Pereiti į pagrindinį turinį

A.Ažubalis: V.Tomaševskis kursto tautinę nesantaiką (papildyta)

2009-09-23 18:41
A.Ažubalis: V.Tomaševskis kursto tautinę nesantaiką (papildyta)
A.Ažubalis: V.Tomaševskis kursto tautinę nesantaiką (papildyta) / DMN montažas

Lietuvos į Europarlamentą deleguotas Valdemaras Tomaševskis tęsia žygį prieš mūsų valstybę. Jam pritariantys europarlamentarai kreipėsi į Europarlamento pirmininką lenką Jerzy Buzeką, reikalaudami apginti Lietuvoje neva diskriminuojamus lenkus.

Supykdė nuobaudos partijai

"Lenkai vis dar baudžiami už, pvz., gimtosios kalbos vartojimą net tose apygardose, kur jie sudaro apie 80 proc. visos populiacijos, o Vilniaus krašte tokių apygardų yra kelios dešimtys", – rašoma europarlamentarų kreipimesi į Europarlamento vadovą, kurį išplatino V.Tomaševskio biuras.

Dokumentą pasirašė 10 lenkų tautybės europarlamentarų iš Europos liaudies partijos bei Europos konservatorių ir reformistų frakcijos. V.Tomaševskis tikino šio kreipimosi nepasirašęs, bet jam visiškai pritariantis.

V.Tomaševskis Lenkijos žiniasklaidai teigė, jog analogiški dokumentai netruks pasiekti ir kitas europines institucijas.

Laiške apeliuojama į sankcijas, pritaikytas V.Tomaševskio vadovaujamai Lietuvos lenkų rinkimų akcijai (LLRA) už pažeidimus, padarytus rinkimų į Europos Parlamentą kampanijos metu. Vasarą Valstybinė kalbos inspekcija nustatė, kad LLRA pažeidė Valstybinės kalbos įstatymą, rinkiminiuose plakatuose kandidatų pavardes rašydama tik jų gimtosiomis kalbomis – lenkų ir rusų. Inspekcija pabrėžė, kad įstatymas nedraudžia vartoti gimtosios kalbos, kaip kad tvirtina V.Tomaševskis, tačiau reikalaujama, kad rinkimų plakatuose kandidatų pavardės būtų nurodytos ir lietuvių kalba.

Prašo užtarimo

V.Tomaševskio bendražygiai tvirtina, kad lenkų tautinės mažumos padėtis Lietuvoje nuosekliai prastėja. Esą mūsų valstybė pažeidžia europinę teisę, tad lenkų teisės Lietuvoje turi būti ginamos tiek Europos Parlamente, tiek kitose europinėse institucijose.

"Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą Lietuvos lenkai tikėjosi, kad tautinių mažumų teisės bus gerbiamos, kad jos įgys daugiau teisių. Deja, lenkų tautinė mažuma Lietuvoje ne tik neįgijo naujų teisių, kurias garantuoja ES standartai, bet jos teisės netgi regresavo", – rašoma europarlamentarų laiške J.Buzekui.

Tvirtinama, kad Lietuva nepaiso ES teisės aktų, draudžiančių bet kokią etninę diskriminaciją, ir šios įstatyminės normos per daugiau nei penkerius narystės ES metus mūsų šalyje nebuvo gerbiamos.

V.Tomaševskis neseniai dėl neva diskriminuojamos lenkų mažumos jau skundėsi ir Europos Komisijos pirmininkui Jose Manueliui Barroso.

Kursto tautinę nesantaiką

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Audronius Ažubalis dienraščiui teigė, kad tokiais demaršais prieš Lietuvą V.Tomaševskis kursto tautinę nesantaiką, dėl kurios pats labai mėgsta skųstis. "O ką jis daugiau daro?", – piktinosi A.Ažubalis.

Pasak jo, LLRA lyderis veikia tokiais metodais, kokius pirmaisiais atkurtos Lietuvos nepriklausomybės metais taikė prosovietiniai Vilniaus krašto veikėjai. "Ponas Tomaševskis daro viską, kad sukurtų ne integruotą lenkų bendruomenę Lietuvoje, o nacionalinį getą, – priekaištų negailėjo A.Ažubalis. – Visais jo veiksmais siekiama atriboti lenkų bendruomenę nuo integracijos į demokratinę Lietuvos valstybę. Ponas Tomaševskis prisiminė seną prosovietinių veikėjų stilių: kompromituoti Lietuvą ir jos vykdomą politiką tarptautiniu mastu."

A.Ažubalis taip pat priminė, kad neseniai atlikti sociologiniai tyrimai rodo, jog lenkų tautinė mažuma Lietuvoje traktuojama geriausiai visoje ES. "Net nenoriu lyginti, kaip gyvena Lietuvos lenkai ir Lenkijos lietuviai", – tęsė parlamentaras. Tiesa, jis pridūrė, kad Lenkija ir Lietuva aktyviai bendrauja tautinių mažumų klausimais, ir mūsų šaliai nederėtų veltis į nešvarius V.Tomaševskio žaidimus ir lygiai taip pat kreiptis į J.Buzeką dėl lietuvių padėties Lenkijoje.

Tyrimas būtų naudingas

A.Ažubalio teigimu, atsaką lenkų kreipimuisi į J.Buzeką turėtų pateikti kiti Lietuvos deleguoti europarlamentarai. Esą jie faktų kalba galėtų be vargo paneigti kaltinimus.

Užsienio reikalų komiteto vadovas taip pat pabrėžė nededantis lygybės ženklo tarp V.Tomaševskio ir Lietuvos lenkų bendruomenės. Netgi priešingai – po tokių išsišokimų Lietuvos lenkai esą galėtų apsispręsti dėl naujo vado, nelinkusio į tautinės nesantaikos kurstymą.

"Lenkų bendruomenė, manau, atsirinks, kas jiems nori nuoširdžiai atstovauti, rūpintis jų interesais Lietuvoje, o kas tik naudoja nacionalinę kortą savo politinei vegetacijai pateisinti. V.Tomaševskis – žmogus, kurio išlikimo politinėje padangėje sąlyga yra kurti nešvarias putas ir ant jų laikytis", – sakė A.Ažubalis.

Parlamentaras taip pat pridūrė, kad Lietuvai netgi gali būti naudinga, jeigu J.Buzekas Europarlamente inicijuotų tyrimą dėl lenkų padėties mūsų šalyje. Esą toks tyrimas galutinai įrodytų, kad lenkai Lietuvoje nėra diskriminuojami, ir politinės spekuliacijos šiuo klausimu turėtų nurimti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų