Pereiti į pagrindinį turinį

VGT: būtina kuo skubiau užtikrinti Astravo elektros boikotą, spartinti sinchronizavimą

2021-03-15 13:26
BNS inf.

Valstybės gynimo taryba (VGT) pirmadienį posėdyje nusprendė, kad Lietuva turi kuo skubiau sutarti su kitomis Baltijos šalimis dėl Astravo atominės elektrinės (AE) elektros efektyvaus boikoto, taip pat būtina spartinti tinklų sinchronizavimo su Europa projektą ir didinti vietinę generaciją.

Prezidento Gitano Nausėdos patarėjas Jaroslavas Neverovičius teigė, kad Astravo ir elektros iš nesaugių energetinių projektų importas išlieka VGT dėmesio centre.

„Buvo priimti sprendimai. Pirmas iš jų kalba apie tai, kad reikia kuo skubiau susitarti dėl trišalės metodikos trijų Baltijos valstybių, kuri užtikrintų baltarusiškos elektros neprekiavimo Baltijos šalių rinkose. Antras sprendimas kalba apie sinchronizacijos spartinimą ir apie tai, kad jau 2023 metais reikėtų įgyvendinti izoliuoto Baltijos šalių elektros sistemų bandymą“, – spaudos konferencijoje kalbėjo J. Neverovičius.

Trečias sprendimas yra susijęs su Lietuvos Vyriausybės pasiūlymais Europos Komisijai, atsižvelgiant į praėjusių metų gruodžio mėnesio Europos Vadovų Tarybos pavedimą Komisijai pateikti pasiūlymus dėl nesaugios elektros iš trečiųjų šalių patekimo į Europos Sąjungos elektros rinką.

„Dėl Europos Vadovų Tarybos sprendimo, Komisijai planuojame pasiūlyti, kad būtent mūsų metodika ir leidžia užtikrinti, kad iš nesaugių elektrinių, veikiančių Europos Sąjungos pašonėje, elektra nepatektų į mūsų rinkas. Ir metodika tą labai aiškiai pasako, kuomet apribotas elektros energijos kiekis tiek, kiek gali jos patekti per Estijos, Latvijos jungtis, jų apimtyje“, – žurnalistams komentavo energetikos ministras Dainius Kreivys.

Jis priminė, kad šią savaitę trys Baltijos šalys ir Europos Komisija ketina aptarti šią naują Lietuvos siūlomą metodiką.

„Metodika jau yra išsiųsta mūsų kaimynams, šią savaitę organizuojamas susitikimas BEMIP formatu, kuriame dalyvaus Europos Komisija, Lietuva, Latvija, Estija. Tikimės turėti progresą šioje srityje“, – sakė ministras.

J. Neverovičius kaip ketvirtą VGT aptartą temą paminėjo vietinės elektros gamybos užtikrinimą.

„Privalome kaip valstybė imtis veiksmų įgyvendinti savarankiškos elektros gamybos projektus ir kartu su privataus verslo atstovais užtikrinti, kad Lietuvoje gamintume pakankamą elektros kiekį savarankiškai“, – sakė prezidento patarėjas.

D. Kreivys akcentavo, kad Vyriausybė savo programoje yra įsipareigojusi vystyti atsinaujinančią gamybą. Komentuodamas izoliuoto darbo bandymą ministras sako, jog lankydamasis Lenkijoje praėjusią savaitę gavo kolegų patikinimą dėl pagalbos šiam procesui.

„Sekantis klausimas yra nepriklausomo veikimo bandymas arba paspartinta sinchronizacija – kaip tiktai praėjusios savaitės gale teko lankytis Lenkijoje, su šios šalies pareigūnais, ministrais buvo aptarta galimybė tai padaryti, gavome pilną paramą, todėl tikimės, kad laiku sugebėsime techniškai pasiruošti ir įgyvendinti šitą punktą“, – sakė ministras.

D. Kreivys, remdamasis perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“ duomenimis, yra sakęs, kad Lietuva per Latviją perka Astravo AE pagamintą elektrą ir už ją per metus sumokės apie 120 mln. eurų, jei prekyba tarp Rusijos ir Latvijos toliau vyks tokia pat apimtimi.

Lietuva teigia, kad pernai trijų Baltijos šalių parengta, tačiau tik Latvijos ir Estijos vienašališkai patvirtinta prekybos su trečiosiomis šalimis metodika neužkerta kelio baltarusiškai elektrai patekti į Baltijos šalis. Todėl Lietuva jos nepatvirtino ir siūlo naują. 

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų