Pereiti į pagrindinį turinį

VRK neatmeta galimybės dėl balsavimo kreiptis į teisėsaugą: labiausiai neramina dvi vietovės

2024-10-24 12:01

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Lina Petronienė sako, jog pastebimas augantis besiregistruojančių balsuoti užsienyje skaičius ne tik Seinuose, bet ir Rygoje. Anot jos, tarp tokių rinkėjų – nuolatinę gyvenamąją vietą Lietuvoje deklaravę abiejų Pasaulio lietuvių apygardoje kandidatuojančių politikių aplinkos žmonės. L. Petronienės teigimu, jeigu ši tendencija nesikeis ir registracijų balsuoti kaimyninėse valstybėse skaičius augs, VRK neatmeta galimybės kreiptis į teisėsaugą.

S. Lisausko / BNS nuotr.

„Vyriausioji rinkimų komisija svarsto galimybę pradėti tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo rinkėjo teise ir dėl garbingų ir sąžiningų rinkimų principo laikymosi balsuojant užsienyje, nes turime indikacijų, kad Lietuvoje gyvenamąją vietą deklaravę asmenys, kurie pirmame ture balsavo Lietuvoje, antrajam turui registruojasi balsuoti užsienyje, netoli Lietuvos esančiose atstovybėse ir balsavimo punktuose“, – ketvirtadienį žurnalistus informavo VRK pirmininkė.

„Jeigu būtų gauta informacijos arba pastebėtume daug didesnius srautus, arba turėtume informacijos apie tai, kad tai yra organizuojama, VRK neatmeta galimybės kreiptis į teisėsaugos institucijas, kad tai būtų nustatyta“, – pridūrė ji.

Dėl galimo VRK tyrimo ketinama apsispręsti artimiausio posėdžio metu. Tiesa, tai priklausys ir nuo to, ar pastebimos ydingos praktikos tęsis ir į užsienio punktus plūs balsuoti daugiau rinkėjų.

Anot L. Petronienės, papildomų registracijų balsuoti gaunama ne tik Seinuose, bet ir Rygoje – kol kas sulaukta po 14 tokių užklausų. VRK pirmininkė pabrėžė – balsuoti kaimyninėse valstybėse registruojasi tiek konservatorių kandidatės Dalios Asanavičiūtės, tiek Laisvės partijos pirmininkės Aušrinės Armonaitės bendražygiai.

Tarp jų yra abiejų kandidačių kolegų, buvusių kandidatų su šeimos nariais. Tai leidžia mums spėti, kad galbūt jie nori balsuoti užsienyje ne todėl, kad negali balsuoti Lietuvoje, o dėl to, kad nori paremti kažkurią iš kandidačių.

„Tarp jų yra abiejų kandidačių kolegų, buvusių kandidatų su šeimos nariais. Tai leidžia mums spėti, kad galbūt jie nori balsuoti užsienyje ne todėl, kad negali balsuoti Lietuvoje, o dėl to, kad nori paremti kažkurią iš kandidačių“, – teigė L. Petronienė.

Kokie konkretūs kandidatai ketina balsuoti Seinuose ir Rygoje, VRK pirmininkė teigė negalinti atskleisti.

L. Petronienė akcentavo – kol kas fiksuojama tendencija ir augantis rinkėjų skaičius nėra masinis, tačiau kelia nerimą. Jeigu paaiškėtų, kad balsai atiduodami Seinuose ir Rygoje tik dėl to, jog siekiama paremti vieną iš kandidačių, tai „iš principo diskredituotų paties balsavimo užsienyje institutą“, pabrėžė VRK vadovė.

„Raginame visus pagalvoti, įvertinti, ar jiems reikia balsuoti užsienyje“, – apibendrino L. Petronienė.

Komisija tyrimą svarsto pradėti po Laisvės partijos kreipimosi.

„Laisviečiai“ kaltina konservatorius manipuliuojant Seimo rinkimų rezultatais Pasaulio lietuvių apygardoje ir vežant nuolatinius Lietuvos gyventojus balsuoti į Seinus, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) tai atmeta.

„Laisviečiai“ teigia turintys įrodymų, kad sekmadienį, kai vyks antrasis Seimo rinkimų turas, planuojama organizuoti nuolatinių Lietuvos gyventojų pavėžėjimus į Seinuose esantį Lietuvos konsulatą balsuoti už TS-LKD kandidatę D. Asanavičiūtę.

VRK kreipiasi į abiejų partijų atstovus ragindama juos stabdyti galimas piktnaudžiavimo rinkėjo teisėmis apraiškas ir laikytis sąžiningų bei garbingų rinkimų principų. Balsavimas užsienyje yra skirtas rinkėjams, kurie rinkimų teise negali pasinaudoti Lietuvoje.

Komisija primena, kad ketvirtadienį visi rinkėjai gali pasinaudoti rinkimų teise Lietuvoje balsuodami iš anksto ir išreikšti savo pilietinę valią visose Lietuvos savivaldybėse ir papildomai įsteigtose balsavimo vietose.

Tie rinkėjai, kurie naujai užsiregistravo balsuoti užsienyje, pasikeitus planams gali kreiptis į VRK ir jiems bus sudaryta galimybė balsuoti Lietuvoje, rinkimų apygardoje pagal jų deklaruotą gyvenamąją vietą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų