Seimo valdyba pritarė oficialiems vizitams ir asmeninėms Seimo narių kelionėms

Kitą savaitę Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir jos vadovaujama parlamentinė delegacija vyks oficialaus vizito į Ukrainą.

Tokiam vizitui pritarė trečiadienį posėdžiavusi Seimo valdyba. Į Ukrainą vyksiančioje delegacijoje yra Seimo vicepirmininkas „valstietis“ Jonas Jarutis, Seimo NSGK pirmininkas konservatorius Laurynas Kasčiūnas, Seimo Užsienio reikalų komiteto narys, Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas konservatorius  Audronius Ažubalis.

Seimo valdyba taip pat pritarė Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko Žygimanto Pavilionio siūlymui sudaryti parlamentinę delegaciją, kuri vyktų į Ukrainą.

Pasak jo, toks vizitas būtų pagalba Ukrainai, bendraujant su Vengrija.

„Lietuva labai padeda Ukrainai Rytų fronte, bet jiems reikia pagalbos ir Vakarų fronte, kur mes tikrai turime gerus santykius, instrumentus ne tik Briuselyje,  ne tik ES ir NATO klausimais, bet ir dėl kaimyninių santykių. Vengrija, deja, yra ta valstybė, kuri dažnai prieštarauja įvairiems ES ir NATO sprendimams sustabdant Rusijos agresiją Ukrainoje“, – Seimo valdybos posėdyje sakė Ž. Pavilionis.

Pasak jo, Seime turime draugystės su Vengrija grupę, kuriai vadovauja Seimo narys Laurynas Kasčiūnas, kuris galėtų pabandyti pakalbėti su vengrais apie tai, kad reikia išeiti į tą strateginių santykių lygį, tai yra mokantis iš lietuvių ir lenkų santykių.

„Deja, tokio lygio Ukraina ir Vengrija nepasiekė. Mes, kaip didžiausi Ukrainos draugai, turime jai padėti“, – sakė Seimo Užsienio reikalų komiteto vadovas.

Palikčiau tai rinkėjų teismui, nes Lietuvos piliečiai vyksta atostogų ir ne atostogų į įvairius kraštus, ta galimybė praktinė yra, čia nedaryčiau didelių išimčių ir Seimo nariams.

Pasak jo, į Vengriją vyktų Seimo nariai konservatoriai Laurynas Kasčiūnas ir Audronius Ažubalis. Opozicijai atstovaujantys Seimo valdybos nariai pageidavo, kad delegacijoje būtų ir opozicijos atstovai, pvz., opozicijos lyderis Saulius Skvernelis pasiūlė Ritos Tamašunienės kandidatūrą.

Ž. Pavilionis sutiko, kad į Vengriją vyktų ir parlamentinės opozicijos pasiūlytas atstovas, tačiau dėl to dar tarsis Seimo Užsienio reikalų komitetas.

Nepaisant tam tikrų abejonių, Seimo nariai pritarė ir asmeninėms Seimo narių Jono Pinskaus ir Remigijaus Žemaitaičio išvykoms į Turkiją tuo metu, kai birželio pradžioje nebus rengiami Seimo plenariniai posėdžiai.

„Turkijoje pandemijos situacija bloga, nenorėčiau prisidėti prie rizikos sukėlimo“, – nepritardamas šioms išvykoms, sakė Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma.

Tuo metu Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas sakė nematąs problemos, ypač kai nebus rengiami Seimo plenariniai posėdžiai.

„Palikčiau tai rinkėjų teismui, nes Lietuvos piliečiai vyksta atostogų ir ne atostogų į įvairius kraštus, ta galimybė praktinė yra, čia nedaryčiau didelių išimčių ir Seimo nariams“, – sakė P. Saudargas.  

8 Seimo valdybos nariai pritarė šioms parlamentarų asmeninėms išvykoms, 1 – susilaikė.

ELTA primena, kad šių metų kovo pabaigoje susirūpinę dėl pandeminės situacijos Seimo valdybos nariai nepritarė Mišrios Seimo narių grupės seniūno Jono Pinskaus asmeninei kelionei į Turkiją.

Tuomet parlamentaro kelionei pritarė tik du Seimo valdybos nariai, šeši – susilaikė.

Beje, Seimo narys J. Pinskus prašė pritarimo jo asmeninei kelionei į Turkiją balandžio pradžioje, kai nebuvo rengiami Seimo plenariniai posėdžiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Augis

Augis portretas
Pavilionis kai surežisos kelionės tai visa ES žvengs jau Sakartyele apsijoke, dar mažai?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių