Socialdemokratų vadovė: ginčas dėl atstovavimo EVT yra visiškai nereikalingas

Opozicinės Socialdemokratų partijos pirmininkė europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė „visiškai nereikalingu“ vadina atsinaujinusį ginčą, kas Lietuvai geriau atstovautų Europos Vadovų Taryboje (EVT) – dabar ten vykstantis prezidentas Gitanas Nausėda ar premjerė Ingrida Šimonytė.

„Šiuo laikotarpiu reikia ne spręsti, kas važiuos į EVT, o dirbti bendrai, sutelktai, priimti bendrus sprendimus, tartis dėl geriausios pozicijos Lietuvai ir visai Europos Sąjungai, ir turint bendrą poziciją jai atstovauti“, – penktadienį interviu Žinių radijui sakė V. Blinkevičiūtė.

Į EVT tartis dėl energetikos siųsti premjerę ketvirtadienį pasiūlė konservatorių vadovas, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, tačiau prezidentas G. Nausėda tvirtino neketinantis deleguoti šių funkcijų „kam nors kitam“.

Jis pabrėžė, kad dalyvavimas šiame formate yra prezidento funkcija, o I. Šimonytės ar kito pareigūno dalyvavimą būtų galima svarstyti „vieninteliu atveju – jei prezidentas nuspręstų deleguoti kažkokias savo funkcijas“.

Premjerė savo ruožtu laikosi pozicijos, kad energetika nėra užsienio politikos klausimas, už kurį atsakingas valstybės vadovas.

„Mano įsitikinimu, visiškai bereikalingai čia šiuo atveju konservatoriai, G. Landsbergis išstojęs pareiškė, kad  premjerė turėtų dalyvauti EVT, po to dar pati premjerė pridėjo, kam to reikia dabar? Tegul savo darbus atlieka energetikos ministras, Vyriausybė, prezidentas atstovės Vadovų Taryboje ir tada mes turėsime rezultatą“, – situaciją komentavo V. Blinkevičiūtė.

„Aš manau, kad tie sprendimai ES – ir Vadovų Taryboje, ir energetikos ministrų – bus priimti dėl viršpelnių pasidalinimo, ir to darbo yra visiems, ir jo užtenka, ir tikrai užtenka tos erdvės pasireikšti, dirbti, svarbiausia, kad būtų rezultatas“, – kalbėjo socialdemokratų vadovė.

Penktadienį ES energetikos ministrai tarsis dėl Europos Komisijos (EK) pateiktų pasiūlymų, kaip vartotojams sumažinti rekordines elektros kainas.

Anot G. Nausėdos, į EVT šis klausimas galėtų persikelti, tik jei ministrai nepasiektų sutarimo – taip, anot jo, jau yra buvę svarstant šeštąjį sankcijų paketą Rusijai. Jis ragino Vyriausybę bei energetikos ministrą Dainių Kreivį imtis aktyvesnių veiksmų teikiant pasiūlymus.

2020 metais po rinkimų Seimo valdančiąją daugumą ir Vyriausybę suformavę konservatoriai kadencijos pradžioje ragino prezidentą pakaitomis su ministre pirmininke atstovauti Lietuvai EVT, o ne vykti į posėdžius vienam. Tačiau galiausiai, G. Nausėdai prieštaraujant, šie raginimai buvo nuslopę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gerb PREZIDENTĄ NAUSĖDĄ

gerb PREZIDENTĄ NAUSĖDĄ portretas
Apgailėtinas Bankomate,tikrai esi apgailėtinas Mūsų išrinktas GERB PREZIDENTAS seniau nedirbęs ,bet dirba ir dar dirbą su narkomanais, žulikais su tais -----.,kurie tik siekia įteisintos meilės ir turėt šalia vaikus ,nors ir žaluojamus...Įdomu,kiek iš jų myli Tėvynę LIETUVĄ ir tautą

KADA , PO GALAIS , KAUNO DIENA

KADA , PO GALAIS , KAUNO DIENA portretas
Sutvarkys komentarų veikimą ?! Kodėl kartojasi tie patys po N kartų ?!..

DĖL TOKIŲ PREZIDENTO OŽIAVIMUSI

DĖL TOKIŲ PREZIDENTO OŽIAVIMUSI  portretas
Apima visiška neviltis... Lyg jis tvarkytų valstybės pinigus ir priiminėtų sprendimus apie jų taupymą ar išlaidavimą....
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių