Pereiti į pagrindinį turinį

Baltijos šalių batalionas ruošiasi budėti NATO greitojo reagavimo pajėgose

2015-04-10 09:57
DMN inf.

Balandžio 7 d. Latvijoje, Adažių poligone, prasidėjo dvi savaites truksiančios pratybos, kuriose treniruojasi budėti 2016 metais NATO greitojo reagavimo pajėgoms (angl. NATO Responce Force, NRF) priskirtas bendras Lietuvos, Latvijos ir Estijos karių junginys – batalionas BALTBAT.

Specialiai budėjimui NRF suformuotą trišalį batalioną sudaro dvi Estijos kovinės kuopos ir po vieną kuopą iš Latvijos ir Lietuvos, Lietuvos ir Estijos prieštankiniai būriai, Lietuvių minosvaidžių būrys, paramos elementas ir visų šalių atstovų sudarytas štabas, iš viso apie 700 karių, iš jų Lietuvos karių – apie 200.

Didžioji dalis LITPOLBAT Lietuvos kontingento yra iš Karaliaus Mindaugo husarų bataliono.

Šiuo metu Latvijoje vykstančios pratybos „Gungnir“ – tai pirmos bendrosios visų BALTBAT padalinių pratybos. Šiemet BALTBAT dalyvaus pratybose „Saber Strike 2015”, kurios birželį vyks Latvijoje, ir spalį Ispanijoje rengiamose pratybose „Trident Junction 2015”.

NATO greitojo reagavimo pajėgos (NRF) – tai aukštos parengties, technologiškai pažangios daugianacionalinės NATO pajėgos, vienas iš kertinių aljanso karinių įrankių. Budinčias NRF pajėgas sudaro valstybių-narių šioms pajėgoms priskirti kariniai vienetai, kurie tam tikrą laiką aukštos parengties budi savo šalyse ir yra pasirengę per nustatytą laiką persidislokuoti į operacijos regioną, jei būtų priimtas sprendimas panaudoti pajėgas. Priėmus sprendimą, NRF gali išvykti į operacijų rajoną per penkias dienas. Vienos pamainos budėjimas NRF trunka metus.

Ruošdamiesi ir budėdami bendro junginio sudėtyje šalių kariai taip pat tobulina savo tarpusavio sąveiką, procedūras, gebėjimą kartu veikti bendrose NATO vadovaujamose operacijose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų