Pereiti į pagrindinį turinį

A.Anušauskas: liustracijai dėmesio pakanka

2009-08-12 21:07
A.Anušauskas: liustracijai dėmesio pakanka
A.Anušauskas: liustracijai dėmesio pakanka / Tomo Raginos nuotr.

Arvydas Anušauskas nesutinka su žiniasklaidoje pasirodžiusiais teiginiais dėl Seimo neveiklumo ir nenoro peržiūrėti liustracijos strategiją.

Liustracijos komisijos vadovas trauksis vėliau

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas taip pat teigia neturįs duomenų, kad atsistatydina Liustracijos komisijos vadovas A.Urmonas. Apie trečiadienį rašo „Lietuvos žinios“.

Kaip teigiama A.Anušausko pranešime, Algimantas Urmonas asmeniškai jį patikino, kad ketina trauktis tik tada, kuomet bus priimtas naujas Liustracijos įstatymas, nustatysiantis naują Liustracijos komisijos narių skyrimo tvarką.

A.Anušausko teigimu, ir prieš pusantro mėnesio gautas A.Urmono laiškas dėl liustracijos ir desovietizacijos proceso vyksmo, ir pateiktas komisijos įstatymo projektas yra atidžiai išnagrinėti.

„Negaliu patvirtinti „Lietuvos žinių“ publikacijoje paskelbtų vertinimų dėl Seimo neveiklumo, politikų abejingumo ir nenoro peržiūrėti liustracijos strategiją. Naujas projektas buvo viešai apsvarstytas.

Liustracijos komisijos pirmininkas turėjo vieną priekaištą dėl teisės procedūrų procesinių trūkumų, bet jų konkrečiai neįvardijo“, - teigia Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas.

Įvardijo netikslią informaciją

A.Anušausko nuomone, įvertinus A.Urmono pateiktą įstatymo projektą galima konstatuoti, kad siūloma apriboti „iliustruojamų“ asmenų ratą tik politikais, žurnalistais, pedagogais ir valstybės tarnautojais, apsunkinamas asmens bendradarbiavimo su KGB įrodinėjimo procesas.

„Su minėtu susiaurinimu ir įrodinėjimo apsunkinimu niekaip negalėčiau sutikti, nors pačiame įstatymo projekte yra nuostatų, kurias galima panaudoti naujos Liustracijos komisijos darbo reglamentui bei liustracijos proceso viešumo stiprinimui“, - teigė NSGK pirmininkas A. Anušauskas.

Politiko nuomone, liustracijos procesui skiriama pakankamai dėmesio, net ir dabartinių aktualijų fone. „Mano pateiktas įstatymo projektas gali būti tobulinamas, tačiau liustracijos proceso peržiūrėjimas vyksta, pateiktą projektą tikimasi apsvarstyti Seimo rudens sesijos metu“, - patvirtino A. Anušauskas.

Politiko teigimu, paskelbta netiksli informacija apie komisijos veiklą per pastaruosius pusantrų metų.

„Algimanto Urmono vadovavimo laikotarpiu, t. y. per nepilnus pusantrų metų, Liustracijos komisija peržiūrėjo apie 100 bylų, bet išnagrinėjo vos 14 bylų, o asmenų, pripažintų bendradarbiavus su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis buvo tik du“, - komisijos veiklos rezultatus patikslino NSGK pirmininkas.

D.Grybauskaitė: svarbiausia yra užbaigti liustraciją

Liustracija turi būti atlikta ir užbaigta, o kokia institucija tai padarys, tai jau yra visuomenės ir valdžios institucijų susitarimo reikalas. Tokios pozicijos, pasak valstybės vadovės atstovo spaudai Lino Balsio, laikosi Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Kaip trečiadienį teigė L. Balsys, Prezidentė „niekaip negali įvertinti“ spaudoje nuskambėjusio fakto apie Liustracijos komisijos pirmininko Algimanto Urmono atsistatydinimą.

Kalbama, esą Liustracijos komisijos funkcijas galbūt būtų galima perduoti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui. Prezidentė šiuo klausimu laikosi nuomonės, kad svarbiausia, jog laikantis skaidrumo, viešumo ir atvirumo principų liustracijos procesas Lietuvoje būtų baigtas.

„O ar tai bus daroma vienu, ar kitu būdu, čia turėtų susitarti pati visuomenė ir valstybės institucijos. Ar bus tokia komisija, kaip buvo, ar bus kitokia, ar kokia nors kitokia institucija, tačiau ji turi būti atlikta ir pabaigta“, - šalies vadovės nuomonę perdavė L. Balsys.  

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų