Už neteisėtą partijų finansavimą grės baudžiamoji atsakomybė?

Vyriausybė sutarė, kad bus rengiamos pataisos, kurios numatytų baudžiamąją atsakomybę už neteisėtą partijų rėmimą.

Premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį po ministrų kabineto posėdžio žurnalistams sakė, kad svarstoma atsakomybę nustatyti „fiziniams ir juridiniams asmenims, kurie neteisėtai bando finansuoti (partijas)“.

„Net yra siūlymai, kad tokiu atveju būtų nustatyta baudžiamoji atsakomybė“, – teigė premjeras.

Taip pat trečiadienį sutarta, kad įgyvendinant parlamentinio tyrimo išvadas dėl nederamos verslo įtakos politikai, visi žurnalistai turėtų teikti turto, pajamų ir interesų deklaracijas.

„Noras yra iš tikrųjų, kad pirmiausia būtų apsaugotas pats žurnalistas nuo įvairiausių nepagrįstų kaltinimų, ką mes matėme dalinai ir tyrimo metu, kada interpretuojama (informacija) apie turtą, pajamas galimas, spekuliuojama kažkokiais faktais“, – aiškino S. Skvernelis.

Turtą ir pajamas žurnalistai turėtų deklaruoti Mokesčių inspekcijai (šiuo metu tai privalu tik žiniasklaidos priemonių vadovams, vyriausiems redaktoriams, redaktoriams ir jų pavaduotojams), o interesų deklaravimo tvarką būtų palikta nustatyti pačioms žiniasklaidos priemonėms, šią sritį turėtų prižiūrėti savireguliacijos institucija.

Žiniasklaida taip pat turės nurodyti, jei teikia informaciją apie sritį, kurioje interesų turi jos savininkai.

„Būtų skelbtina informacija, jeigu žiniasklaidos priemonė priklauso kažkokiai verslo grupei ir rodomas reportažas arba teikiama informacija – tokiu atvejų būti privaloma pažymėti, kad žiniasklaidos priemonė yra susijusi su vienokiu ar kitokiu verslu: statybų, tabako, alkoholio ar dar kokiu nors“, – aiškino premjeras.

Be to, planuojama įteisinti civilinį neteisėtai įgyto turto konfiskavimą. Anot premjero, civilinis procesas būtų efektyvesnis nei baudžiamasis persekiojimas.

„Mechanizmas būtų taikomas asmenims, politikams, tarnautojams, kurie negali pagrįsti savo turimo turto turimomis pajamomis (...). Persekiojimas su pakankamai rimtomis sankcijomis per baudžiamojo įstatymo prizmę yra ilgesnis, sudėtingesnis ir galiausiai įrodinėjimo našta yra perkeliama ikiteisminio tyrimo įstaigai“, – dėstė S. Skvernelis.

Numatoma tobulinti ir lobizmo reglamentavimą.

„Mes manome, kad turėtų būti daugiau aiškumo, skaidrumo“, – teigė S. Skvernelis.

Visus šiuos pakeitimus numatančias pataisas planuojama rengti skubiai, jos Vyriausybę turėtų pasiekti jau rugsėjį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o kodelgi ne

o kodelgi ne  portretas
seimunu-lesykleles,kaip grazu ,,

...

... portretas
Tokias 'partijas' iškart išvaikyt (susodinant 'galvas').

Rapolas

Rapolas portretas
Tai o ka, dabar buvo galima neteisetai remti partija?!!! Stai cia akibrokstas... Tikrai durniu laivas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių