Pereiti į pagrindinį turinį

„Aro“ vadas: keičiasi teroristinių grupuočių taktikos

2015-11-10 12:50
LRT
Gedimino Bartuškos nuotr.

Laikui bėgant galima stebėti teroristinių grupuočių taktikų pasikeitimą, teigia antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vadas Viktoras Grabauskas. „Anksčiau buvo įprasta imti įkaitus ir parodyti save. Vėliau buvo siekiama sukelti kuo didesnius teroristinius aktus ir didesnio aukų skaičiaus. Paskutiniu metu taktika pasikeitė“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Teisė žinoti“ sako V. Grabauskas.

Jo teigimu, dabar stengiamasi mažomis grupelėmis vykdyti teroristinius aktus, kurie atsilieptų šalių ekonomikai. „Tai – pagrindinis dalykas, todėl teroristinių organizacijų vadai pranešimuose, [platinamuose] internetu, rekomenduoja daryti teroristinius aktus transporte, taip pat objektuose, kurie turi ekonominę reikšmę“, – teigia antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vadas.

Pasak V. Grabausko, teroristiniam aktui ruošiamasi ilgai, ne vieną mėnesį. Žvalgyba, anot „Aro“ vado, būna kruopšti. „Žvalgybinio stebėjimo metu žiūrima, kuri vieta yra silpniausia, ir taip pasirenkamas taikinys. Jei teroristinio akto planuotojai mato, kad kur nors ataką įvykdyti bus nelengva, pavyzdžiui, vykdoma detali patikra ir pan., ieškoma kito taikinio“, – pasakoja V. Grabauskas.

Kodėl išpuolių taikiniais yra pasirenkami turistai, dažnai niekaip nesusiję su savo šalių politika, o kartais – netgi jai nepritariantys ar prieštaraujantys?

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Nerijus Maliukevičius tikina, kad terorizmo atveju svarbūs du faktoriai.

„Dažnai terorizmas vadinamas komunikacijos aktu, todėl pasirenkami tokie taikiniai, kurie vėliau sukelia tarptautinį atgarsį, matomumą – dažnai yra būtent toks tikslas. Kitas tikslas – kad taikiniai būtų kuo mažiau apsaugoti. Turistai yra akivaizdžiai mažiausiai apsaugotas segmentas. Tai – ne valstybių lyderiai, kurie turi savo apsaugą“, – aiškino N. Maliukevičius.

Pasak V. Grabausko, užtikrinti saugumą nėra lengva: „Kai teroristinius aktus įvykdydavo teroristinės organizacijos, [iš anksto] išsiaiškinti [jų planus] būdavo lengviau. Dabar atakas kartais vykdo asmenys, kurie net neturi tiesioginio ryšio su grupuotėmis. Yra nemažai bendravimo internetu. Pažiūrėkime į atvejį Tunise – teroristiniam aktui įvykdyti nereikėjo didelio pasiruošimo ir lėšų, bet buvo padarytas didžiulis nuostolis. Dabar daug sudėtingiau iš anksto numatyti, kad bus įvykdytas teroristinis aktas.“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų