V. Čmilytė-Nielsen atvirai – apie vis dar gajus dvejopus standartus

  • Teksto dydis:

Ne paslaptis, kad vyrai, užimantys aukštus postus ir turintys šeimas, išvengia klausimų apie karjeros ir vaikų auginimo suderinamumą. Tačiau darančios karjerą moterys atsiduria po padidinamuoju visuomenės dėmesio stiklu.

Apie tai, ką reiškia užimti vienas aukščiausių pareigų šalyje ir būti keturių vaikų mama šį sekmadienį TV3 laidoje „Pasaulis pagal moteris“ papasakos Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen.

„Politikoje, ypatingai Lietuvoje, moterys vis dar yra stebimos per padidinamąjį stiklą ir dažniau moterų politikių yra klausiama apie tai, kaip joms pavyksta suderinti visus darbus. Vyrų, kad ir jaunų tėčių, labai retai klausia, ar jie sugeba suderinti vaiko auginimą su pareigomis Parlamente ar ministro pareigomis. Man atrodo, kad tai yra iššūkiai ir vieniems, ir kitiems“, – mano Seimo Pirmininkė.

Politikė puikiai žino, kaip sudėtinga yra suderinti karjerą ir šeimą. Kiekviena karjerą daranti mama, anot jos, turi ieškoti kompromiso ir susitaikyti su mintimi, kad tobulai atlikti visų pareigų ir atitikti mamos idealo nepavyks.

„Mano receptas karjeros siekiančioms moterims – atsisakyti perfekcionizmo. Nes jis yra pavojingas ir vis tiek to idealo pasiekti, matyt, nepavyksta“, – pataria V. Čmilytė-Nielsen.

Tarp dviejų pasaulių

Darbo dienomis Seimo pirmininkė gyvena Vilniuje ir maksimaliai atsiduoda savo politinei veiklai, tad grįžusi namo savaitgaliais pas šeimą stengiasi visą savo dėmesį skirti jai. Tai, pripažįsta pašnekovė, ne visada pavyksta, juk ji – net tik Seimo pirmininkė, bet ir partijos lyderė.

V. Čmilytė-Nielsen atvira, jei vyresnieji sūnūs supranta visą situaciją, tai mažieji sunkiai išleidžia ją į darbą, būna ir ašarų, tad moteris puikiai pažįsta kaltės skonį, kurį jaučia bene visos karjerą darančios moterys.

„Pats jauniausias, Kristijonas, jam yra treji, mane visada sutinka žodžiais: „mama, labai ačiū, kad tu atvažiavai“. Tai, aišku, nesumažina kaltės jausmo, bet, kita vertus, toks yra gyvenimas ir tokia yra šeimos derinimo su karjera kaina“, – teigia Viktorija, neslepianti kaltės jausmo, tačiau į viską žvelgianti labai racionaliai. Šis kaltės jausmas, anot jos, neatsiejamas, kai didžiąją dalį savo laiko moteris skiria kitai veiklai.

Seimo pirmininkės šeima laiką leidžia taip, kaip ir daugelis kitų šeimų – žaidžia kamuoliu, stato lego, eina pasivaikščioti. Bet kuri veikla su vaikais atneša jai daug džiaugsmo, juk laikas tam yra ribotas, tad jį stengiasi išnaudoti maksimaliai.

Iš šachmatų – į politiką

V. Čmilytė-Nielsen, pasaulyje žinoma šachmatų didmeistrė, politikos pasaulyje nežaidžia – politiniai sprendimai pernelyg rimti ir paliečia kiekvieną žmogų. Anot jos, šachmatų ir politikos palyginimas yra standartinis, tačiau ji tarp šių sričių mato labai daug skirtumų.

„Visų pirma, šachmatų lentoje yra labai aiškios taisyklės, aiškūs reikalavimai. Šachmatai yra labai tiesus žaidimas – viskas, kas vyksta, vyksta ant lentos pagal iš anksto žinomas taisykles. Politikoje yra visai kitaip. Tuo politika yra ir įdomi, kartais galbūt ir pavojinga, bet ir labai svarbi veikla“, – mano politikė.

Šachmatininkai jau įrodė, kad gali būti puikūs politikai. Užsispyrimas, strateginis mąstymas ir gebėjimai suteikia daug galimybių įprasminti save politinėje veikloje.

„Tarkime Latvijos šachmatininkė Dana Reizniece-Ozola, kuri vėliau tapo finansų ministre ir padarė labai ryškią politinę karjerą. Ne viena kolegė tą darė ir toks pavyzdys man imponavo“, – pasakoja politikė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
Tik ne šitai asabai šnekėt apie dvigubus standartus. Matyt pamiršo kai gruodį po kristianas karantino metu trankėsi, o kaip su parašais? Nuo vienų slapstėsi dvi savaites, o šlepetę išskėstom rankom priėmė. Fui, šlykštu

je

je portretas
kam verkslenti, niekas nieko nekaltina, bet jei seima ne pirmoje vietoje tai jau pacio piliecio pasirinkimas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių