Pereiti į pagrindinį turinį

Auksinės pareigos už milijoną

2008-11-25 09:00
Auksinės pareigos už milijoną
Auksinės pareigos už milijoną / "Reuters" nuotr. Dosnumas: Vyriausybė "Mažeikių naftos" akcininkų priežiūrai netaupo.

Milijonas per ketverius metus – tiek Lietuvos biudžetui kainuoja išlaikyti specialųjį Vyriausybės stebėtoją "Mažeikių naftoje", nors jis realios įtakos įmonės veiksmams neturi.

Brangus stebėtojas

Sauliaus Vorausko karjera "Mažeikių naftoje" prasidėjo 2005 m. pavasarį, kai jis buvo paskirtas Vyriausybės atstovu šioje bendrovėje. Jį delegavo Valstybės turto fondas, kuriame jis oficialiai dirba iki šiol.

2006 m. gruodį S.Vorauskas paskirtas specialiuoju Vyriausybės stebėtoju "Mažeikių naftoje". Šias pareigas, pardavus akcijas lenkų bendrovei "PKN Orlen", Vyriausybė įvardijo kaip vieną pagrindinių saugiklių nuo nepalankių valdybos sprendimų.
Pagrindinė S.Vorausko užduotis – stebėti valdybos priimamus sprendimus. Tuo atveju, jei jie prieštarautų Lietuvos nacionaliniam saugumui arba šalies energetikos saugumo politikai, jis informuotų Vyriausybę, kuri turėtų apsispręsti ir per trumpą laiką nurodyti bendrovei "PKN Orlen" užtikrinti sprendimo atšaukimą.

"Mano darbas yra dalyvauti visur – akcininkų susirinkimuose, stebėtojų tarybos ir valdybos posėdžiuose bei kituose susitikimuose, tačiau be balso teisės", – taip apie savo pareigas yra kalbėjęs S.Vorauskas.

"Esu tiesiogiai atskaitingas ūkio ministrui. Prižiūriu "Mažeikių naftos" veiklą ir per ministeriją galiu daryti įtaką. Tiksliau, aš jiems pranešu ir tada ūkio ministras savo kanalais daro įtaką akcininkų sprendimams", – painiai savo pareigas aiškino stebėtojas.

Negali išlaikyti

Formaliai jis yra Valstybės turto fondo (VTF) vyriausiasis specialistas ekspertas ir per metus šiam fondui atsieina 250 tūkst. litų. Tačiau lėšų stokojančiam VTF tapo per brangu išlaikyti auksinį stebėtoją. Fondo vadovas Audrius Rudys paprašė Vyriausybės perduoti jį kam nors kitam.

"Būtų tikslinga S.Vorauską nuo sausio 1 d. įdarbinti mūsų ministerijos Energetikos agentūroje. Ten jam būtų gal ne tik lengviau finansiškai, bet taip pat būtų arčiau ministerijos, nes jis patarimus teikia jai", – vakar per vyriausybės posėdį sakė ūkio ministras Vytas Navickas.

Tiek VTF, tiek ir Energetikos agentūra yra valstybinės įmonės. Taigi perkėlus S.Vorauską iš vienos darbo vietos į kitą, jam pinigai bus mokami iš tos pačios kišenės – biudžeto lėšų.

S.Vorauskas kol kas nežino, kas pasikeis jam perėjus į kitą valstybinę įmonę. "Ryt važiuosiu į Vilnių ir tada žiūrėsiu, kokie pokyčiai laukia," – vakar teigė jis.

Vienintelis Lietuvoje

Ūkio ministro patarėjas ryšiams su visuomene Ričardas Slapšys dienraščiui teigė, kad VTF atėjo sunkūs laikai, todėl ir prireikė perkelti šį brangiai kainuojantį darbuotoją kitur.
R.Slapšys teigė, kad S.Vorausko perkėlimas iš vienos valstybinės įmonės į kitą – daugiau formalumas, nes jo tiesioginės pareigos nesikeis. "Jis ir toliau kiekvieną dieną stebės "Mažeikių naftos" veiklą. Mano žiniomis, daugiau Lietuvoje tokias pareigas užimančių valdininkų nėra – tik jis vienintelis. Nes ši įmonė stambi ir reikšminga valstybei, todėl reikalinga nuolatinė priežiūra", – kalbėjo Ūkio ministerijos atstovas.

Be S.Vorausko, "Mažeikių naftos" veiklą prižiūri ir Stebėtojų taryba. Tačiau, pasak Ūkio ministerijos atstovo, ji renkasi retkarčiais, o specialusis stebėtojas turi dirbti kasdien.
Ar vieninteliam Lietuvoje tokias pareigas turinčiam valdininkui ir toliau bus mokamas toks pats atlyginimas, pašnekovas neatskleidė, bet leido suprasti, kad niekas per daug nepasikeis: "Dėl atlyginimo negalėčiau nieko konkrečiai atsakyti, bet jo darbo pobūdis nesikeis."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų