama sausio 21–23 d., pagrindiniai klausimai – konstituciniai, bus balsavimas dėl konstitucinės pataisos, taip pat atitinkamai kiti teisės aktai, kuriuos teikia iniciatoriai ir Seimo nariai", – po valdybos posėdžio žurnalistams gan abstrakčiai apie neeilinę sesiją kalbėjo Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Opozicijos atstovų teigimu, neeilinėje Seimo sesijoje  svarstysimi klausimai – antraeiliai. Opozicijos lyderis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Andrius Kubilius sakė nesuprantantis, kodėl reikėjo sušaukti neeilinę sesiją. Į darbotvarkę įtraukti du klausimai dėl Konstitucijos pataisų – nušalinto prezidento galimybės dalyvauti rinkimuose ir 108 parlamentarų parašais paremtos 38-ojo Konstitucijos straipsnio, susijusio su šeimos sąvokos patikslinimu, pataisos. Anot jo, kiti aptariami klausimai – smulkūs.

Opoziciją ignoravo

"Išskyrus klausimus, susijusius su Konstitucijos pataisomis, kiti neišsiskiria viešuoju aktualumu. Pavyzdžiui, bus svarstomi klausimai, susiję su valstybės sienų apsauga, ekonomika", – opozicijos lyderiui pritarė ir Seimo pirmininkės pavaduotojas, Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Petras Auštrevičius.

Jis patvirtino, kad parlamentarai pateikė daugiau kaip pusšimtį klausimų, kuriuos norėtų įtraukti į neeilinės sesijos darbotvarkę, tad daug diskusijų sukėlusiam komisijos dėl Darbo partijos įkūrėjo V.Uspaskicho teisinės neliečiamybės sudarymo klausimui vietos joje neliko. Taigi, jis bus sprendžiamas per pavasario sesiją, nuo kovo 10 d.

"Tai yra Seimo narių teikimai, nebuvo teikimo, nebuvo ir įtraukta, bus eilinė sesija, bus ir įtraukta", – teisinosi parlamento vadovė L.Graužinienė.

Opozicijos lyderis A.Kubilius paaiškino, kad klausimas į darbotvarkę neįtrauktas, nes pagal Seimo statutą neeilinę sesiją organizuoja valdančioji koalicija. Vadinasi, jos atstovai ir sprendžia, kas bus svarstoma darbotvarkėje.

"Parašus jie rinko patys, mūsų neinformavo. Mes neturėjome galimybių pateikti savo pasiūlymų", – sakė A.Kubilius.

Jis sakė negalįs numatyti, kada Seimas imsis komisijos sudarymo dėl V.Uspaskicho neliečiamybės klausimo.

"Sunku pasakyti kada, nes iki šiol visi, net ir vieši, L.Graužinienės pažadai šiuo klausimu likdavo užmiršti net ir pažeidžiant Seimo statutą", – sakė A.Kubilius.

R.Paksui – tuščia viltis?

Seimas praėjusių metų spalį per pirmą priėmimą yra pritaręs Konstitucijos 74 straipsnio pataisai, kad "už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą ar priesaikos sulaužymą apkaltos proceso tvarka iš einamų pareigų pašalintas arba Seimo nario mandato netekęs asmuo gali būti renkamas ar skiriamas į pareigas, kurias pradėti eiti galima tik davus Konstitucijoje numatytą priesaiką, kai išnyksta konstituciniame įstatyme nustatyti apribojimai".

Seimas dėl šio Konstitucijos pataisos projekto priėmimo turės balsuoti dar kartą. Konstitucijos keitimo įstatymų projektai svarstomi ir dėl jų balsuojama Seimo posėdyje du kartus, tarp šių balsavimų turi būti daroma ne mažesnė kaip trijų mėnesių pertrauka, – terminas sueina sausio antroje pusėje. Tačiau kai kurie Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto atstovai siūlo nepuoselėti vilčių, esą pataisos, jei bus priimtos, R.Paksui suteiks teisę dalyvauti tik Seimo, savivaldos ir Europos Parlamento, bet ne prezidento rinkimuose.

Seimo statutas numato, kad neeilines sesijas šaukia Seimo pirmininkas ne mažiau kaip trečdalio visų Seimo narių siūlymu, neeilinėje sesijoje svarstomi tik jos iniciatorių pateikti klausimai.

Kolegos pasiūlė trauktis E.Vareikiui

Trečiadienį Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos vadovybė susitiko su frakcijos nariu Egidijumi Vareikiu, kuris pirmadienį po kelis mėnesius trukusio gydymo grįžo į darbą, ir pasiūlė jam trauktis iš Seimo. Savo sprendimą E.Vareikis turėtų pranešti po savaitės.

"Išgyvename dėl žmogaus, kuris serga, matyti, kad, padėjus gydytojams, situacija pagerėjo. Tačiau, kaip ir anksčiau, taip ir dabar, sakome, kad, sergant tokiomis ligomis, susidūrus su tokiomis bėdomis, reikia galvoti apie žmogiškąją paties E.Vareikio perspektyvą – ar jam tinka toks viešas darbas, kokį dirba Seimo narys", – komentavo A.Kubilius.

Pats E.Vareikis sakė dar nežinantis, kokį sprendimą priims.

"Aš ir pats svarstau visokias galimybes. Tai, kas buvo man prieš pusę metų, žinojau, kad su tokia liga negaliu būti Seimo nariu. Šiandien jaučiuosi sveikas. <...> Aš pusę metų sveikau, kad ateičiau čia. Jeigu matysime, kad negaliu (dirbti – BNS past.), tai negaliu", – kalbėjo Seimo narys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų