V. Čmilytė-Nielsen: ES privalo patvirtinti, kad durys į Bendriją Ukrainai yra atviros

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga (ES) privalo patvirtinti, kad durys į Bendriją Ukrainai yra atviros, teigia Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Ji tai sakė po sekmadienį vykusio susitikimo su Ukrainos delegacija, dalyvaujančia NATO Parlamentinėje asamblėjoje Vilniuje.

„Šiandien dar sykį patikinau, kad Lietuva tvirtai palaiko Ukrainos narystės ES siekius. Suprantame, jog tai yra ilgas procesas. Tačiau nepakanka, kad pasaulis žavisi ukrainiečių didvyriškumu ir ryžtu barbariškame Rusijos kare. Nepakanka ir teikiamos politinės, humanitarinės, karinės paramos Ukrainai“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Negali būti jokios kalbos apie prekybą Ukrainos teritoriniu vientisumu ir suverenitetu dėl Kremliaus malonės, todėl ES turi pasiųsti aiškų politinį paramos Ukrainai signalą ir dar kartą patvirtinti, kad ES durys Ukrainai yra atviros“, – teigė ji.

ES turi pasiųsti aiškų politinį paramos Ukrainai signalą ir dar kartą patvirtinti, kad ES durys Ukrainai yra atviros.

Jos teigimu, tenka pripažinti, kad priemonės, kurių ES ėmėsi iki šiol ir kurios jau veikia, nesustabdė Rusijos vadovo Vladimiro Putino.

Pasak parlamento vadovės, Rusijos elgesį gali pakeisti tik toliau teikiama karinė pagalba Ukrainai ir dar didesnės sankcijos, iš kurių svarbiausia – energetinė ES nepriklausomybė.

„Pažymėjau, kad svarbus žingsnis yra „REPowerEU“ planas, kuris pertvarkys ES energetikos sistemą ir stabdys Rusijos karinės mašinos finansavimą per jos energijos importą. Lietuva pirmoji ES jau sustabdė Rusijos energijos importą. Nemažai problemų išspręs ruošiamas šeštasis sankcijų paketas. Tačiau turime galvoti ir apie septintąjį“, – kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Susitikime su Ukrainos delegacija taip pat kalbėta apie planus greitai atstatyti Ukrainą ir tam reikalingus resursus, karo nusikaltimų baudžiamumo mechanizmus ir nuo karo bėgančius Ukrainos žmones.


Šiame straipsnyje: Viktorija Čmilytė-NielsenUkrainos delegacijanarystė ESkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių