Pereiti į pagrindinį turinį

Ar trijų „darbiečių“ neliečiamybė bus panaikinta?

2012-12-18 10:41
Ar trijų „darbiečių“ neliečiamybė bus panaikinta?
Ar trijų „darbiečių“ neliečiamybė bus panaikinta? / Vyginto Skaraičio (BFL) nuotr.

Viktoras Uspaskichas ir jo bendražygiai toliau varstys teismų duris ar nuo teisingumo kuriam laikui išsisuks? Tai bus aišku šiandien, po Darbo partijos (DP) lyderiui lemtingo balsavimo.

Paslaptingi šnabždesiai

Ar trijų DP narių teisinė neliečiamybė šiandien bus panaikinta? Gali būti visaip. Nė vienas politikos apžvalgininkas ar Seimo politikas vakar dėl to nebuvo tikras. Jei socialdemokratai laikysis savo pažado – lemiamuose balsavimuose dėl teisinės neliečiamybės dalyvaus ir tars „taip“, trys DP atstovai – V.Uspaskichas, Vytautas Gapšys ir Vitalija Vonžutaitė – teisinės neliečiamybės greičiausiai neteks.

Kol kas už neliečiamybės panaikinimą žada balsuoti tik trys Seimo frakcijos – socialdemokratų, konservatorių ir Liberalų sąjūdžio. Šių frakcijų balsų daugiau nei pakankamai, kad neliečiamybė būtų panaikinta. Tačiau Seimo užkulisiuose iki paskutinės akimirkos abejojama socialdemokratų nuoširdumu.

Vakar jau pasigirdo šnabždesių, kad, pavyzdžiui, socialdemokratų ministrai gali nedalyvauti lemiamuose balsavimuose esą dėl ministerijose vyksiančių posėdžių. Tačiau premjeras Algirdas Butkevičius ir vakar kartojo, kad balsavime visa frakcija dalyvaus.

DP veikėjai palaikymo gali tikėtis tik iš Neringos Venckienės „Drąsos kelio“, Rolando Pakso partijos atstovų. Žinoma, ir patys DP parlamentarai greičiausiai balsuos prieš arba balsavime nedalyvaus. Norint panaikinti teisinę neliečiamybę Seime reikia surinkti 71 balsą.

„Man vis tiek“

DP lyderis V.Uspaskichas vakar dienraščiui aiškino, kad dėl šiandienio balsavimo jis sau galvos nesuka. Jo žodžiais, DP frakcijos nariai elgsis „teisingai“ – balsuos taip, kaip nori. Paklaustas, ar pageidautų slapto balsavimo dėl teisinės neliečiamybės, V.Uspaskichas pareiškė – „man vis tiek“.

„Visąlaik atvirai balsuodavo. Dabar turbūt irgi taip bus“, – vakar kalbėjo teisiamas DP vedlys. Šiandienio balsavimo jis teigė nesureikšminantis. Jei Seimas priims teigimą sprendimą, jis ir toliau vaikščios į teismus.

„Vietoj darbo, ir valstybės darbo, vaikščiosiu į teismą. Taigi teismas nevyks šeštadienį ar sekmadienį, vyks tada, kada Seimo darbas. Man arba ten, arba ten būti – koks skirtumas. Aišku, geriau būti Seime ir dirbti žmonių labui“, – tiek dienraščiui tepasakė V.Uspaskichas.

Yra buvę visaip

DP atstovas, Seimo vicepirmininkas V.Gapšys yra sakęs, kad slapto balsavimo dėl teisinės neliečiamybės atėmimo Seime nereikalaus, taigi parlamentarai turėtų balsuoti atvirai. Bent jau tokia yra lig šiol susiklosčiusi praktika.

Jeigu balsavimas bus atviras, neabejojama, kad Seimo sprendimas dėl visų trijų DP atstovų neliečiamybės panaikinimo bus teigiamas. Tačiau jei vis dėlto balsuojama bus slaptai, gali atsitikti priešingai.

Praėjusios kadencijos Seime vykę balsavimai dėl teisinės neliečiamybės ar mandato atėmimo liudija, kad balsavimas staiga gali pakrypti netikėta linkme. Taip buvo, pavyzdžiui, balsuojant, ar iš Seimo pašalinti šiurkščiai pažeidusį Konstituciją ir sulaužiusį priesaiką Aleksandrą Sacharuką. Jis po slapto balsavimo mandatą išsaugojo.

Teisinės neliečiamybės Seimas nepanaikino ir buvusiam Tvarkos ir teisingumo atstovui Evaldui Lementauskui. Verta prisiminti, kad taip nuo bausmės išsisuko ir Kazimieras Uoka bei Petras Gražulis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų