Sveikatos ministras A. Dulkys: vakcinų pakaks ir „deficito“ nebus (interviu)

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pranešė svarstantis galimybę leisti abiturientams ir jų mokytojams pasiskiepyti prioriteto tvarka.

Toks sprendimas gali būti priimtas jau kitą savaitę, interviu BNS penktadienį sakė ministras.

Ministras taip pat teigė, kad pagal naują tvarką kai kuriose savivaldybėse užsigulinčios vakcinos bus vežamos į kitus skiepijimo centrus, o sprendimai bus priimami gyvai reaguojant į konkrečias situacijas.

„Ar čia yra kokia formulė? Ne, aklos formulės nėra. Tiesiog bus žiūrima, matuojama gyvai. (...) Sunaudosit ar ne, per kiek laiko įsipareigojate? Netenkina? Ačiū, išvežam“, – interviu sakė A. Dulkys.

Pagal naują vakcinavimo tvarką, labiausiai pažengę skiepijimo centrai jau penktadienį gaus papildomų vakcinų. Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Alytaus ir Kauno miestų poliklinikos, Elektrėnų, Raseinių, Utenos bei Jurbarko rajono pirminės sveikatos priežiūros centrams penktadienį pristatomos papildomos vakcinų siuntos.

Nors kai kurių vakcinų tiekimai kartais stringa, tačiau visiems prioritetinėse grupėse esantiems gyventojams, norintiems pasiskiepyti, vakcinų pakaks ir „deficito“ nebus, tikina ministras.

„Aš kviečiu visus tuos, kurie jaučiasi, kad su jais nebuvo sukontaktuota, kad jie aktyviai kreiptųsi į savo gydymo įstaigas ar savivaldybės administracijos direktorių, nes būtent yra savivaldybių administracijų direktoriai paskyrę vakcinavimo koordinatorius kiekvienoje savivaldybėje. Jeigu žinau, kas mano šeimos gydytoja, kuri mano gydymo įstaiga, tai galima tiesiai ten, bet galima ir į pačią savivaldybės administraciją“, – ragina A. Dulkys.

A. Dulkys viliasi, kad naujoji lankstesnė tvarka galbūt leis paankstinti gegužę numatytą masinio gyventojų vakcinavimo pradžią.

– Paaiškinkit išsamiau ir konkrečiau, kaip nuo šiandienos vyks skiepijimas? Ar bus peržiūrimi suskiepytų prioritetinių grupių sąrašai? Ar bus sudaromi rezerviniai norinčiųjų sąrašai?

– Visų pirma, jeigu žiūrėsime į mūsų teisės aktą, kuriuo mes nustatome prioritetines grupes, kaip turi būti vakcinuojama, kokiu eiliškumu ir kas tokie, tai čia kol kas pasikeitimas yra tik vienas – kad jis yra papildytas punktu, kuriuo tarp prioritetinių grupių yra įrašomas Lietuvos prezidentas, Seimo nariai ir Vyriausybės nariai. Tai įsigalioja nuo pirmadienio. Čia tuo tikslu, kad būtent šita politikų grupė turėtų teisę vakcinuotis. Taip pat viešai pakvietėme, kad būtent „AstraZeneca“ vakcina šita grupė vakcinuotųsi.

Dabar pagrindiniai pokyčiai, kurie prasideda nuo šiandien ryto. Tai jeigu iki šiol kai vakcina atkeliaudavo į Lietuvą, mes ją paskirstome proporcingai pagal gyventojų skaičių grupėse tiems vakcinavimo centrams, o tada jie kokią vakciną tuo metu turėdavo, tokia vakcina žmones, kuriems yra eilė atėjusi, ir turėjo vakcinuoti.

Pagrindinis pokytis – kiekvienas, kai registruosis, kai domėsis arba kai jo ieškos registracija, jis, visų pirma, galės žinoti, kokia vakcina šiuo metu yra vakcinavimo centre ir galės pasirinkti ją. Jei vakcinavimo centre yra tik „AstraZeneca“, tai žmogus žinos tai ir, jeigu jis nenorės, galės nukelti vėliau savo atvykimą į vakcinavimo centrą. Bet jei jį tenkina, jis iš karto gali vakcinuotis. Yra laisvė pasirinkti vakciną.

Pagrindinis pokytis – kiekvienas, kai registruosis, kai domėsis arba kai jo ieškos registracija, jis, visų pirma, galės žinoti, kokia vakcina šiuo metu yra vakcinavimo centre ir galės pasirinkti ją.

Antras esminis pokytis – kadangi tų grupių prioritetinių yra, jos turi savo eiliškumą, bet tas judėjimas jis buvo toks, kad, na, kol tą vieną konkrečią grupę neiščiupinėdavo, labai lėtai judėdavo į kitą grupę. Kadangi nebūdavo pasirinkimo, ypač kai prasidėjo tas reputacinis aspektas dėl „AstraZeneca“ atsirasti, pradėjo daugėjo situacijų, kai žmonės atvykę į vakcinavimo centrą ir sužinoję, kad tai bus „AstraZeneca“, tiesiog atsisakydavo ir tokiu būdu suplanuotus sąrašus išblaškydavo, tada gaudavosi, kad dienos gale lieka neužbaigtų darbų, nes kažkas atsisakė, kažkas atėjęs atsisakė. Mes savo tvarką koreguojam, kad duodam žinoti visiems vakcinavimo centrams, kad nuo šiol jūs galite labai lanksčiau pereiti iš vienos grupės į kitą. Reiškia, skambinam, domimės, yra toje grupėje norinčių, jei pavyzdžiui, turiu tik „AstraZeneca“, nėra, viskas – judu į kitą grupę. Spartinam judėjimą iš vienos grupės į kitą.

– Kuriame etape pagal SAM sudarytą skiepijimo grafiką šiuo metu esame – kiek matau didesnė dalis prioritetinių grupių jame žymimos nurodant kad jų skiepijimas „įgyvendintas“. Ką rodo duomenys, kokia dalis šių žmonių pasiskiepijo, o kokia dalis atsisakė?

– Labai skirtingai esame kiekviename vakcinavimo centre, nes reikia pripažinti, kad susidūrėme su ta situacija, kad tiek organizaciniai gebėjimai, tiek tarpusavio komunikavimas, tiek žmonių apsisprendimai kiekviename buvo skirtingi. Aš dabar tikrai neturiu labai kažkokių konkrečių duomenų. Net kiek atsisakiusių, jei neklystu, mes tokių skaičių nerenkam.

– Bandau suprast, kokiame vakcinavimo proceso etape įsigalioja pakeitimai? Ar tie pakeitimai galios ir toms grupėms, kurių skiepijimas įgyvendintas? Pavyzdžiui, medikams?

– Bet kurioje iš grupių, net ir pradedant nuo medikų, jei kažkas tada, kai pradėjom gruodį–sausį vakcinuoti medikus, buvo neapsisprendęs, nenorėjo, negalėjo, tai jis irgi dabar gali iš karto kreiptis. Jei tose grupėse yra žmonių, kurie buvo neapsisprendę, jie lygiai taip pat gali dabar kreiptis.

– Jie patys gali kreiptis, ar į juos proaktyviai irgi bus kreipiamasi, skambinama, klausiama?

– Buvo proaktyvu nuo pat pradžių, buvo apklausinėjami. Pavyzdžiui, medikų grupėje nėra nė vieno, kuris nebūtų apklaustas.

– Ar pats registravimasis skiepui keičiasi, ar lieka tas pats – žmogus turi sulaukti gydymo įstaigos, poliklinikos skambučio, ar turi pats kreiptis?

– Dviejų krypčių eismas. Lygiai taip pat ir pats vakcinavimo centras ieško, bet lygiai taip ir kiekvienas žmogus gali pats kreiptis. Nes yra labai daug skirtingų situacijų. Su kai kuriais buvo susisiekta, su kai kuriais – galbūt ne. Neabejoju, kad yra ir žmogiškojo faktoriaus, nes lygiai taip pat ir mane asmeniškai pasiekia laiškai, kad štai: „Esu tokio amžiaus grupės žmogus, matau, kad jau pas mus vakcinuoja jau ir jaunesnį, bet manęs niekas nepakvietė.“

Mes už tai kiekvieną savaitę darom reguliarius susitikimus su vakcinavimo koordinatoriais, kur stengiamės susitarti, susikalibruoti, kviečiam, kad tos problemos būtų sprendžiamos. Jų yra pačių įvairiausių, nes kažkas sako, kad atvykti negali, kažko telefonu nerado, kažkieno duomenys klaidingi buvo sistemoje ir jo dėl to nerado.

Aš kviečiu visus tuos, kurie jaučiasi, kad su jais nebuvo sukontaktuota, kad jie aktyviai kreiptųsi į savo gydymo įstaigas ar savivaldybės administracijos direktorių, nes būtent yra savivaldybių administracijų direktoriai paskyrę vakcinavimo koordinatorius kiekvienoje savivaldybėje. Jeigu žinau, kas mano šeimos gydytoja, kuri mano gydymo įstaiga, tai galima tiesiai ten, bet galima ir į pačią savivaldybės administraciją.

– Ar nauja tvarka gali turėti įtakos masinio vakcinavimo pradžiai, kuri dabar numatyta gegužę, – ją paankstinti, pavėlinti? Ar esate tai įvertinę?

– Mes tikimės, kad šitie pokyčiai turėtų pagreitinti tą etapą, apie kurį irgi svarstėme. Nes buvo ant mūsų darbo stalo svarstymas iš karto pradėti tą laisvą registraciją. Būtent dėl „AstraZeneca“ padaryti tokį kaip atskirą...

Bet pasianalizavom ir pamatėm, kad mus pasiekė signalai, kad tikrai yra labai daug žmonių esamose prioritetinėse grupėse, kurie tikrai vakcinuotųsi ta „AstraZeneca“. Tada tapo aišku, jei jau šitame etape paleisime visišką laisvą vakcinavimą, tada reiškia, kad nukentėtų tose prioritetinės grupėse esantys žmonės, kurie sutiktų vakcinuotis „AstraZeneca“, bet gal nespėtų užsiregistruoti, pritrūktų tų vakcinų ir taip toliau. 

Reiškia, mes dabar greičiau praeisim pro vakcinavimo prioritetines grupes būtent „AstraZeneca“ kontekste, išsiaiškinsim, kiek yra norinčių, patenkinsim „AstraZeneca“ norinčius prioritetinėse grupėse, tada žinosim, kad štai, yra tas momentas, kada galime pradėti masinę vakcinaciją su tiek tos „AstraZeneca“, kiek turim.

Tačiau pastaruoju metu per kelis kartus gaunam žinias iš „AstraZeneca“, kad jie mums ir tiekimą mažins. Nežinau, kiek šita žinutė susijusi su reputacine problema Europos mastu, bet faktas, kad jie ir tiekimą mažina – tarkim, skiriasi, ką žinojom prieš kelias savaites, kas bus artimiausiais mėnesiais, ir ką žinom dabar.



NAUJAUSI KOMENTARAI

abiturijentai, po to dar kas nors

abiturijentai, po to dar kas nors portretas
kiek galima erzinti žmones, visada rasim kuo pateisinti lengvatas. Nebent ministro vaikai abiturientai, tada ta blatą suprasim ?

Deficitas, sovitinis žodis

Deficitas, sovitinis žodis portretas
todėl ir kuria visokias lengvatines grupes, išpila vakcinas, kitas, geresniam veikimui, laiko šaldytuve, ten jos kuriai bendruomeninį imunitetą. Kiek bestuburis mūsų ministras.

Da Luna

Da Luna portretas
ponai mėlagėnai kada baigsite bajerius pusti runkeliams juk neisivaizdoju kur yra tiesa o kur plinta melas vakcinos užteks o kur yra išpilsto į kriuklęs ar jau niekas nebenori tokio gėrio kad vakcina yra išpylstoma per kanapizacija kur tiesa juk kalizacijos vandentekio specialystai vaistus draudžia mesti pilti į kanalizacija kur yra baudos už blogio sudaryma kodėl tyla kur sliepinis nr 1, draudžiama neleidžiama o kas vyksta pole džiudes kaip pagal broliu grymu pasakas ,arba buvo tiks bajeris senovėja išsakytas kaip vienas šeimos vyras ėjo degtuku parnešti jam buvo draudžiama eiti tėsiogiu keliu teko keliauti per devinias jūras ir marias ,
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių