Aviacijos bazei Šiauliuose modernizuoti JAV skyrė 24 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų (JAV) 24 mln. eurų investicijos į Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazę triskart padidino galimybes priimti orlaivius, sako krašto apsaugos viceministras Eimutis Misiūnas.

„JAV investicijos į karinę Lietuvos infrastruktūrą rodo, kad Lietuva išlieka svarbiu JAV gynybos politikos prioritetu. Kartu su JAV stiprindami Aviacijos bazės pajėgumus mes patrigubinome Lietuvos KOP Aviacijos bazės pajėgumus priimti sąjungininkų orlaivius, pagerinome treniravimosi sąlygas JAV ir kitų NATO šalių kariniams vienetams ir prisidedame prie greito sąjungininkų pajėgų atvykimo į Lietuvą ir kitas Baltijos šalis,“ – sako E. Misiūnas.

Pasak JAV ambasadoriaus Lietuvoje Roberto S. Gilchristo (Roberto Gilkristo), šie JAV finansuoti projektai yra „neginčijamas mūsų įsipareigojimas saugoti NATO teritorinę oro erdvę“.

„Jie sustiprina mūsų atgrasymo pozicijas, didina JAV pajėgų pasirengimą greito reagavimo operacijoms Europoje ir remia NATO sąjungininkų kolektyvinę gynybą bei saugumą”, – pabrėžė diplomatas.

Pasak ministerijos, pinigai, 2016–2020 metais skirti iš JAV Europos atgrasymo iniciatyvos (angl. European Deterrence Initiative) fondo, leido iki galo užbaigti 16 objektų Aviacijos bazėje Šiauliuose, dar dviejų objektų statybą numatoma baigti šiemet.

Tai – nauji transporto priemonių ir antžeminės įrangos remonto angarai, operacijų centras, trys peronai, modernios naikintuvų gaudyklės ir vieno iš peronų apšvietimas, keletas orlaivių riedėjimui skirtų takų ir aikštelių, taip pat antžeminio transporto judėjimo keliai.

Infrastruktūros projektus Lietuvoje JAV įgyvendino pasitelkusi savo kariuomenės inžinierių korpusą ir NATO paramos ir įsigijimų agentūrą, kurie projektavimui ir statybos darbams samdė rangovus.

Darbams skelbti tarptautiniai konkursai, tačiau didžiąją dalį laimėjo Lietuvos įmonės, įgyvendinusios projektų už 17 mln. eurų, užsienio įmonės – už 7 mln. eurų. Daugiausiai, 14 projektų, įgyvendino bendrovė „Mitnija“.

Tarp JAV lėšomis finansuotų projektų – istorinio Antano Gustaičio angaro, kuriame tarpukariu buvo surenkami lietuviški lėktuvai ANBO, rekonstrukcija, kainavusi daugiau kaip 1,5 mln. eurų. Rekonstrukcijos metu buvo pakeisti senieji angaro vartai, sutvarkytos angaro šildymo ir vėdinimo sistemos. Šiuo metu A. Gustaičio angaras išlieka ne tik istorine Lietuvos aviacijai vieta, bet ir yra aktyviai naudojamas Lietuvos karinių orlaivių techniniam aptarnavimui.

Dar vienas naujas Aviacijos bazėje pastatytas objektas – Eskadrilės operacijų centras. Jis turės užtikrinti, kad į Lietuvą atvykstančių sąjungininkų karinių oro pajėgų vienetų vadovavimo elementai (štabai) turėtų tinkamas sąlygas oro operacijoms planuoti ir joms vadovauti. Įprastinė veikla tokiame centre - tai įvairios skrydžių planavimui aktualios informacijos analizė, skrydžių maršrutų sudarymas.

JAV taip pat yra investavusios ir į Lietuvos kariuomenės poligonų pritaikymą kariuomenės reikmėms. Bendra JAV parama 2016 –2021 m. Lietuvos kariuomenės poligonų pritaikymui kariuomenės reikmėms sieks apie 15 mln. eurų.

JAV yra Lietuvos strateginė partnerė ir pagrindinė Baltijos regiono saugumą užtikrinanti sąjungininkė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

BRima

BRima portretas
Kodėl tylėjot prieš30-40metų,kai raudonasis okupantas " išvadavo" LT ir pamiršo išeiti.JAV kariai LT nepasiliko,tik davė milijonų.Kuo blogai.Bus saugiai nu o Putlerio.

Anonimas

Anonimas portretas
Amerikos okupantai nezdinkites is Lietuvos. Lauk is Europos. ZUDYK Amerikos OKUPANTA.

Taip

Taip portretas
Oi oi ,bus bėdos ton kur amerikonas ten dideli kraujo pėdsakai lieka ,o valdžia vagia naikinamos tauta ir darydama iš Lietuvos poligoną ,lauk okupantus jankius,o šiaip tai tas oro uostas rusų statytas vieni atėjo išgelbėjo nuo fašizmo kitus jau okupantus priėmė fasistiniai konservatpalaikiai be tautos sutikimo ,o tai okupaciją
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių