Naujausi karantino atlaisvinimai: nebelieka darbo laiko ribojimų kavinėms

Vyriausybė pirmadienį patvirtino naujus karantino reikalavimus: nebelieka darbo laiko ribojimų kavinėms, sušvelninti reikalavimai galimybių pasui gauti, supaprastintas švietimo įstaigų darbas.

„Situacija gerėja, tačiau karantino dar atsisakyti negalima“, – sakė pakeitimus pristačiusi sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė.

Vyriausybei priėmus atitinkamus nutarimo pakeitimus, jie įsigalios nuo ketvirtadienio.

Kavinėms, barams, restoranams bei kitoms viešojo maitinimo ir pasilinksminimo vietoms bus nebetaikomas darbo laiko apribojimas. Šiuo metu galiojančiuose karantino reikalavimuose jų veikla leidžiama 7–24 valandomis.

„Vienas svarbus pakeitimas, susijęs su viešojo maitinimo įstaigų darbo laiku, tiek viduje su galimybių pasu, tiek lauke – siūlome neberiboti jų darbo laiko“, – sakė Ž. Simonaitytė.

Sąlyga, jog užsakytas maistas ir gėrimai turės būti vartojami prie atvirose erdvėse esančių staliukų, o veikla vykdoma atvirose erdvėse lieka galioti.

Vienas svarbus pakeitimas, susijęs su viešojo maitinimo įstaigų darbo laiku, tiek viduje su galimybių pasu, tiek lauke – siūlome neberiboti jų darbo laiko.

Kaip ir iki šiol, viduje paslaugas gauti galės tik turintieji galimybių pasą – paskiepyti, persirgę ar gavę neigiamą COVID-19 testo rezultatą.

Taip pat patvirtintas sprendimas, kad koronavirusu persirgę žmonės bus skiepijama viena vakcinos doze. Su tuo susiję ir kai kurie pakeitimai dėl galimybių paso.

Tokie žmonės, kaip ir visiškai paskiepytieji, švelnesnėmis karantino sąlygomis su galimybių pasu galės naudotis neribotą laiką, tačiau nuo skiepo turės praeiti dvi savaitės.

Be kita ko, persirgusiems ir neskiepytiems žmonėms laisvesnės karantino sąlygos galios 210 dienų, o ne 180, kaip yra dabar.

Ministerijos siūlymu taip pat pailgintas antigeno testo galiojimo laikas nuo 24 iki 48 valandų.

Šiuo metu į Lietuvą atvykstantiems žmonėms reikia turėti ne seniau nei prieš 72 valandas atliktą testą dėl COVID-19, jiems taip pat taikoma izoliacija, išimtys numatytos persirgusiems ir paskiepytiems žmonėms.

SAM siūlymu šiek tiek sugriežtinti terminai besitestuojantiems atvykstantiems žmonėms – PGR tyrimas, kaip ir iki šiol, turės būti atliktas ne seniau nei prieš 72 valandas, o antigeno testas – ne seniau nei prieš 48 valandas.

Šiuo metu paskiepyti žmonės be papildomo testo gali atvykti praėjus savaitei po antros „Pfizer“ vakcinos dozės, praėjus dviem savaitėms po antrosios „Moderna“ dozės, 15 parų po antrosios „AstraZeneca“ dozės arba praėjus dviem savaitėms po „Johnson & Johnson“ vienos dozės.

Ministerijos siūlymu tvarka suvienodinta ir be testo bus galima atvykti praėjus dviem savaitėms po pilnos vakcinacijos schemos, taip pat persirgę ir viena doze vakcinuoti žmonės, kai nuo paskiepijimo praėjo dvi savaitės, o persirgimas patvirtintas PGR tyrimu.

Reikalavimai persirgusiems nesikeičia, jie be apribojimų įleidžiami nepraėjus 180 dienų nuo ligos patvirtinimo PGR tyrimu.

Vyriausybė taip pat leido neformalųjį vaikų ugdymą vykdyti kontaktiniu būdu, užsiėmimuose uždarose erdvėse vienu metu ir vaikų stovyklose vienoje grupėje galės dalyvauti ne daugiau kaip 30 vaikų.

Taip pat leidžiama kontaktiniu būdu vykdyti neformalųjį suaugusiųjų švietimą ir neformalųjį profesinį mokymąsi.

Uždarose erdvėse turės būti užtikrintas 10 kv. metrų plotas vienam asmeniui arba vienu metu gali dalyvauti ne daugiau kaip vienas asmuo. Šios taisyklės galės būti netaikomos, kai dalyvauja tik paskiepytieji žmonės.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kada

Kada portretas
valdiškos įstaigos atvers duris?

Ar Nera

Ar Nera  portretas
Valstybeje svarbexniu problemu? Svarbesniu veikliu atlaisvi imo. Ar nera svarbesniu dalyku......Kazkoks durnynas...atlaisvino kabakus. Jus blyn atlaisvinkit ivairias institucijas,nes niekur negalima patekt,o jie matai kabakus ..kad paest ir pagert tauta galetu...lengviau valdyt... Idijotu vyriausybė!!!

Nuomonė

Nuomonė portretas
Visi, kas su skiepais - į karantina. Tai yra nesveiki žmobės sus silpnu imunitetu.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių