Pereiti į pagrindinį turinį

V. Čmilytė-Nielsen sako, kad „Foxpay“ skandalas valdantiesiems sudavė smūgį

2024-10-23 15:26

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ skandalas valdantiesiems sudavė didelį smūgį. Todėl, jos manymu, politinę atsakomybę prisiėmusios eksministrės Monikos Navickienės karjera šiuo metu yra baigta.

Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / D. Labučio / ELTOS nuotr.

„Kalbant apie patį skandalą, tai yra didelis politinis smūgis didiesiems koalicijos partneriams. Kokia yra to politinė kaina, nuspręs rinkėjai“, – interviu Eltai teigė V. Čmilytė-Nielsen.

„Politinę atsakomybę jau dabar prisiėmė buvusi ministrė. Jos politinė karjera bent jau šiame etape yra pasibaigusi“, – pabrėžė ji.

Taip pat parlamento vadovė akcentuoja, kad trečiadienio rytą, kalbėdama apie Prezidentūros bandymą sutirštinti šią situaciją, omenyje turėjo šalies vadovo komandos retoriką.

„Komentuodama prezidento patarėjos žodžius turėjau galvoje jos retoriką, nes buvo kalbama apie „chebrytes“ ir panašiai. Tai man šis momentas užkliuvo – būtent pasirinktos retorikos“, – aiškino V. Čmilytė-Nielsen.

Trečiadienio rytą Seimo pirmininkė pareiškė, kad valstybės vadovo komandos pareiškimai apie „Foxpay“ skandalą pastaruoju metu primena skandalingais pareiškimais pasižymėjusio Remigijaus Žemaitaičio retoriką. Taip pat, pabrėžė ji, taip Prezidentūra šią situaciją bando sutirštinti.

Antradienį „Žinių radijui“ kalbėdama apie „Foxpay“ skandalą prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė pabrėžė, kad politinė atsakomybė dar nėra prisiimta, kadangi valstybė ir jos viešieji pirkimai suvaidino vaidmenį šioje istorijoje. Pasak jos, galima susidaryti vaizdą, kad galimai nusikalstamoje „Foxpay“ veikloje dalyvavo ne keli atskiri žmonės, o turtingų žmonių grupė.

„Galbūt čia ne „chebrytė“, o visa didelė, tais pačiais terminais kalbant, turtingų žmonių „chebra“. Su privačiais skrydžiais į Dubajų, prabangiais laikrodžiais ir automobiliais, dideliais grynaisiais pinigais. (...) Dalyvavimas valstybės viešuosiuose pirkimuose, sąsajos su įtakinga valdančiosios konservatorių partijos ministre ir esama Seimo nare (Monika Navickiene – ELTA) šią turtingos „chebrytės“ istoriją verčia vadinti vienu didžiausių politinių skandalų per pastaruosius keletą metų“, – sakė ji.

ELTA primena, kad, teisėsaugos institucijoms atliekant ikiteisminį tyrimą dėl finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ veiklos, iš viso buvo sulaikyti ir įtarimai pareikšti 7 asmenims, tarp jų – minėtos įmonės savininkei Ievai Trinkūnaitei, jos sugyventiniui Vilhelmui Germanui ir eksministrės Monikos Navickienės vyrui Mindaugui Navickui.

Kaip nurodo Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT), tyrimas pradėtas dėl galimo neteisėtu būdu įgytų lėšų legalizavimo, piktnaudžiavimo, sukčiavimo, turto pasisavinimo ir iššvaistymo, kyšininkavimo bei papirkinėjimu. Šiuo metu nustatyta, kad bendrininkų grupė 2023–2024 m. galimai legalizavo mažiausiai 17 mln. eurų sumą. Taip pat siekiant nuslėpti veiklą nuo institucijų galimai buvo mokami kyšiai. Šiuo metu nustatyta galimų kyšių suma siekia per 100 tūkst. eurų.

Institucijos pabrėžia, kad pati M. Navickienė byloje „nefigūruoja“, ir „bent kol kas“ jos apklausti pagrindo nėra.

Tiesa, „Foxpay“ skandalas konservatorei kainavo postą – birželį paaiškėjus, jog M. Navickienė kartu su I. Trinkūnaite ir jos sugyventiniu V. Germanu privačiu lėktuvu skrido į Dubajų, politikė atsistatydino.

Prezidentūra tikina – su „Foxpay“ susijęs skandalas yra vienas didžiausių per pastaruosius kelerius metus. Anot šalies vadovo Gitano Nausėdos, teisėsaugos institucijos ikiteisminio tyrimo metu išsiaiškins visas aplinkybes ir sudės „taškus ant „i“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų