Pereiti į pagrindinį turinį

Bibliotekos taps civilizuotos

2008-10-03 09:00
Bibliotekos taps civilizuotos
Bibliotekos taps civilizuotos / Ingos Juodytės nuotr.

Netrukus net atokiausiuose Lietuvos kampeliuose užėję į biblioteką žmonės galės kaip visame civilizuotame pasaulyje naudotis kompiuteriais su modernia programine įranga.

Bilo ir Melindos Gatesų fondo programa "Pasaulio bibliotekos" skyrė Lietuvos bibliotekoms daugiamilijoninę paramą. B.Gateso valdoma bendrovė "Microsoft" padovanojo šalies bibliotekoms programinės įrangos už 31 mln. litų. Įranga perduota Nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai, o ši ją įdiegs projekte "Bibliotekos pažangai" dalyvaujančiose Lietuvos bibliotekose.

Projekto "Bibliotekos pažangai" vadovas Kęstutis Juškevičius ypač džiaugėsi tuo, kad "Windows Vistos" operacinė sistema, "Microsoft Office 2007" ir kitos įvairios programinį rinkinį sudarančios taikomosios programos yra lituanizuotos. "Įdiegti kompiuterines programas periferijoje esančiose bibliotekose iki šiol trukdė kalbos barjeras. Provincijoje net ir bibliotekininkai nelabai temoka anglų kalbą, todėl per mokymus jiems tekdavo tiesiog iškalti kompiuterių programų valdymo terminus nesuvokiant jų reikšmės", – šyptelėjo K.Juškevičius.

Įsipareigojimų dėl šio projekto įgyvendinimo prisiėmė ir Lietuvos valdžia. Ji prisidės skirdama lėšų bibliotekų patalpoms įrengti, administravimo ir aptarnavimo, mokymo išlaidoms padengti. Kultūros ministerija 2008 m. projektui skyrė 6,3 mln. litų. Prie projekto turės prisidėti ir Lietuvos savivaldybės – šios finansuos bibliotekininkų algas, patalpų įrengimą ir nuolatines interneto ryšio išlaidas.

Per šiuos ir ateinančius metus Lietuvos bibliotekose planuojama įdiegti 4108 kompiuterius 851 viešojoje bibliotekoje, 404 bibliotekas prijungti prie interneto, 445 bibliotekoms pagerinti jau esamą interneto ryšį, apmokyti beveik du tūkstančius bibliotekininkų. Projekto tikslas – pasiekti, kad iki 2011 m. pabaigos Lietuvos gyventojai galėtų nemokamai naudotis internetu visose šalies viešosiose bibliotekose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų