VVTAT: 15min.lt be leidimo naudojo reklamoje premjero S. Skvernelio vardą

  • Teksto dydis:

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) nusprendė, kad reklamuodamas knygą „Kabinetas 339“ kino teatruose ir socialiniame tinkle portalas 15min.lt be sutikimo naudojo premjero Sauliaus Skvernelio vardą ir pavardę. Portalui skirtas įspėjimas, pranešė tarnyba.

Portalas yra skelbęs, kad tarnyba nagrinėja premjero Sauliaus Skvernelio skundą, kuriame teigiama, kad knygos „Kabinetas 339“ reklamoje be jo sutikimo naudojama nuomonė, atvaizdas, pažeidžiama garbės ir orumo bei dalykinė reputacija. Portalas skelbė nesutinkantis su skunde nurodytais motyvais: reklamoje panaudotas meninis darbas – knygos viršelis su pieštu siluetu, o pateikta garso ištrauka – iš viešo posėdžio Seime.

Savo ruožtu penktadienį atskiroje publikacijoje 15min.lt skelbia, kad susipažinęs su nutarime išdėstytais argumentais spręs, ar skųsti tarnybos sprendimą.

VVTAT penktadienį pranešė išnagrinėjusi Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės rašytos knygos reklamą, skleistą kino teatruose „Forum Cinemas“ ir „Pasaka“ bei socialiniame tinkle „Youtube“. Knygos idėja bei turinys nebuvo vertinti.

Tarnyba teigia, kad vertindama vartotojo (premjeras S. Skvernelis neįvardijamas – BNS) prašymą, VVTAT komisija pažymėjo, kad Reklamos įstatymas nenumato išimčių dėl privataus ar viešo asmens teisės kreiptis dėl galimo reklamos pažeidimo bei privataus ar viešo asmens atvaizdo, vardo bei pavardės naudojimo reklamoje.

Nutarime konstatuota, jog bendrovės „15min“ skleista informacija negali būti vertinama tik kaip komunikacinio turinio pranešimas, siekiant informuoti visuomenę, kadangi atitinka ir Reklamos įstatyme įtvirtintą reklamos sąvoką.

„Atsižvelgiant į tai, jog vertinamoje reklamoje buvo aiškiai girdimas pareiškėjo vardas ir pavardė, VVTAT komisija konstatavo, kad UAB „15min“ nesilaikė Reklamos įstatymo reikalavimų ir be sutikimo naudojo reklamoje asmens duomenis“, – rašoma pranešime.

Įvertinus pažeidimo mastą, trukmę ir tai, kad bendrovė nutraukė minėtos reklamos sklaidą kino teatruose  bei pašalino reklamą iš socialinio tinklo „Youtube“, už Reklamos įstatymo nuostatų pažeidimą bendrovei „15min“ skirtas įspėjimas.

VVTAT komisijos nutarimas per 30 kalendorinių dienų nuo nutarimo priėmimo dienos gali būti apskųstas Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Portalo 15min.lt vyriausiasis redaktorius Raimundas Celencevičius tarnybos sprendimą įvertino kaip žiniasklaidos laisvės varžymą.

„Visame laisvame ir demokratiškame pasaulyje gausiai leidžiamos ir reklamuojamos knygos apie politikus. Ir ne su jų šešėliais, o su tikrais atvaizdais, ir su vardais bei pavardėmis. Pasirodo, demokratines vertybes puoselėjančioje Lietuvoje tai yra rimtas pažeidimas, kuris nustatytas nesigilinus į knygos idėją bei turinį. (...) Tai rodo, kad esame labai pavojingame kelyje, kuriuo galima riedėti tik į cenzūrą“, – sakė 15min vyriausiasis redaktorius Raimundas Celencevičius.

Premjeras sureagavo į sprendimą

Premjeras Saulius Skvernelis sureagavo į Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VTAT) sprendimą portalui 15min skirti įspėjimą dėl viešą atgarsį sukėlusios knygos „Kabinetas 339“ reklamos. Vyriausybės vadovo atstovo spaudai Tomo Beržinsko teigimu, VTAT tik patvirtino, kad viešojoje erdvėje atgarsį sukėlusios knygos, kurios centre – premjeras S. Skvernelis, reklama prasilenkia su galiojančių teisės aktų reikalavimais. Pasak T. Beržinsko, po Seimo rinkimų premjeras spręs, ar nereikėtų kreiptis į teismą ir dėl knygoje skelbiamos informacijos. Tą esą daryti ragina premjero teisininkai.

„Nuo pat pradžių buvo akivaizdu, kad ši UAB „15min“ transliuojama reklama yra prasilenkianti su galiojančių teisės aktų reikalavimais. Šiandien kompetentinga institucija tai patvirtino“, – Eltai atsiųstame komentare teigė premjero atstovas spaudai, atkreipdamas dėmesį į kelias S. Skvernelio sprendimo rašyti skundą aplinkybes.

„Skundas Vartotojų teisių apsaugos tarnybai buvo parašytas po to, kai šią reklamą premjero šeima išgirdo lankydamasi kino teatre, prieš vaikiško filmo seansą. Reklamą, kurioje yra bauginama premjero balsu ir vardu. Kiek tai korektiška ir etiška – tegul sprendžia visuomenė“, – teigiama komentare.

Kartu T. Beržinskas atkreipė dėmesį, kad 15min savo iniciatyva, dar iki VTAT sprendimo, nutraukė premjero pasipiktinimą sukėlusią reklamos transliaciją.

„Atkreiptinas dėmesys, kad UAB „15min“ savo iniciatyva, dar iki VTAT sprendimo, nutraukė reklamos transliaciją. Tai parodo,kad jie suprato darą pažeidimą. Kita vertus, neatmestina, jog taip elgiantis visų pirma buvo tiesiog siekiama švelnesnės VTAT nuobaudos“, – teigė Vyriausybės vadovo atstovas spaudai.

Kartu jis sureagavo ir į 15min vyriausiojo redaktoriaus Raimundo Celencevičiaus penktadienį išsakytą kritiką VTAT verdiktui. Pastarasis penktadienį socialiniame feisbuko tinkle pareiškė, kad VTAT sprendimas sukėlė didelį nusivylimą ir nerimą dėl varžomos žiniasklaidos laisvės ir žurnalistų galimybės laisvai ir nevaržomai tirti politikų veiklą bei juos kritikuoti.

T. Beržinsko atsiųstame komentare teigiama, kad tokia pozicija – stebina.

„Stebina tai, jog UAB „15min“, skelbdami apie VTAT verdiktą, kalba apie žodžio laisvės ir demokratijos Lietuvoje gniuždymą. Tai netiesa. VTAT sprendimas yra ne apie žodžio laisvę ir demokratiją, ne apie visuomenės teisės žinoti varžymą. VTAT sprendimas yra apie tai, kad niekas – nei žurnalistai, nei kiti piliečiai – neturi teisės naudoti kito asmens vardo, pavardės ir balso be jo sutikimo siekiant komercinių tikslų. Kitaip tariant – siekiant pasipelnyti.

Knyga yra produktas, už kurį vartotojas turi susimokėti. Tai nėra portalas, kuriame paskelbtą publikaciją bet kas gali perskaityti nemokamai (išskyrus retus atvejus, kai turinys yra mokamas). Akivaizdu, kad reklamuodama knygą tokiu būdu, kokį draudžia teisės aktai, UAB „15min“ siekė visų pirma komercinių tikslų. Pagrindinis tikslas buvo ir tebėra pasipelnyti, o ne informuoti visuomenę“, – teigia T. Beržinskas, galiausiai pridurdamas, kad po Seimo rinkimų premjeras spręs, ar į teismą nereikėtų kreiptis ir dėl knygos „Kabinetas 339“ turinio.

„Premjerą konsultuojantys teisininkai seniai ragina kreiptis į atitinkamas institucijas dėl knygoje skelbiamos informacijos, kuri, jų vertinimu, neatitinka tikrovės, yra pagrįsta subjektyviais išvedžiojimais ar net šmeižikiška. Premjeras sprendimą dėl tokio kreipimosi priims po Seimo rinkimų“, – apibendrino T. Beržinskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sudas ta knyga

sudas ta knyga portretas
kap ir sudas ja parašiusieji. Jei jau imatės tokio darbo tai bent padarykit jį gerai o ne tik kad įkast kažkokiam mentiarai iškilusiam per nežinia kokius nuopelnus

darbas

darbas portretas
konservliberastos uoliai dyrPa prieš rinkimus, jie tik tokiais darbais ir pasižymėjo, bet valstybei per 26 metus gerovės taip ir nesukūrė, bet vis rusus kaltino dddd

Ai ai ai,kaip blogai

Ai ai ai,kaip blogai portretas
Vargselis...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių