VRK gali būti įpareigota tikrinti dėl bendradarbiavimo su spec. tarnybomis

Seimas pradėjo svarstyti vadinamojo Liustracijos ir rinkimus reglamentuojančių įstatymų pataisas, kuriomis siekiama įtvirtinti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pareigą tikrinti kandidatus, ar jie yra sąmoningai bendradarbiavę su kitų valstybių specialiosiomis tarnybomis.

Įstatymų pataisos, kurias ketvirtadienį Seimui pateikė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Arvydas Anušauskas, sulaukė parlamentarų pritarimo po pateikimo. Po svarstymo komitetuose į Seimo plenarinių posėdžių salę jos turėtų sugrįžti gruodžio 12 d.

Siūloma numatyti, kad VRK kreiptųsi į kompetentingą instituciją, saugančią asmenų, prisipažinusių slapta bendradarbiavus su užsienio specialiosiomis tarnybomis (struktūromis), duomenis ir privalomai patikrintų visų kandidatų duomenis, o paaiškėjus, kad tarp kandidatų arba išrinktų narių yra asmenų, prisipažinusių slapta bendradarbiavus su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, VRK nedelsiant paviešintų tokią informaciją.

Pagal Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymą, kandidatai į savivaldybių tarybų narius ir savivaldybių tarybų narius-merus komisijai neprivalo pateikti informacijos apie tai, ar jie bendradarbiavo su užsienio specialiosiomis tarnybomis, ar ne. „Bet Liustracijos įstatyme numatyta, kad kandidatas, nepateikęs tokių duomenų komisijai, neregistruojamas kandidatu arba išbraukiamas iš kandidatų“, – apie šiuo metu galiojančias nuostatas kalbėjo A. Anušauskas.

Liustracijos įstatyme siūloma numatyti, kad valstybės paslaptį sudarančia informacija nelaikomi duomenys apie tai, kad buvusios SSRS specialiosiose tarnybose tarnavo ar su jomis slapta bendradarbiavo Europos Parlamento ir savivaldybių tarybų nariai-merai ar kandidatai į šias pareigas.

Taip pat siūloma, kad informacija apie slaptą bendradarbiavimą, asmeniui kandidatuojant į Europos Parlamento, savivaldybės tarybos nario-mero pareigas ir jas einant, yra išslaptinama ir viešai paskelbiama.

Respublikos Prezidento, Seimo rinkimų, Rinkimų į Europos Parlamentą įstatymuose siūloma numatyti, kad Vyriausioji rinkimų komisija kreipiasi į Lietuvos Respublikos kompetentingą instituciją, saugančią asmenų, prisipažinusių slapta bendradarbiavus su užsienio specialiosiomis tarnybomis (struktūromis), duomenis ir privalomai patikrina visų kandidatų duomenis.

Taip pat siūloma numatyti, kad paaiškėjus, jog tarp kandidatų arba išrinktų narių yra asmenų, prisipažinusių slapta bendradarbiavus su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, Vyriausioji rinkimų komisija nedelsiant paviešina tokią informaciją.

Įstatymų pataisas kartu su  A. Anušausku teikia Seimo nariai Paulė Kuzmickienė, Dovilė Šakalienė ir Arūnas Gumuliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A

A portretas
Jankiai cia ne prie ko,bet reikejo tikrint nuo 1990 metu,tai butu nei vienas dedule ar tetule valdzion nepapuoles,nes visi komuniagos buvo su tuo suristi.

Hahaha

Hahaha portretas
Kaip jie tikrins ,kad patys parsidavė jankiams
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių