Apgręžiamiems migrantams bus dalijami humanitariniai paketai

  • Teksto dydis:

Lietuva nutarė skubiai organizuoti humanitarinių pagalbos paketų dalijimą pasienyje su Baltarusija apgręžiamiems neteisėtiems migrantams.

Tai nuspręsta ketvirtadienį po vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės ir socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės susitikimo su valstybinių institucijų ir nevyriausybinių organizacijų atstovais, pranešė Vidaus reikalų ministerija (VRM).

Iki metų pabaigos planuojama paruošti 5 tūkst. tokių paketų iš šiuo metu turimų rezervų ir organizuoti reikalingus viešuosius pirkimus.

Humanitariniams paketams sukomplektuoti bus panaudota ir tarptautinė migracijos krizei valdyti gaunama parama.

Pasak ministerijos, pasienyje dirbantys pareigūnai ir iki šiol apgręžiamiems migrantams pagal poreikį duoda maisto, vandens, suteikia būtiną medicinos pagalbą, tačiau dabar humanitarinė pagalba bus sistemiška ir geriau organizuota.

Tačiau pagal išgales turime teikti pagalbą žmonėms, kuriuos į šią nedėkingą padėtį įstūmė Baltarusijos režimas.

„Negalime leisti neteisėtiems migrantams plūsti į mūsų šalį, tad ir toliau taikysime apgręžimo taktiką. Tačiau pagal išgales turime teikti pagalbą žmonėms, kuriuos į šią nedėkingą padėtį įstūmė Baltarusijos režimas. Labai tikimės pagalbos ir aktyvių veiksmų ir iš Baltarusijoje veikiančių nevyriausybinių organizacijų, pasirūpinant jų šalyje esančiais ir režimo įrankiais tapusiais migrantais“, – pranešime cituojama A. Bilotaitė.

Įvertinus prastėjančias oro sąlygas ir tai, jog pastaruoju metu vėl padaugėjo bandymų neteisėtai kirsti Lietuvos sieną, pasienyje migrantams bus išduodami humanitariniai paketai su sausu daviniu, vandeniu ir būtiniausiais daiktais.

„Negalime likimo valioje palikti Baltarusijos ir Lietuvos pasienyje įstrigusių migrantų. Sutelkę valstybės institucijų ir nevyriausybinių organizacijų pastangas turime jais pasirūpinti ir suteikti reikiamą humanitarinę pagalbą. Tarp migrantų gali būti ir pažeidžiamų asmenų, moterų su mažamečiais vaikais, nelydimų nepilnamečių ir neįgaliųjų, kuriems gali prireikti ir medikų pagalbos“, – sako M. Navickienė.

Atsižvelgiant į dabartinę situaciją ir tarptautinę patirtį, Lietuvoje taip pat siūloma steigti Migracijos ir prieglobsčio agentūrą, kuri rūpintųsi visais su pabėgėliais ir prieglobsčio prašytojais susijusiais procesais.

Tokios agentūros veikia daugelyje Europos šalių – Olandijoje, Danijoje, Švedijoje, Graikijoje, Kipre ir kitur, dažniausiai jos pavaldžios Vidaus reikalų ar Migracijos ministerijoms. Agentūra rūpintųsi migrantų priėmimu, registravimu, poreikių nustatymu, apgyvendinimu ir kitais praktiniais klausimais, kol jie savanoriškai sutiks būti grąžinami į kilmės šalį arba jiems bus suteiktas pabėgėlio statusas.

Nuo rugpjūčio mėnesio pradžios iš Baltarusijos draudžiamose vietose į Lietuvą neįleisti 5008 migrantai, 156 įleisti dėl humanitarinių priežasčių.

Migracijos departamentas jau išnagrinėjo daugiau negu pusę prieglobsčių prašymų, kuriuos pateikė neteisėtai Lietuvos sieną kirtę migrantai – iš 3148 gautų prašymų išnagrinėti 1853, šešiems asmenims Lietuvoje suteiktas prieglobstis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Katinas

Katinas portretas
Nu durnumui ribu nėra ar pinigų per daug turit valdzioi sėdi pilni debilai

Rici

Rici portretas
Lopeta per pecius ir atgal pas bulbasus

rimas

rimas portretas
dabar pini miskai bus tos jusu humanitarines pagalbos kazin kas valys?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių