Pereiti į pagrindinį turinį

Asociacijos vadovas: Lietuvoje yra įstaigų, galinčių dalyvauti kosmoso programose

2013-12-11 10:40
BNS inf.
A. Ufarto/BFL nuotr.

Pirmųjų lietuviškų palydovų startas paskatins sutarties su Europos kosmoso agentūra pasirašymą, tikisi Lietuvos kosmoso asociacijos direktorius Vidmantas Tomkus.

"Tikiuosi, kad pirmųjų palydovų startas paskatins partnerystės sutarties pasirašymą su Europos kosmoso agentūra (..). Lietuvoje yra tiek mokslo tyrimo įstaigų, tiek įmonių, kurios galėtų dalyvauti Europos kosmoso programose", - trečiadienį Seime sakė V.Tomkus.

Parlamente buvo pristatyta pirmoji istorijoje Lietuvos kosminė misija, kuomet bus paleisti du pirmieji Lietuvoje sukurti dirbtiniai palydovai - "LitSat-1" ir "LituanicaSat-1". Abu palydovai yra dviejų Lietuvos universitetų – Kauno technologijos ("LitSat-1") ir Vilniaus universiteto ("LituanicaSat-1") – kūriniai.

"Kosmosas nėra tik simboliška, nemažai Europos Komisijos nutarimų yra pabrėžiama kosmoso technologijų reikšmė Europos nepriklausomybei, ir turbūt šiandien mes sunkiai įsivaizduotumėm, kad įmanomas gyvenimas be palydovinės navigacijos, be vaizdų iš kosmoso, žemės fotografijų", - renginyje kalbėjo Lietuvos kosmoso asociacijos vadovas.

Lietuvoje sukurti palydovai gruodžio 17 dieną iš NASA skrydžių bazės JAV bus pakelti į Tarptautinę kosminę stotį. Pirmasis į kosminę orbitą bus paleistas palydovas "LitSat-1", iškart po jo – "LituanicaSat-1". Apie vieną kilogramą sveriantys lietuviški palydovai yra mažieji "Cubesat" tipo palydovai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų