Apžvalgininkai: Lietuvos parama nukentėjusiems baltarusiams atrodo veidmainiška

  • Teksto dydis:

Lietuva skirs šimtus tūkstančių eurų nuo Aliaksandro Lukašenkos režimo nukentėjusiems baltarusiams. Lietuva priims ir gydys OMON suluošintus baltarusius. Lietuvos universitetai priims mokytis ir skirs stipendijas baltarusių jaunuoliams, kuriems tėvynėje studijuoti neleidžiama. Apžvalgininkams tokia Lietuvos parama atrodo veidmainiška: esą padėti baltarusiams reikėjo jau seniai, o ne įtampai galutinai pratrūkus.

A. Lukašenkos režimo sudaužyti baltarusiai galės gydytis Lietuvoje. Vyriausybė patvirtino planą, pagal kurį Lietuva priims suluošintus protestuotojus, apmokės jų gydymo išlaidas. 

Baltarusiams padėti Vyriausybė dabar skirs 200 tūkst. eurų, bet, anot Lino Linkevičiaus, bus ieškoma daugiau pinigų.

Vyriausybė taip pat skirs finansavimą Lietuvos universitetams, kad šie priimtų daugiau baltarusių studentų, kuriems dėl A. Lukašenkos kritikos studijuoti tėvynėje sudėtinga. 

Politologui Andžejui Pukšto Vyriausybės planai dabar padėti baltarusių studentams skamba veidmainiškai. Vytauto Didžiojo universitete dirbantis A. Pukšto sako, kad tam pačiam ministrui L. Linkevičiui seniai siūlyta finansuoti baltarusių studijas Lietuvoje, bet esą kol A. Lukašenka kontroliavo padėtį Baltarusijoje, persekiojami baltarusių studentai Lietuvai nerūpėjo. 

Vilniaus universitetas baltarusiams jau pasiūlė nemokamas studijas ir mėnesinę 200 eurų stipendiją pirmiesiems metams. Anot rektoriaus, susidomėjo šimtai baltarusių. 

Lietuva skirs papildomą finansavimą ir Europos humanitariniam universitetui. Tai prieš 20 metų Vilniuje įsikūrusi įstaiga, skatinanti demokratiškos Baltarusijos idėjas. 

Politologas A. Pukšto sako, kad Lietuvos finansuojamas Europos humanitarinis universitetas tampa vis palankesnis A. Lukašenkai. 

Dėl prorusiškų idėjų prieš kelerius metus universitetą paliko jame dėstę žinomi Lietuvos istorikai, žurnalistai.

Užsienio reikalų ministras sako negirdėjęs apie Europos humanitarinio universiteto problemas, nors ministerija skiria atstovus į šio universiteto valdymo organus. 

Apžvalgininkas Marius Laurinavičius sako, kad Lietuvos parama baltarusiams panašesnė į reklamą, o ne realią pagalbą. 

Į Lietuvą jau atvyko 13 baltarusių, kurie prašo Lietuvos suteikti prieglobstį nuo A. Lukašenkos režimo. 

Lietuva taip pat nutarė, kad švelnins sąlygas Baltarusijos įmonėms, norinčioms keltis iš Baltarusijos į Lietuvą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
PYDERU VALSTYBE

Tam " neprimatui" rusui -

Tam " neprimatui" rusui - portretas
tai lipk iš medžio ir tu, ko ten sėdi?

ukazanijos is wasingtono

ukazanijos is wasingtono portretas
patys pradejote ,tai dabar ir serkite is savo biudzeto tuos darmajedus bulbas
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių