Apžvalga: svarbiausi penktadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių penktadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija:

* Per praėjusią parą nustatyti 624 nauji COVID-19 atvejai, mirė 13 žmonių. Ligoninėse šiuo metu gydomi 942 COVID-19 pacientai, iš jų 76 – reanimacijoje. 14 dienų sergamumas 100 tūkst. gyventojų siekia 249 atvejus. Latvijoje šis rodiklis siekia 497, Estijoje – 888.

* Estijos sveikatos sistemos pareigūnai perspėja, kad padėtis ligoninėse kovo pradžioje gali tapti kritinė, o planinis gydymas gali būti nutrauktas. Latvijos vyriausybė perspėjo, kad dėl trečiosios pandemijos bangos šalyje greičiausiai reikės įvesti judėjimo ribojimus.

* Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas per pokalbį telefonu aptarė galimybę dėl „Sputnik V“ vakcinos bendros gamybos ir jos pristatymo Austrijai. Rusišką vakciną jau naudoja Vengrija, tokią galimybę svarsto Slovakija.

* Jungtinėse Valstijose leista iki dviejų savaičių laikyti „Pfizer/BioNTech“ vakciną įprastuose šaldikliuose. Atsisakius būtinybės laikyti ją nuo -80 iki -60 Celsijaus laipsnių temperatūroje, ji galės būti pristatoma į daugiau skiepijimo vietų.

* „Johnson & Johnson“ patvirtino planus per šiuos metus Europos Sąjungai pasiūlyti 200 mln. jos sukurtų vienadozių vakcinų nuo koronaviruso. Europos vaistų agentūra preparatą gali patvirtinti kovo viduryje.

Smūgis Žiemeliui. Vyriausybinė komisija pasiūlė blokuoti verslininko Gedimino Žiemelio aviacijos paslaugų grupės „Avia Solutions Group“ plėtrą Vilniaus oro uoste dėl grėsmės nacionaliniam saugumui. Bendrovės valdybos narys Vygaudas Ušackas tokį sprendimą vadina „raganų medžiokle“.

Konservatorių pirmininkas. Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko rinkimuose iškeltiems kandidatams nusprendus atsisakyti juose dalyvauti dabartinio pirmininko Gabrieliaus Landsbergio naudai, jis liko vieninteliu kandidatu toliau vadovauti partijai. „Tai, kad rinkimuose likau vienas, yra man asmeniškai labai didelė atsakomybė. Vadinasi, partijoje yra supratimas, kad dabar reikia tęsti tai, kas pradėta ir, svarbiausia, užtikrinti sklandų Vyriausybės bei suburtos koalicijos darbą“, – teigia G. Landsbergis.

Pavilionio pareigos. Opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija ragina konservatorių Žygimantą Pavilionį trauktis iš Seimo Užsienio reikalų komiteto vadovo pareigų po jo vizito Sakartvele. Socialdemokratų nuomone, į diplomatinę misiją tarpininkauti siųstas konservatorius, „užuot vykdęs valstybės užsienio politiką, elgėsi neprofesionaliai, pakenkė Lietuvos ir Sakartvelo santykiams, padarė reputacinę žalą Lietuvai“. Ž. Pavilionis sako suprantantis socialdemokratų norą ginti jiems giminingą Sakartvelo valdančiųjų partiją, tačiau pažymi, kad pastabų Tbilisiui dėl situacijos šalyje išsakė ir kitų Vakarų valstybių atstovai. Jis su grupe užsienio kolegų paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame Sakartvelas raginamas politiniais būdais spręsti krizę.

ES susitikimas. Europos Vadovų Taryba su NATO generaliniu sekretoriumi aptarė bendradarbiavimą gynybos srityje, tvyrant nesutarimams, kiek bendra gynybos politika gali pakenkti Europos ir Amerikos santykiams. Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda vadovų videokonferencijoje pabrėžė būtinybę stiprinti bendradarbiavimą su JAV ir Jungtine Karalyste ir paragino skubiai reaguoti į žmogaus teisių pažeidimus Rusijoje.

Navalno įkalinimas. Rusijos bausmių vykdymo tarnyba pranešė, kad Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas buvo išsiųstas atlikti bausmės į pataisos koloniją. Žinomiausias prezidento Vladimiro Putino oponentas šį mėnesį buvo nuteistas kalėti beveik trejus metus už lygtinės bausmės pažeidimus, kai gydėsi Vokietijoje po apnuodijimo išpuolio.

Kaltinimai dėl Khashoggi. Jungtinių Valstijų nacionalinės žvalgybos direktorė penktadienį turėtų paskelbti ataskaitą, tiesiogiai susiejančią Saudo Arabijos sosto įpėdinį Mohammedą bin Salmaną su brutaliu Rijadą kritikavusio žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymu 2018 metų spalį.

JAV veiksmai. Jungtinių Valstijų kariai sudavė smūgį Irano remiamoms pajėgoms Sirijoje, žuvo bent 22 jų kovotojai. Tai pirmieji veiksmai prieš su Iranu susijusias grupes nuo Joe Bideno tapimo prezidentu. Pasak Pentagono, tai naujosios administracijos reakcija po išpuolių, kurių taikiniu buvo JAV kariai Irake.

Lady Gagos šunys. Ginkluoti užpuolikai Los Andžele pašovė popmuzikos superžvaigždės Lady Gagos šunis vedžiojusį vyrą ir pagrobė du atlikėjos prancūzų buldogus. Dainininkė pasiūlė 500 tūkst. dolerių (411 tūkst. eurų) atlygį už dingusius augintinius.

Išpuolis Nigerijoje. Šiaurės vakarų Nigerijoje įtariami ginkluoti banditai pagrobė šimtus mergaičių iš vienos internatinės mokyklos Zamfaroje. Gerai ginkluotos nusikaltėlių ir kovotojų gaujos šiaurės vakarų ir vidurio Nigerijoje pastaraisiais metais suintensyvino atakas. Gruodį šalyje buvo pagrobti daugiau kaip 300 berniukų, jie paleisti po derybų.

Recesijos pabaiga. Indijos ekonomika ketvirtąjį praėjusių metų ketvirtį, palyginti su tuo pat laikotarpiu 2019-aisiais, ūgtelėjo 0,4 proc., taip užbaigdama recesiją. Indija techninėje recesijoje atsidūrė po to, kai pernai du ketvirčius iš eilės buvo stebimas ekonomikos smukimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AČIŪ DIENOS PORTALUI UŽ ĮDIEGTĄ NAUJOVĘ !!!

AČIŪ DIENOS PORTALUI UŽ ĮDIEGTĄ NAUJOVĘ !!! portretas
Reikia suprasti, kad tas minusas prie laiko reiškia Lietuvos "ždžio laisvę" Lietuvoje. Jeigu nori teigiamai palaikinti - gauni neigiamą rezultatą...teigiamų laikų sumažėja....

DIEDUKAS

DIEDUKAS portretas
vakarų ir jankių spec tarnybos navalnui varyt į Rusija riaušių kelti.Normalus žmogus žinodamas,kad gręsi areštas,tikrai savu noru nevažiuotu.Atvarė,bet aišku ne už dyka.

Savo tėvynės patrijotas

Savo tėvynės patrijotas  portretas
Nei vienas rusas nemyli taip savo tėvynės kaip Navalnas. Muštas, kalintas, nuodytas ir vis tiek grįžo į tėvynę, žinodamas, kas jo laukia. Pagarba politiniam kaliniui.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių