Aiškinsis, kiek plačiai galima naudoti kriminalinės žvalgybos informaciją

  • Teksto dydis:

Konstitucinis Teismas (KT) aiškinsis, kiek plačiai galima naudoti kriminalinės žvalgybos metu gautą informaciją.

Priimtas Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) prašymas ištirti, ar kriminalinės žvalgybos informacijos panaudojimas taikant tarnybinę atsakomybę neprieštarauja Konstitucijai, pranešė Konstitucinis Teismas.

LVAT teigimu, teisinis reguliavimas, pagal kurį kriminalinės žvalgybos informacija gali būti išslaptinama ir panaudojama taikant tarnybinę atsakomybę pagal Vidaus tarnybos statutą, neatitinka asmens teisių, tarp jų asmens teisės į privataus gyvenimo neliečiamumą ir gerbimą, ribojimo sąlygų.

Pasak pareiškėjo, tarnybinė atsakomybė nėra baudžiamoji atsakomybė ir ją taikant  nėra siekiama nubausti asmenis už korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas pagal baudžiamąjį įstatymą. Todėl, LVAT manymu, kriminalinės žvalgybos informacijos panaudojimas traukiant asmenis tarnybinėn atsakomybėn nėra būtina ir proporcinga valstybės priemonė šios atsakomybės tikslui pasiekti.

Kadangi nei ginčijamuose įstatymuose, nei kituose teisės aktuose nėra nustatyta, kaip, sprendžiant tarnybinės atsakomybės klausimą, turėtų būti naudojama kriminalinės žvalgybos informacija,  LVAT manymu, taip galbūt varžoma asmens teisė teisminiu būdu apginti savo pažeistas teises, kadangi asmuo neturi galimybių įvertinti valdžios veiksmų teisėtumo ir tinkamai apsiginti.

Pasak pranešimo, Konstitucinis Teismas nagrinės ginčijamo teisinio reguliavimo konstitucingumą dviem aspektais. Pirmas aspektas – ar Vidaus tarnybos statuto nuostata, kad tarnybinė nuobauda skiriama atsižvelgiant į kriminalinės žvalgybos informaciją, ir Kriminalinės žvalgybos įstatymo nuostata, kad kriminalinės žvalgybos informacija apie korupcinio pobūdžio nusikalstamos veikos požymių turinčią veiką prokurorui sutikus gali būti išslaptinama ir panaudojama tiriant tarnybinius nusižengimus, neprieštarauja konstituciniam asmens teisės į privataus gyvenimo neliečiamumą principui.

Antras aspektas – ar tai, kad ginčijamu teisiniu reguliavimu nenustatyta kriminalinės žvalgybos informacijos panaudojimo sprendžiant tarnybinės atsakomybės pagal Vidaus tarnybos statutą klausimą procedūra, neprieštarauja Konstitucijos preambulėje įtvirtintam teisinės valstybės principui.

LVAT į Konstitucinį Teismą kreipėsi nagrinėdamas iš darbo policijoje atleisto klaipėdiečio skundą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių