T. V. Raskevičius ir toliau kvies prezidentą diskusijai dėl Partnerystės įstatymo

Šalies vadovas Gitanas Nausėda neketina atsakyti į Seimo Žmogaus teisių komiteto (ŽTK) pirmininko Tomo Vytauto Raskevičiaus kvietimą ir ruošiamą lyčiai neutralios Partnerystės įstatymą aptarti dar iki projekto pateikimo Seime. Pats parlamentaras pabrėžia, kad prezidentas Partnerystės įstatymą aptarė su šios iniciatyvos oponentais, tačiau jis tikisi, kad šiuo klausimu nuomonę šalies vadovas susidarys remdamasis ne išankstinėmis nuomonėmis, o diskusijomis.

„Tik pristačius įstatymą Seimo nariams, išgirdus jų vertinimus ir pritarus įstatymo pateikimui, manome, tikslinga pradėti platesnes diskusijas, kuriose dalyvautų ir valstybės vadovas“, – Eltai atsiųstame komentare teigia Prezidento komunikacijos grupė.

Tačiau šalies vadovo atstovai taip pat pabrėžia, kad prezidentas ne kartą akcentavo tos pačios lyties asmenų bendro gyvenimo teisinio reglamentavimo būtinybę.

„Prezidentas ne kartą yra sakęs, kad teisinis bendro gyvenimo, taip pat ir vienos lyties asmenų, sureguliavimas yra būtinas. Šis visuomenei jautrus klausimas ir jo įgyvendinimo forma bei turinys turi būti išsamiai išdiskutuotas Seime. Įstatymas negali būti nei pateiktas, nei priimtas, jeigu jo nepalaikys Seimo narių dauguma. Todėl Partnerystės įstatymo iniciatyvinę grupę šiuo metu kviečiame sutelkti visas pastangas į darbą ir projekto derinimą su parlamento frakcijomis“, – sakoma Prezidentūros komentare.

Tačiau Laisvės partijai priklausantis parlamentaras pabrėžė, kad jeigu šalies vadovas savo nuomonę išsakytų dar prieš pateikiant įstatymą Seimui, tuomet tam tikras nuostatas dar būtų galima pataisyti.

„Prezidentas yra pažadėjęs kalbėtis su visomis suinteresuotomis pusėmis. Jis aptarė partnerystės įstatymą su įvairiomis oponuojančiomis grupėmis, dalyvavo jų organizuojamuose renginiuose ir aš manau, kad būtent šiame etape, prieš registruojant įstatymo projektą, jeigu prezidentas išsakytų savo aiškią poziciją dėl siūlomų nuostatų, būtų galima į tai atsižvelgti jau dabar ir tokiu būdu paskatinti dialogą ir vieningesnę poziciją dėl šio projekto“, – Eltai tvirtino T. V. Raskevičius.

Prezidentas yra pažadėjęs kalbėtis su visomis suinteresuotomis pusėmis.

Pasak jo, prezidentas jau vasarą išklausė projekto kritikų argumentus.

„Prezidentas visą vasarą labai aktyviai šioje diskusijoje dalyvavo ir kadangi neturėjome galimybės su prezidentu tiesiogiai aptarti Partnerystės įstatymo, mano vertinimu, prezidento išsakoma pozicija buvo neišdiskutuota ir ji prisidėjo prie neigiamos visuomenės nuomonės susiformavimo Partnerystės įstatymo atžvilgiu. Siekdamas to geriausio įmanomo bendradarbiavimo ir išankstinių nusistatymų susiformavimo ir pasiūliau prezidentui aptarti jį tiesiogiai jau šiame etape“, – aiškino politikas.

Vis tik Laisvės frakcijos narys pabrėžia, kad ir toliau kvies prezidentą diskusijai dėl Partnerystės įstatymo.

„Mes tą kvietimą ir toliau išsakysime ir artikuliuosime ir, man atrodo, kad pokalbiais, o ne išankstinėmis nuostatomis yra priimami politiniai sprendimai, ypač tokiais jautriais ir galimai skaldančiais visuomenę klausimais“, – pridūrė jis.

Pasak T. V. Raskevičiaus, nepaisant to, kad prezidentas ir nėra linkęs diskutuoti dėl Partnerystės įstatymo, projektas vis tiek išlieka politinėje darbotvarkėje ir artimiausiu metu bus registruojamas Seime.

„Šiuo metu yra parengtas atnaujintas, patobulintas įstatymo projekto tekstas, jis bus derinamas su Seimo frakcijomis ir išsiaiškinus pozicijas, jis bus registruojamas ir teikiamas plenarinių posėdžių salėje“, – tvirtino Laisvės frakcijos politikas.

ELTA primena, kad Seimo narys T. V. Raskevičius raštu kreipėsi į prezidentą G. Nausėdą, kviesdamas jį susitikti ir aptarti patobulintą Partnerystės įstatymo projektą. Šių metų gegužę Seimas po pateikimo grąžino Partnerystės įstatymo projektą iniciatoriams tobulinti. Liepą prezidentas išsakė poziciją, kad Partnerystės įstatymą jis būtų vetavęs dėl netinkamo partnerystės sąvokos apibrėžimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Expertas

Expertas portretas
Gal reikia leisti tokį "partnerystės" įstatymą, nerandantiems "sugyvenimo" tarp savo įšangės ir "smegeninės", tačiau "šeimos" sąvoką LR Konstitucijoje perkelti į "bažnytinę santuoką"?

Piktas

Piktas portretas
Kokie dar "laisvė papūgėlėms" paradai? Jeigu "jos" ciniškai - demonstratyviai priekabiauja prie valstybės Prezidento???

viktorija

viktorija portretas
gal nori prikalbint prezidenta tapti lgbt nariu,o gal patinka kaipvyras,kad taip priskreto,kodel niekas is seimo jo nenutildo ir leidzia kad jo snukis visur afisuotusi,sl.ykstu. ziureti.
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių