Seimo dilema: ar pavyks sustabdyti įstatymų priėmimo lenktynes?

Seimas jau rytoj, kovo 10 d., startuojant pavasario sesijai, pradės ir įstatymų projektų priėmimo maratoną, kurių preliminarioje darbų programoje įrašyta 473. Šį kartą opozicija teikia daugiau projektų nei Vyriausybė ir trys valdančiosios frakcijos.

Tokia tendencija nedžiugina Seimo pirmininkės pirmojo pavaduotojo konservatoriaus Jurgio Razmos, nes jis yra tvirtai įsitikinęs, kad reikėtų mažinti priimamų projektų skaičių, stabdyti lenktynes. „Lauksime brandos ir suvokimo, kad kartais mažiau yra geriau“, – Eltai sakė Seimo posėdžių darbotvarkių sudarymą kuruojantis J. Razma.

Iš Seimo pavasario sesijos darbų programoje įrašytų 473 teisės aktų (be lydimųjų), 167 projektus teikia valdantieji – Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybė ir trys valdančiosios Tėvynės sąjungos- Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD), Liberalų sąjūdžio ir Laisvės frakcijos. Dar daugiau – 194 projektus šioje sesijoje siūlo priimti opozicinės ir mažumos frakcijos.  

Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas konservatorius Jurgis Razma pažymi, kad  praėjusios Seimo kadencijos pirmojoje 2017 metų Seimo pavasario sesijoje, bendras teikiamų projektų skaičius buvo panašus 425, bet tuomet valdantieji teikė žymiai daugiau – 203 projektus  negu opozicija – 133.

J. Razmos teigimu, reikėtų siekti mažinti įstatymų projektų srautą, kuris vargina žmones. Jo nuomone, geriau yra sujungti smulkias iniciatyvas, rečiau taisyti įstatymus, bet priimti labiau konsoliduotus projektus.

„Palyginus Lietuvos parlamentinę statistiką su kitų, senesnės demokratijos šalių parlamentine statistika, kristų į akis tai, kad pas mus yra nenormaliai daug Seimo narių, frakcijų teikiamų projektų lyginant su Vyriausybės teikiamais projektais. Manyčiau, kad vis dėlto mes nepasiekiemė reikiamos brandos ir toliau, matyt, frakcijos mano, kad jos bus tuo reikšmingesnės kuo daugiau projektų įrašys į darbų programą. Džiaugiuosi, kad bent mūsų valdančiųjų frakcijų grupė pateikė pakankamai racionalų skaičių projektų“, – sako Seimo TS-LKD frakcijai atstovaujantis Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas J. Razma.

Jurgis Razma, A. Ufarto / Fotobanko nuotr.

Jo nuomone, reikėtų stabdyti tas lenktynes teikiant ir priiminėjant įstatymus, nors susidaro įspūdis, kad opozicinės frakcijos kol kas nelabai pasiryžusios tame talkinti.

„Pavyzdžiui, opozicinė Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija siūlo žymiai daugiau  projektų (84) lyginant su tuo, ką siūlė prieš ketverius metus – 25. „Valstiečių“, socialdemokratų, Mišrios Seimo narių grupės iniciatyvų skaičius yra žymiai išaugęs“, – sako politikas.

Manyčiau, kad vis dėlto mes nepasiekiemė reikiamos brandos ir toliau, matyt, frakcijos mano, kad jos bus tuo reikšmingesnės kuo daugiau projektų įrašys į darbų programą.

Už Seimo darbotvarkių formavimą atsakingas Seimo pirmasis vicepirmininkas J. Razma sako nenorįs kaip nors įtikinėti opozicinių frakcijų siūlyti mažiau projektų, nes jos savarankiškai sprendžia tuos dalykus, ir jų siūlymai buvo demokratiškai įrašyti į darbų programą. Tačiau politikos senbuvis norėtų daugiau kokybės, o ne kiekybės.

J. Razmos nuomone, svarbu, kad Seimas dirbtų draugiškai ir solidariai, nes to laukia žmonės.

„Visi suprantame, kad laikas yra ypatingas, žmonės yra labai išvarginti pandeminių apribojimų, bendravimo suvaržymo, ne viename sektoriuje dirbančių žmonių pajamos yra sumažėjusios. Todėl, manau, svarbu, kad pats Seimas dirbtų draugiškai, solidariai, kad kuo mažiau žmonės čia matytų kažkokių pykčių, kovų, kad iš čia eitų gera nuotaika, palaikymas, sutelkimas visuomenės atlaikyti dar tuos kelis mėnesius, kai, tikėkimės, įvykusi masinė vakcinacija pakeis situaciją ir mes galėsime jau laisviau viską daryti“, – sako J. Razma.

Valdantieji žada būti dėmesingi opozicijai

J. Razma sako, kad valdantieji žada įdėmiai vertinti opozicijos iniciatyvas.

„Yra mūsų nuoširdus nusiteikimas būtų dėmesingiems opozicijai. Jokiu būdu nesilaikysime tų tradicijų, kurios buvo praėjusią kadenciją, kai buvo įsivaizduojama, kad pritarus kokiai nors gerai opozicijos iniciatyvai, ji gaus politinių balų iš rinkėjų, todėl reikia gesinti tas opozicijos iniciatyvas, kad jos  net nebūtų pateiktos. Esame sutarę koalicijoje, kad tikrai tokios laikysenos atsisakysime. Jeigu opozicija kažką prasmingai siūlo, nelaukdami įrašysime į darbotvarkę, nebijosime ir pritarti“, – Eltai sakė J.Razma.

Pasak jo, tą bus galima pamatyti ir pačiame pirmajame Seimo sesijos posėdyje, kai bene pirmą kartą teikiant sesijos darbų programą pasisakys ne tik Seimo pirmininkas ir ministras pirmininkas, kas būdavo įprasta, bet bus sudaryta galimybė kiekvienos frakcijos atstovui pristatyti savo siūlymus.

Pasak J. Razmos, pirmos dienos sesijos posėdyje opozicija galės pasiūlyti bent po vieną projektą, ir tai bus nauja mūsų parlamentarizmo tradicija.

„Tikiuosi, kad ta dvasia ir tęsime tą darbą, nes tikrai nesinorėtų, kad iš Seimo erdvės sklistų supriešinimas, dirginimas, kai žmonės ir taip yra stipriai išvargę“, – sakė J. Razma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių