Vyriausybė Strasbūro teismui pateikė poziciją dėl antrosios CŽV kalėjimo bylos

Lietuvos Vyriausybė Europos Žmogaus Teisių Teismui pateikė savo poziciją dėl Saudo Arabijos piliečio skundo, kad 2005–2006 metais jis neteisėtai kalintas slaptame amerikiečių kalėjime Lietuvoje.

Vyriausybės atstovė Karolina Bubnytė-Širmenė BNS sakė, kad Strasbūro teismui penktadienio popietę išsiųstuose atsakymuose pateikė informaciją apie šiuo metu Lietuvoje atliekamą ikiteisminį tyrimą.

„Teikdami savo poziciją siekėme parodyti, kad nacionaliniame ikiteisminiame tyrime yra dedamos pastangos ištaisyti tuos trūkumus, kuriuos buvo nustatęs Europos Žmogaus Teisių Teismas“, – sakė K. Bubnytė-Širmenė.

Pasak jos, Europos Žmogaus Teisių Teismui pateikta tiek medžiagos, kiek galima pasisakyti „netrukdant ikiteisminio tyrimo veiksmingumui ir neatskleidžiant valstybės paslapties“.

Skundą pateikęs 51 metų Mustafa al Hawsawis buvo sulaikytas 2003 metais Pakistane, o vėliau laikomas įvairiose JAV bazėse.

M. al Hawsawio advokatų skunde teigiama, kad į Lietuvą jis galėjo būti atgabentas 2005 metų vasarį arba spalį, o išgabentas 2006 metų kovą.

Amerikiečiai teigia, kad jis galėjo prisidėti prie Rugsėjo 11-osios išpuolių. Šiuo metu vyras kalinamas JAV Gvantamo bazėje.

Tai jau antroji byla Strasbūro teisme dėl spėjamo CŽV kalėjimo.

Europos Žmogaus Teisių Teismas pernai gegužę konstatavo, kad Lietuvoje amerikiečiai slapta kalino kitą Saudo Arabijos pilietį Abu Zubaydah.

Teismas dėl žmogaus teisių pažeidimų įpareigojo Lietuvą jam išmokėti 130 tūkst. eurų kompensaciją. Šiuos pinigus Vyriausybė atidėjo į depozitinę sąskaitą.

Lietuvos Vyriausybės atstovai pirmojoje byloje laikėsi pozicijos, kad patalpose Antaviliuose, netoli Vilniaus, turėjo veikti ne kalėjimas, o žvalgybos paramos centras. Vyriausybė tikino, kad įtarimų sukėlusiais lėktuvais į Lietuvą gabenti ne žmonės, bet ryšių įranga.

Lietuvoje dėl spėjamo CŽV kalėjimo taip pat atliekamas ikiteisminis tyrimas, jame įtarimai niekam nėra pateikti. Prokurorai yra atmetę advokatų prašymus M. al Hawsawiui suteikti nukentėjusiojo statusą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
UŽ VISĄ ŠĮ BARDELĮ NUOŠIRDUS AČIU ADAMKUI , TAD IR NUOSTOLIUS TURI PADENGTI JIS - AMERIKOS MARIONETĖ, O AMERIKIEČIAI ''PUIKŲS'' PARTNERIAI- PATYS ATSIVEŽĖ , KANKINO IR PATYS ĮSKUNDĖ LIETUVĄ

Anonimas

Anonimas portretas
Ir arkliui aišku, kad tas kalėjimas buvo. Tik gėda prieš visą pasaulį prisipažinti apsimelavus.

Mustafa Abdularachimas

Mustafa Abdularachimas portretas
Kiek suprantu 130 000 pinigu turejo susimoketi JAV'u marionete Adamkus, o ne runkelistano sunauja.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių