Apie pareigūnų darbo krūvio mažinimą: dalį darbų perduotų dirbtiniam intelektui?

  • Teksto dydis:

Vidaus reikalų ministerijoje Agnė Bilotaitė su dešimties apskričių vyriausiųjų policijos komisariatų vadovais ieškojo atsakymų, kaip sumažinti pareigūnų darbo krūvį ir padidinti algas.

Policijos generalinio komisaro Renato Požėlos skaičiavimais, Lietuvai reikia papildomų 1,4 tūkst. pareigūnų.

„Matyt, šį skaičių pasiekti, užpildyti yra misija nelabai įmanoma“, – teigė R. Požėla.

Dėl to imta galvoti, kaip sumažinti policijos pareigūnų krūvį, panaikinti perteklinius darbus. Dalį jų perduoti dirbtiniam intelektui.

„Policija labai daug iš savęs investuoja į išmaniuosius dalykus, procesų automatizaciją, procesų robotizavimą“, – šnekėjo policijos generalinis komisaras.

LNK stop kadras.

Vidaus reikalų ministrė vyriausiųjų komisariatų viršininkams žada pokyčius. Pasiūlė atsisakyti perteklinių funkcijų.

„Prievolės lydėti didžiagabarites transporto priemones, ką dabar privalo daryti, ir supaprastinti eismo įvykių forminimo procedūras. Šias funkcijas perleisime draudikams“, – nurodė vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Neseniai R. Požėla išsakė lūkestį, kad kitų metų policijos biudžete atsirastų papildomas 100 mln. eurų. Ministrė neatsako, ar taip nutiks, siūlo susitarti.

„Reikia susitarti politinėms partijoms dėl ateities“, – pabrėžė A. Bilotaitė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Profsąjunga prognozuoja, kad nepadidinus policininkų algų, jau artimiausiu metu į pensiją gali išeiti 40 proc. pareigūnų.

„Žiūrint į bendrą demografinę padėti Lietuvoje, natūralu, kad policijos bendruomenė laukia strateginių, ilgalaikių, aiškiai išdėstytų sprendimų“, – aiškino Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Renaldas Žekonis.

„Ar tai būtų ženklus finansinis priedas... Kai kurios šalys, sulaukus tam tikro amžiaus, duoda piniginę premiją“, – kalbėjo policijos generalinis komisaras.

LNK stop kadras.

Šį rudenį baigiasi policijos, sienos apsaugos ir ugniagesių vadovų kadencijos. Ugniagesiams vadovaujantis Saulius Greičius pasiūlymo pratęsti tarnybą nesulaukė.

„Vadovo kadencija pasibaigė. Esu dėkinga generolui už glaudų bendradarbiavimą“, – sakė A. Bilotaitė.

Ugniagesių profsąjungos pasipiktinusios.

„Po daugiau nei 30 metų Nepriklausomybės, aš pradedu abejoti, ar Lietuva tikrai yra demokratinė valstybė. Kodėl viena ministrė turi teisę tik teikti kandidatūrą?“, – tikino Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Saulius Džiautas.

LNK stop kadras.

Liepos pabaigoje ugniagesių vadas sulaukė kritikos, nes gyventojai į telefonus negavo pranešimų apie artėjančią audrą. Ministrė priežasčių neatskleidžia.

Neoficialūs šaltiniai teigia, kad S. Greičiaus vieta siūloma taip pat šį rudenį kadenciją baigiančiam policijos generaliniam komisarui R. Požėlai.

„Ateina žmogus iš išorės, ne iš Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos. Neigiamas faktorius jau yra tai, kad jam reikės nemažai laiko įsivažiuoti“, – aiškino Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos pirmininkas Miroslavas Gerasimovičius.

Ugniagesiai, matydami policijos nesėkmes, baiminasi, kad taip nenutiktų ir jiems.

„Reformos, kurios gali būti vykdomos, kiek žinome, policijoje nelabai vykusios. Bent jau sprendžiant iš policijos profesinių sąjungų bendruomenės“, – šnekėjo M. Gerasimovičius.

Vis dėlto, dėl naujo vadovo, streiko ugniagesių profsąjungos neplanuoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Patarimas

Patarimas portretas
Reikia baigti “darbą” su ministerijų išgalvotais popieriais, o pradėti dirbti gatvėse. Tada bus tvarka ir ramybė! Greičiau rinkimai…
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių