Seimo vadovė apie Ž. Pavilionio atstatydinimą: taip galima sukurti pavojingą precedentą

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tvirtina, kad opozicijos atstovų inicijuotoje procedūroje siekiant atstatydinti Žygimantą Pavilionį iš Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininko pareigų apskritai nereikėtų dalyvauti.

Pasak jos, opozicijos politikai tokiais savo veiksmais gali sukurti pavojingą precedentą, kadangi pati procedūra buvo inicijuota dėl provokacijos, į kurią tiesiog pakliuvo konservatorius.

„Apmaudu, kad šiandieną dalis mūsų politikų žaidžia pagal primestą scenarijų, nes visgi šis nepasitikėjimas yra visų pirma reakcija į provokaciją, į kurią buvo įtrauktas Žygimantas Pavilionis. Manau, kad tokioje provokacijoje mes, kaip politikai neturėtumėme dalyvauti. Šis opozicijos veiksmas kuria pavojingą precedentą ir atveria duris plačiau tokioms provokacijoms ateityje“, – LRT radijui trečiadienį sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Šis opozicijos veiksmas kuria pavojingą precedentą ir atveria duris plačiau tokioms provokacijoms ateityje.

Nors Seimo pirmininkė sutinka, kad Ž. Pavilionio pareiškimai ne visada buvo tinkami ir suderinami su URK pirmininko pareigomis, tačiau ji tuo pačiu pabrėžė, kad atstatydinimo procedūra esą inicijuota pirmiausiai dėl provokacijos, į kurią pateko konservatorius, o ne dėl jo pareiškimų.

„Ne visada jo pasisakymai yra diplomatiški, jis pats irgi tą pripažįsta. Manau, kad tokią didžiulę patirtį turintis politikas, diplomatas ateityje tikrai gebės savo patirtį panaudoti, nepasiduoti emocijoms. Tačiau aš atskirčiau šiuos du dalykus, visgi nepasitikėjimo procedūra pirmiausiai inicijuojama dėl provokacijos, o tai yra mums primestas balsavimas“, – tikino V. Čmilytė-Nielsen, kartu pažymėdama, kad balsavime dėl Ž. Pavilionio atstatydinimo parlamentarams apskritai nederėtų dalyvauti.

„Manyčiau, kad mes turėtumėme apskritai nedalyvauti šiame veiksme, suprasdami, kad argumentacija yra ydinga“, – sakė ji.

ELTA primena, kad Ž. Pavilionis kritikos susilaukė po to, kai Rusijos provokatoriai, žinomi pravardėmis „Vovan“ ir „Lexus“, išplatino vaizdo įrašą, kuriame apsimetus Kremliaus opozicionieriumi L. Volkovu užsienio politikos temomis buvo pakalbintas Ž. Pavilionis. Sumontuoto įrašo pabaigoje Ž. Pavilionis pašnekovą ragina nekreipti dėmesio į prezidentą Gitaną Nausėdą užsienio politikos klausimais, esą jis tėra tik „simbolinis“. Būtent Ž. Pavilionio teiginiai Lietuvos viešojoje erdvėje susilaukė daugiausiai dėmesio.

„Tu nekreipk dėmesio (...). Premjerė galvoja kaip aš. Užsienio reikalų ministras galvoja kaip aš, mes esame didžiausia partija, pas mus – parlamentinė respublika, o prezidentas – tik simbolinis“, – opozicionieriumi apsimetusiam provokatoriui iškarpytame pokalbyje apie demokratijos siekį Rusijoje teigė Ž. Pavilionis.

Opozicijos lyderis Saulius Skvernelis yra sakęs, kad valdantiesiems nepalaikius Ž. Pavilionio atleidimo URK darbas būtų itin apsunkintas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Augis

Augis portretas
Amžinai isivepusi cinike!

Tindi rindi

Tindi rindi portretas
Taigi tikrai… Pasirodo ne apsikvailines iki ausų kaltas, o provokatoriai ir LT bobykės puolė gelbėti vargšelį buvusi diplomatą. Ar mes kvailių valstybė tampame, kad akivaizdžiai giname nelaikančius liežuvių diplomatus/seimūnus ir dar su atitinkamomis pareigomis. Jei paprastas žmogeliukas taip nusišnekėtu matyt ir byla gautų, o šiam gal dar ir ordiną įteiks.

kas gali paneigt?

kas gali paneigt? portretas
Ir dar užsienio reikalu ministerija pagal konservatyvias vertybes turėtu priklausyt prezidento kopetencijai. Nes būtent pagal konstitucija prezidentas yra formuotojas diplomatijos, o ne partijos politikoj. Todėl Gabrielius kaip partijos pirmininkas turėjo ne kažkokiu galbūt interesu ar garbės atsisakyt ir leist prezidentui paskyrt savo kandidatą o dabar sukurta nesusikalbėjimo net ir su prezidentu politika
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių