A.Kubilius: premjeras irgi nėra tobulas

Premjeras Andrius Kubilius ir kiti valdantieji atsargiai kalba apie galimus pakeitimus Vyriausybėje, tačiau neatmeta, kad tokie galimi per artimiausius kelis mėnesius.

Kalbų nevadino rimtomis

Iš naujamečių atostogų grįžęs A.Kubilius pirmadienį tvirtino, kad „nėra nei amžinų ministrų, nei amžinų premjerų“. Todėl esą galimi pasikeitimai, dėl kurių turi susitarti valdančioji keturių centro dešinės partijų koalicija.

Į žurnalistų klausimą „kurie ministrai bus keičiami“, gerai nusiteikęs premjeras iš pradžių atsakė klausimu: „O jūs kuriuos norėtumėte?“.

Tačiau vėliau surimtėjęs pridūrė nesąs didelis esminių pokyčių Vyriausybėje šalininkas: „Man atrodo, kad kalbos apie tai nelabai rimtos ir aš galiu pasakyti, kad nėra nei amžinų ministrų, nei amžinų premjerų. Apie bet kokius pakeitimus tikrai nesiruošiu kalbėti plačiau, nes, kaip žinote, tik vakar grįžau iš atostogų“.

Anot jo, koalicija turės apsispręsti, ar keisti kuriuos nors ministrus. „Viską apsvarstysim, tai yra koalicijos apsisprendimo reikalas. Jeigu darys keitimus, tai darys, jeigu ne, tai ne. Kol kas neturiu jokių galutinių sprendimų“, - pabrėžė Vyriausybės vadovas.

Pastabų turėtų visiems

Premjeras taip pat nekomentavo, kada tokie pakeitimai gali įvykti. Paklaustas, kaip komentuotų Seimo pirmininkės Irenos Degutienės pernai gruodį pasakytus žodžius, kad šių metų pradžioje galimi pasikeitimai Vyriausybėje, A.Kubilius atsakė nenorįs ta tema daug spėlioti. „Kas yra metų pradžia – ar iki birželio, ar iki liepos? Tai čia spėlioti tikrai nesiimu“, - teigė jis.

Be to, Vyriausybės vadovas nekomentavo viešumoje pasirodžiusių Prezidentės Dalios Grybauskaitės ir Seimo vadovės I.Degutienės pastabų kai kuriems ministrams. „Yra visiems pastabų, galima jų daug prisakyti. Premjeras irgi nėra tobulas. Žiūrėsim, svarstysim. Man žymiai svarbiau dabar, kad susitartume dėl būtiniausių šiemet darbų. Tai žymiai svarbiau, nei svarstyti, ar pasikeis čia kuris nors ministras, ar nepasikeis. Ne tame yra esmė“, - kalbėjo A.Kubilius.

Premjeras pripažino, kad vos 71 balsą iš 141 Seime turinčiai valdančiajai koalicijai būtų reikalingas pastiprinimas. Komentuodamas „Vienos Lietuvos“ frakcijos galimybes įsilieti į koaliciją, A.Kubilius neatmetė, kad tai realus variantas, nors yra ir alternatyvų. „Koalicijai būtų gerai turėti daugiau rimtai dirbančių partnerių Seime. Gali būti įvairūs variantai, yra svarstomi ir su „Viena Lietuva“. Bet gali būti svarstoma ir su kitomis grupėmis“, - sakė ministras pirmininkas.

Nespėliojo, kas galėtų būti pakeistas

Kol kas nei valdantiesiems, nei opozicijai savęs nepriskyrusios 11 Seimo narių turinčios „Vienos Lietuvos“ frakcijos atėjimas į koaliciją gali sukelti pokyčius Vyriausybėje. Tai leido suprasti valdančiojo Liberalų sąjūdžio pirmininkas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Mes manome, kad gali būti personalinių pasikeitimų, niekas nėra amžinas. Pasikeitimai Vyriausybėje gali būti, tačiau manome, kad jie turi būti minimalūs. Bet pokyčiai priklausys nuo to, ar pavyks sustiprinti koaliciją“, - teigė jis pirmadienį.

Tačiau E.Masiulis nesiėmė spėlioti, kurie ministrai gali būti keičiami. „Šiai dienai būtų sudėtinga pasakyti, kurie ministrai galėtų keistis. Tai susitars koalicijos partneriai. Jeigu bus sėkmingos derybos su „Viena Lietuva“, tuomet pokyčiai Vyriausybėje gali būti susiję su jos atėjimu į koaliciją ir jų keliamų reikalavimų įgyvendinimu“, - įsitikinęs Liberalų sąjūdžio vadovas.

Bet jis neatmetė ir tos galimybės, kad „koalicija gali dirbti ir su tuo Seimo narių skaičiumi, kurį turi dabar, jeigu nepavyktų derybos su „Viena Lietuva“.

E.Masiulis mano, kad galimų pertvarkų Vyriausybėje ir koalicijos išplėtimo klausimą derėtų išspręsti iki kovo 10-ąją prasidedančios eilinės Seimo pavasario sesijos, tai yra per artimiausius du mėnesius.

„Viskas priklauso nuo matematikos“

Tuo tarpu kitos valdančiosios partijos Liberalų ir centro sąjungos atstovas, sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas tikisi, kad galimų pokyčių Vyriausybėje klausimai paaiškės per artimiausias dvi savaites. „Per jas bus aišku, ar mums reikalingas koalicijos išplėtimas“, - sakė ministras.

Anot jo, koalicijos derybininkai tarpusavyje susitars, kokie galėtų būti pokyčiai ministrų kabinete. „Koalicijos vidaus reikalas, kaip padaryti, kad koalicija galėtų dirbti. Derybininkai dirba, jie kalba tarpusavyje, štai grįžo premjeras iš atostogų, be jo nebūtų galima tartis dėl jokių pokyčių. Tad dėl visko bus kalbamasi“, - įsitikinęs A.Čaplikas.

Liberalcentristo nuomone, derybose dėl portfelių dalybų „viską turi lemti matematika“, tai yra proporcijos, kiek kokių pareigybių kiekvienai valdančiajai partijai priklauso pagal Seime turimą mandatų skaičių. „Viską lemia matematika. Kaip susitarėme prieš pusantrų metų, kai suformavome koaliciją, taip susitarsim ir dabar“, - teigė jis.

A.Čapliko nuomone, jo atstovaujama partija dabar Vyriausybėje turi tiek atsakomybės, kiek jai priklauso.

Gali pretenduoti į kelis portfelius

7 Seimo narių frakciją turinti Liberalų ir centro sąjunga yra delegavusi du ministrus, taip pat 7 parlamentarus vienijanti Tautos prisikėlimo partija – irgi du ministrus. Liberalų sąjūdžiui, kuris turi 11 Seimo narių, priklauso trijų ministrų portfeliai. Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai, turintys net 46 parlamentarų frakciją, delegavo septynis ministrus, taip pat premjerą ir Seimo pirmininkę.

Spėjama, kad ateidama į valdančiąją koaliciją „Viena Lietuva“ pageidaus Vyriausybėje gauti vieną du ministro portfelius. Kurie iš dabartinių ministerijų vadovų galėtų „paaukoti“ galimiems naujiems koalicijos partneriams, kol kas neaišku.

Ši frakcija sausio 23 dieną turėtų susijungti su ekspremjero Gedimino Vagnoriaus vadovaujama neparlamentine Krikščionių konservatorių socialine sąjunga.


Šiame straipsnyje: kubiliusVyriausybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių