Seimo pirmininkė vyks į Vokietiją aiškintis, kaip sprendžiama pabėgėlių krizė

  • Teksto dydis:

Seimo pirmininkės „darbietės“ Loretos Graužinienės vadovaujama delegacija spalį vyks į Vokietiją, kur aptars situaciją dėl pabėgėlių.

Aplankyti Austriją, Vengriją, Vokietiją ir pažiūrėti, kaip sprendžiamas pabėgėlių klausimas, pageidauja ir Seimo Užsienio reikalų komiteto delegacija.

Kartu su parlamento vadove į Vokietiją spalio 11-15 dienomis vyks Europos reikalų komiteto pirmininkas socialdemokratas Gediminas Kirkilas, šio komiteto narys, Mišrios Seimo narių grupės atstovas Linas Balsys, tarpparlamentinių ryšių su Vokietija grupės nariai liberalas Eligijus Masiulis ir „darbietis“ Petras Čimbaras.

Parlamento vadovė ir delegacijos nariai susitiks su Vokietijos Bundestago pirmininku Norbertu Lammertu, Gynybos bei Europos reikalų komitetų vadovais, Užsienio reikalų komiteto nariais, Užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretoriumi.

Per susitikimus ketinama aptarti pastarojo laikotarpio aktualiausius politikos klausimus, tarp jų ir Europai iškilusią problemą dėl  pabėgėlių, nors pats vizitas pradėtas planuoti dar pernai, iki kilusios pabėgėlių krizės, BNS informavo Seimo pirmininkės sekretoriate.

Seimo valdybai trečiadienį pritarus parlamento vadovės delegacijos vizitui į Vokietiją, Užsienio reikalų komiteto narys konservatorius Audronis Ažubalis pasipiktino, kad nebuvo pritarta siūlymui į Vokietiją siųsti jungtinę Seimo delegaciją iš arti susipažinti su pabėgėlių krize.

„Šiandien teko savo akimis pamatyti ir išgirsti, kaip Seimo valdyba su L.Graužiniene priešaky „giliai supranta“ šiandieninius užsienio politikos iššūkius Lietuvai. Užsienio reikalų komiteto siūlymas sudaryti jungtinę Seimo delegaciją, kuri vyktų į pabėgėlių krizės paliestas ES valstybes susipažinti su čia vykstančiais politiniais-teisiniais procesais bei tiesiogiai pamatyti, kaip sprendžiama pabėgėlių krizė, buvo atmestas“, - konservatorių išplatintame pranešime cituojamas A.Ažubalis.

Pasak jo, Lietuvos valdantieji „turėtų eilinį kartą pasimokyti iš Estijos, kuri pabėgėlių krizei suvaldyti ruošiasi nuosekliai ir iš anksto“.

„Dar prieš kelis mėnesius estai patys kreipėsi į Italijos ir Graikijos vyriausybes, siūlydami pasirašyti unikalius supratimo memorandumus. Pagal šį pilotinį projektą, jungtinė estų komanda savanoriškai lankosi karščiausiuose taškuose, padeda italų, o ateityje – ir graikų institucijoms dorotis su krize, vertinti migrantus bei dalytis kita administracine našta. Už tai estai turės galimybę teikti specifinius pageidavimus dėl savo priimamų pabėgėlių“, - teigiama pranešime.

Seimo pirmasis vicepirmininkas „darbietis“ Vydas Gedvilas sako, kad valdyboje prieštaravimų dėl Užsienio reikalų komiteto pasiūlymo iš esmės nebuvo, tačiau nutarta dėl delegacijos apsispręsti iš Vokietijos grįžus Seimo pirmininkei, taip pat išsakyta siūlymų paklausti ir Užsienio reikalų ministerijos nuomonės, ar parlamentarų vizitas būtų reikalingas.

„Buvo siūlymas, kad galbūt išleisti grupę Seimo narių į Austriją, Vengriją, Vokietiją pažiūrėti, kaip sprendžiamas pabėgėlių klausimas. Ten kažkokių prieštaravimų nebuvo, kad jie važiuotų, bet Seimo pirmininkė su delegacija važiuoja į Vokietiją ir kalbės labai plačiai apie tą klausimą. Todėl buvo pasiūlymas, kai grįš delegacija iš Vokietijos, spalio viduryje, spręsti tą klausimą, ar leisti tai delegacijai važiuoti, ar formuoti ją, ar ne“, - BNS sakė V.Gedvilas.

Migrantams užplūdus dalį ES šalių ir sprendžiant dėl solidaraus pabėgėlių naštos pasidalijimo ES, Lietuvai per dvejus metus yra sutikusi priimti 1105 pabėgėlius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pučiasi

pučiasi portretas
Tikrai,net siūlė priekyje neatlaikė,,,

vilė

vilė portretas
oho kokia seimo pirmininkė, vos telpa į objektyvą
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių