Basų mamų lyderė apie galimybių pasus 12-mečiams: valdžios sprendimas diskriminuoja vaikus

  • Teksto dydis:

Bene daugiausiai diskusijų praėjusią savaitę sukėlusi tema – galimybių pasai net ir 12-mečiams vaikams. Basos mamos praėjusią savaitę dėl to netgi pradėjo protestų akcijas – jos tikina, kad valstybė vykdo nusikalstamą politiką prieš vaikus.

Šįvakar TV3 aktualijų laida „Karštai su tv3.lt“ klaus – ar skiepai tikrai yra būtini ir vaikams?

Apie vaikų vakcinaciją ir galimybių pasus šįvakar diskutuos Šeimos gydytojų asociacijos prezidentas, profesorius Julius Kalibatas ir prieš galimybių paso įvedimą vaikams kovojantis basų mamų garsiausias balsas, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos narė Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė.

Vyriausybė, kovodama su konoraviruso pandemija, neseniai nusprendė įvesti galimybių pasus jau ir 12-mečiams vaikams. Europos vaistų agentūra greičiausiai duos leidimą skiepyti vaikus nuo 5 metų, nors vaikams ši liga bene mažiausiai pavojinga. Tiesa, vakcinuoti vaikus vyriausybė ėmėsi nuo vyresniųjų – jau dabar paaugliai nuo 12-os metų negali laisvai nueiti į kiną, kavinę ar į biblioteką knygų, kadangi reikia rodyti galimybių pasą.

Ir vis dėlto vakcinuotų yra tik trečdalis. Tėvams natūraliai kyla klausimas, ką daryti? Skiepų priešininkai tikina, kad toks valdžios sprendimas supriešina šeimas ir kelia konfliktus, bet kaip yra iš tiesų?

Anot V. Jankauskaitės-Milčiuvienės, tūkstančiai Lietuvos tėvų galvoja, kad toks sprendimas yra diskriminacinis, o galimybių pasas išvis sergančiųjų kiekio nesumažino.

Ši Vyriausybė priėmė sprendimą, kuris diskriminuoja Lietuvos vaikus. Lietuvos istorijoje niekuomet nėra buvę tokio fakto, kad būtų įteisinta diskriminacija.

„Ši Vyriausybė priėmė sprendimą, kuris diskriminuoja Lietuvos vaikus. Lietuvos istorijoje niekuomet nėra buvę tokio fakto, kad būtų įteisinta diskriminacija. Jei vaikas ar paauglys šiuo atveju negalės su draugais nueiti kartu pavalgyti, į kino teatrą, parodą ar teatrą, lankytis visokiose viešosiose vietose, kur vyksta gimimo dienos, jis jausis diskriminuojamas. Lygiai taip, kaip diskriminaciją sakosi patiriantys tie, kurie yra kitokios lytinės orientacijos, kitokios kūno spalvos, ūgio, įsitikinimų ar tikėjimo. Tai – lygiai tokia pati diskriminacijos forma“, – laidoje tikins basų mamų protesto akcijos atstovė.

Savo ruožtu J. Kalibatas tikins, kad didžiausias tėvų noras yra tas, kad vaikai būtų sveiki, o tam būtina vakcinacija. „Galimybių pasas – viena iš priemonių, kuri skatintų ir aktyvuotų tą skiepijimą. Kalbant apie vaikų sirgimą COVID-19, yra tam tikri niuansai. Vaikai labai dažnai serga besimptomėmis firmomis, o kad serga, nežino nei tėvai, nei vaikas, nei aplinkiniai. Arba jie serga labai lengvomis formomis, kurios yra panašios į banalų virusinį viršutinių kvėpavimo takų uždegimą. Todėl vaikas ir jo tėvai nežino, ar jis yra užsikrėtęs, ar gali užkrėsti kitus savo bendraamžius, tėvus, aplinkinius. Vienintelis kelias – vakcinuoti ir vakcinuoti kuo įmanoma daugiau“, – sakys jis.

Kaip tikins ekspertas, diskriminacija šiuo atveju tikrai nebūtų skatinama, juolab kad atsiranda vis daugiau vaikų, kurie ir patys prašosi būti paskiepyti, nori galimybių paso. O štai tokios akcijos, kaip basų mamų, anot J. Kalibato, tik skatina susiskaldymą visuomenėje.

„Tokios akcijos be abejonės kenkia vakcinacijos procesui, jų tikrai neturėtų būti ir tai yra negerai. Mes visi kovojame už tai, kad būtų kuo įmanoma daugiau vakcinuotų vaikų. Vaikai ir mokymo įstaigos tampa vienu iš pagrindinių virusų platinimų šaltinių“, – kalbės jis.

O štai V. Jankauskaitė-Milčiuvienė su tuo nesutiks tikindama, kad viskas, ko siekia basos mamos, tai tik dialogas. „Aš nesu ne prieš skiepus, o už galimybę rinktis. Man atrodo, kad demokratinėje valstybėje bet kokios protesto akcijos yra savaime suprantamas dalykas. Nereikėtų stebėtis ir sakyti, kad čia kažkoks kenkimas, jei žmonės išeina protestuoti vedini gražių idėjų ir norų, norėdami susikalbėti su Vyriausybe. Bet Vyriausybė nerodo jokio dėmesio ir visiškai nesikalba – šita Vyriausybė neina į dialogą su niekuo“, – kalbės jis.

Tad kaip elgtis tėvams? Atsakymai į visus klausimus – jau šiandien, 19.30 val. laidoje „Karštai su tv3.lt“ per TV3!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dziugu

Dziugu portretas
Nors bent kazkas nebijo pasorodyti viesai, nesigedija savo tikslu ir nepritarimu tom nesamonem. Kazin ar mums suaugusiems po 6ar 8 skiepo bereikes to balto bilieto. Taip tikras baltas bilietas kuri turiu ir as bet nesididziuoju geda ji tureti. Bet mano vaikui nei to skiepo nei to bilieto nereikes. Apsieisim.

Daktaras

Daktaras portretas
Kodel reikia daugybes skiepu kurie sulurti per kelis menesius skiepo gana vieno vadinasi valdzia vykdo genocida prisidenge kad labai myli tauta tauta gali mirti is bado jiems vienodai o cia net pinigu pasiulo bet yra patarle nekask duobes kitam nes pats ikrisi manau netoli tas laikas kai tauta nusimes nuo sprando zudikus

as

as portretas
Slapimo pusles uzdegimas garantuotas
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių