URM: priekaištai dėl vizų išdavimo režimo persekiojamiems baltarusiams neatitinka tikrovės

  • Teksto dydis:

Po 2020 metų rugpjūčio įvykių Minske Vilnius tapo svarbiausia Baltarusijos pilietinės visuomenės veikimo sostine.

Dešimtys Baltarusijos NVO ir pilietinės visuomenės organizacijų, aktyvistų ir nepriklausomų žurnalistų, kurie negali veikti Baltarusijoje, įsikūrė Lietuvoje, todėl pastaruoju metu viešoje erdvėje išsakyti priekaištai apie tai, kad nuo totalitarinių režimų bėgantys žmonės negali patekti į Lietuvą, neatitinka tikrovės, skelbia Užsienio reikalų ministerija (URM).

Aliaksandro Lukašenkos režimo vienašališku reikalavimu, nuo 2021 metų liepos mėnesio Lietuvos ambasados Baltarusijoje personalas yra sumažintas iki 1 darbuotojo bei uždarytas Generalinis konsulatas Gardine - tai ženkliai riboja vizų išdavimo Baltarusijos piliečiams galimybes. Be to, nuo 2022 metų kovo 11 dienos Seimo nutarimu įvesta nepaprastoji padėtis, kurios metu sugriežtintas vizų režimas Rusijos ir Baltarusijos piliečiams.

Tačiau nepaisant išvardintų aplinkybių, Lietuva ir šiemet sudarė galimybę Baltarusijos demokratinių jėgų bei žiniasklaidos atstovams atvykti į Lietuvą, vadovaujantis Seimo nutarime dėl nepaprastosios padėties įvedimo numatyta išimtimi, numatančia galimybę priimti prašymus dėl vizų išdavimo iš Baltarusijos ar Rusijos piliečių tais atvejais, kai dėl vizų išdavimo tarpininkauja Lietuvos užsienio reikalų ministerija.

Užsienio reikalų ministerija skelbia ir toliau dėsianti visas pastangas, kad laisvės siekianti Baltarusija išliktų ir Lietuvos, ir tarptautinės politikos darbotvarkėse, o prieš režimą kovojantys žmonės galėtų teisėtai atvykti ir gauti saugų prieglobstį Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių