Komitetas aiškinsis, kaip ekstremali situacija veikia nacionalinį saugumą

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) antradienį rengia posėdį aptarti, kokią įtaką ekstremali situacija, susidariusi dėl koronaviruso plitimo, daro nacionaliniam saugumui.

„Aiškinsimės, kas susiję su ekstremalia situacija: pasirengimas, ko trūksta, ką numatę daryti. Mes daugiau kelsime nacionalinio saugumo klausimus“, – BNS sakė NSGK pirmininkas „valstietis“ Dainius Gaižauskas.

Anot jo, pateikti informaciją komitetui prašoma sveikatos apsaugos, krašto apsaugos, vidaus reikalų ministrų, policijos generalinio komisaro.

D. Gaižausko teigimu, NSGK posėdis bus rengiamas nuotoliniu būdu.

„Pagal įdiegtą programą, pasijungti kiekvienas NSGK narys galime gana nesunkiai, testavimus padarėme, suveikė labai gerai“, – sakė jis.

Aiškinsimės, kas susiję su ekstremalia situacija: pasirengimas, ko trūksta, ką numatę daryti. Mes daugiau kelsime nacionalinio saugumo klausimus.

Seimo komitetas antradienį taip pat planuoja susipažinti su Valstybės saugumo departamento (VSD) atsakymais į komiteto klausimus apie tikrintus kandidatus į prezidentus ir jų aplinką.

Ši posėdžio dalis bus uždara, sakė komiteto pirmininkas. Jo teigimu, jis taip pat galės vykti nuotoliniu būdu.

„Jeigu bus būtinybė bendrauti įslaptintu ryšiu, puikiai galime pasinaudoti apskričių policijos komisariatuose įdiegta sistema. Žodžiu, esame pasirengę, ir komitetas gali dirbti be trukdžių“, – BNS sakė D. Gaižauskas.

Jis tik atkreipė dėmesį, kad VSD pateikta medžiaga yra įslaptinta, su ja susipažinti galima tik fiziškai ateinant į Seimą.

Aukšto rango žvalgybos pareigūnas pernai balandį yra informavęs tuometinį Seimo NSGK pirmininką Vytautą Baką, jog VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba, įtariama, neteisėtai rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

Pareigūnas, kuriam suteiktas pranešėjo statusas, teigė manantis, kad šiais veiksmais žvalgybos vadovai galėjo pažeisti teisėtumo ir politinio neutralumo principus. V. Bako vertinimu, pateikti duomenys rodo, kad VSD galėjo kištis į politinius procesus.

VSD teigia, kad informacijos apie minimus asmenis nerinko, griežtai laikėsi įstatymų. Žvalgybos tarnyba tvirtina, kad galėjo tikrinti informaciją, vykdydama pavedimą tirti galimą užsienio valstybių kišimąsi į rinkimus.

V. Bakas perdavė medžiagą Specialiųjų tyrimų tarnybai ir Generalinei prokuratūrai, o sužinojęs, kad tyrimas nebeatliekamas, Seimo valdybai pasiūlė inicijuoti parlamentinį tyrimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kvapas

kvapas portretas
nejau nejauti rusu kvapo jie jau prie sienos
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių