Pereiti į pagrindinį turinį

Tautybės įrašymo asmens dokumentuose klausimas keliamas į Politinę tarybą

2013-10-30 11:41
BNS inf.
BFL/VSAT nuotr.

Vyriausybė trečiadienio posėdyje nesvarstė siūlymo leisti dokumentuose įrašyti tautybę - dėl dokumento kol kas nediskutuoti pasiūlė jį rengusios Vidaus reikalų ministerijos (VRM) atstovas.

Nusprendus klausimą išbraukti iš Vyriausybės posėdžio darbotvarkės, aplinkos ministras Valentinas Mazuronis savo ruožtu pareiškė, kad šis klausimas yra politinis ir jį reikėtų aptarti Politinėje taryboje. Premjeras Algirdas Butkevičius tokią iniciatyvą įvertino palankiai.

Pagal išvados projektą, VRM siūlo Vyriausybei nepritarti ketinimams dokumentuose leisti įrašyti tautybę. Analogiškam pasiūlymui ministerija prieštaravo ir prieš dvejus metus - ji aiškina, kad tautinio identiteto deklaravimas atitinkamu įrašu pase ar asmens tapatybės kortelėje būtų nesuderinamas su šių dokumentų paskirtimi.

Tautybės įrašymą numatančias įstatymo pataisas inicijavo Darbo partijos frakcijos atstovas Mečislovas Zasčiurinskas. Joms po pateikimo pritarta Seime.

"Šio projekto tikslas - keičiant arba išduodant naują dokumentą, suteikti piliečiui teisę pase įrašyti duomenis apie savo tautybę, jei jis to prašo. Tautybės  įrašo įteisinimas asmens dokumentuose leistų piliečiui jį identifikuojančiais duomenimis nurodyti ne tik, vardą, pavardę ar gimimo datą, bet ir priklausymą Tautai, taip deklaruojant savo tautinį identitetą", - pataisą aiškina parlamentaras.

M.Zasčiurinskas teigia, jog šiuo metu galiojantys Paso įstatymas ir Asmens tapatybės kortelės įstatymas nenumato galimybės piliečiui jo asmens dokumentuose įrašyti duomenis apie tautybę. Pataisomis M.Zasčiurinskas siūlo įtvirtinti tokią galimybę.

Analogiškas pataisas M.Zasčiurinskas siūlė ir praėjusią kadenciją, tačiau nesėkmingai.

Konstitucinis Teismas 1999 metų spalio 21 dienos nutarime yra konstatavęs, kad "kokiai tautybei  priklausyti - tai asmens apsisprendimo reikalas, t.y. niekas, išskyrus patį asmenį, negali spręsti jo priskyrimo kokiai nors tautybei klausimo".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų