Pereiti į pagrindinį turinį

Atmetė prezidentės veto dėl urėdijų skaičiaus

2015-05-13 11:30
BNS inf.
Spygliuotieji: prie "Ežių tako" galima sutikti ne vieną ežį.
Spygliuotieji: prie "Ežių tako" galima sutikti ne vieną ežį. / Kokteilio archyvo nuotr.

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas siūlo atmesti prezidentės veto dėl pataisų, pagal kurias Lietuvoje turi veikti 42 urėdijos - tiek, kiek yra dabar.

Tokį sprendimą komitetas priėmė trečiadienį, apsvarstęs Seime iš naujo diskutuojamas prezidentės grąžintas Miškų įstatymo pataisas. Komitetas prieš veto balsavo vienbalsiai. Atmesti prezidentės siūlymą siūlo ir Kaimo reikalų komitetas.

Jeigu Seimas paliks galioti pataisas, bus užkirstas kelias Aplinkos ministerijos planuojamai urėdijų stambinimo reformai, bet kol kas nėra apsispręsta, kiek po reformos liktų urėdijų.

Generalinis miškų urėdas Rimantas Prūsaitis Aplinkos komiteto nariams aiškino, kad visi miškininkai sutinka, jog reikia kažką daryti: „Reikia kažką daryti. Artimiausiu metu Lietuvos miškuose bus katastrofinių reiškinių. (...) Po metų, dvejų neturės problemų tik 10-15 urėdijų“. 

Dėl urėdijų pertvarkos darbo netektų apie 350 darbuotojų. R.Prūsaitis sakė, kad iš kiekvienos urėdijos būtų atleista po 7-8 darbuotojus, iš kurių 3-4 yra pensijos amžiaus, - daugiausia jų būtų administracijos darbuotojai.

Generalinis urėdas aiškino, kad reforma reikalinga, siekiant suvienodinti urėdijų darbuotojų atlyginimus: „Skirtumai tarp atlyginimų didžiuliai. lyginant Utenos, Kupiškio Alytaus ar Kuršėnų, Kretingos ar Tauragės urėdijas... Tai nepalyginami dalyka i“.

Šiuo metu trečdalis urėdijų nepasiekia minimalios 5 proc. pelningumo normos, o jų bendras pelnas pernai smuko 11 proc.

Šalies vadovės vetuoti pataisas prašė premjeras Algirdas Butkevičius - esą jos prieštarauja Vyriausybės numatytai miškų ūkio pertvarkai bei perėjimui prie efektyvaus ir centralizuoto miškų valdymo.  

Seimo balandį priimtos pataisos numatė, kad Lietuvoje, kaip ir dabar, veiks 42 miškų urėdijos - jų skaičiaus negalės keisti kiekvienas naujas generalinis miškų urėdas.

Dėl atidėliojamos miškų ūkio pertvarkos Lietuva yra sulaukusi pastabų iš Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO).

Lietuva turi per 2 mln. hektarų miškų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų