Pereiti į pagrindinį turinį

Britus šokiravę ginklai pas mus parduodami atvirai

2014-04-03 02:00

Britų žurnalistai išskalambijo, kad Lietuvoje galima nesunkiai internetu prisipirkti ir į Didžiąją Britaniją parsisiųsti mirtinų ginklų. Lietuvos policija ramina, kad tokių ginklų prekyba mūsų šalyje yra kontroliuojama, tačiau realiai jie pardavinėjami labai laisvai.

Britų žurnalistai išskalambijo, kad Lietuvoje galima nesunkiai internetu prisipirkti ir į Didžiąją Britaniją parsisiųsti mirtinų ginklų. Lietuvos policija ramina, kad tokių ginklų prekyba mūsų šalyje yra kontroliuojama, tačiau realiai jie pardavinėjami labai laisvai.

Pirkinys nustebino

Dienraščio "Daily Mail" žurnalistai aprašė, kad nesunkiai internetu nusipirko ir į Didžiąją Britaniją parsisiuntė elektros šoko įtaisų ir ašarinių dujų, kuriais čia uždrausta laisvai prekiauti ir juos naudoti. Iš Lietuvos, Lenkijos, Italijos ir JAV internetu pirktus ir į Londoną parsiųstus ginklus apžiūrėję vietinės policijos pareigūnai konstatavo, kad pirkiniai išties gali kelti pavojų žmonių sveikatai ir gyvybei.

Žurnalistų prisipirktą arsenalą apžiūrėjęs buvęs policijos ginklų specialistas pavojingais įvardijo ne tik elektros šoko įtaisą, bet ir pipirinėmis vadinamas dujas. Specializuotose parduotuvėse parduodamos ašarinės dujos ilgalaikių sveikatos padarinių nesukelia, tačiau internetu perkamų pigių dujų sudėtis nėra žinoma, jos nesertifikuotos.

Į kontrolę nusispjauna

Britų žurnalistai dar labiau pašiurpo, ant įsigytos prekės etiketės perskaitę, kad internetu laisvai parduodami elektros šoko įtaisai – penkis kartus galingesni už tuos, kuriuos naudoja Didžiosios Britanijos policininkai. Už prekybą tokiais ginklais šioje šalyje galima užsitarnauti iki dešimties metų nelaisvės.

Lietuvoje iššaunamųjų adatų ir jas su elektros šoko įtaisu jungiančių lanksčių laidų neturintys prietaisai priskiriami mažiausiai pavojingiems D kategorijos ginklams, kuriuos be leidimų galima įsigyti nuo 18 metų.

Tiesa, tokiais ginklais gali prekiauti tik specialius leidimus turintys pardavėjai, o sandėris turi būti užfiksuotas ginklų registracijos žurnaluose. Tačiau elektros šoko įtaisų pilna ne tik sertifikuotose ginklų parduotuvėse, bet ir internete.

"Skelbimas dar nereiškia, kad pardavėjas tą daiktą parduos pats. Jis tik informuoja apie norą parduoti ginklą. Vėliau jis privalo būti užregistruotas ginklų registracijos žurnale", – bandė raminti Lietuvos policijos departamento Viešosios policijos valdybos Licencijavimo skyriaus viršininkas Audrius Čiupala.

Pareigūnas pasakojo, kad ginklais prekiauti teisės neturintis D kategorijos ginklo pardavėjas su pirkėju turėtų pėdinti iki licencijuoto ginklų prekiautojo, kuris sandėrį įformins ginklų registracijos žurnale. Esą internete laisvai prekiauti D kategorijos ginklais nėra taip paprasta – policija stebi prekiautojus ir pričiumpa tuos, kurie nepasivargina sandėrio įforminti pagal taisykles. Realiai kontrolė nėra griežta.

"Šiandien pervedate pinigus, rytoj gaunate elektros šoką. Niekur nieko nereikia pasirašyti, nebent pašte, kad siuntinį gavote", – telefonu paklausus apie galimybę kuo skubiau įsigyti ginklą, nuramino internete elektros šoko įrenginiais ir ašarinių dujų balionėliais prekiaujantis vilnietis.

Registruoja ir pneumatinius

Specialiuose ginklų registracijos žurnaluose turi būti paminėti ne tik elektros šoko įtaisų, bet ir gana laisvai pardavinėjamų teleskopinių metalinių lazdų bei pneumatinių šautuvų pardavimo sandėriai. Interneto platybėse galima rasti dešimtis pneumatinių šautuvų pardavėjų. Kiek iš jų nueis iki tokiais ginklais galinčios prekiauti licencijuotos parduotuvės, neaišku.

"Neteko girdėti, kad kas nors taip darytų", – sakė šešiuose Lietuvos miestuose ginklų prekybos parduotuves turinčios bendrovės "Sidabrinė kulka" direktorius Audrūnas Krūminas.
Pneumatinių ginklų pardavimo registracija specialiuose žurnaluose tapo privaloma, nes jo galią galima padidinti. Modifikuotas šautuvas šovinį sugeba iššauti su daug didesne jėga ir yra priskiriamas prie C kategorijos ginklų, kurie privalo būti registruojami policijoje.

Lietuvos įstatymai reglamentuoja ne tik D kategorijos ginklų padavimą, bet ir įvežimą. Be specialaus leidimo į šalį galima įsivežti vos vieną šios kategorijos ginklą. Greičiausiai tai varžo platesnį ginklų paplitimą mūsų rinkoje. Žinoma, labiausiai pasiūlos kiekis priklauso nuo paklausos. Tikėtasi, kad elektros šoko įtaisų populiarumas ženkliai išaugs po to, kai Lietuvoje įsigaliojo prievolė registruoti dujinius pistoletus. Vis dėlto pardavimų bumo nesulaukta.

"Per atstumą veikiančiais elektros šoko įtaisais prekiauti negalima, o leidžiamais prekiauti įtaisais naudotis gana sudėtinga – jį reikia priglausti prie atviros užpuoliko kūno vietos", – aiškino A.Krūminas.

Beje, kai kuriuos ginklus galima įsigyti, bet nešiotis – ne. Iš visų D kategorijos ginklų nešiotis galima tik dujų balionėlius ir elektros šoko įtaisus be iššaunamųjų adatų.

Naudosis ir aplinkosaugininkai?

Aplinkos ministerija parengė įstatymų pakeitimus, kurie aplinkosaugininkams leistų naudoti elektros šoko įtaisus su iššaunamosiomis adatomis, lanksčiais laidais sujungtomis su aukštos įtampos elektros energijos šaltiniu.

"Atsižvelgiant į šiandienę situaciją, kai keliskart padidintos baudos už administracinius teisės pažeidimus, aplinkos apsaugos srities žalos dydžiai, aplinkos apsaugos pareigūnams išaugo rizika būti sužalotiems vykdant tarnybines pareigas. Statistika rodo, kad pastaruoju metu padaugėjo pasipriešinimo atvejų prieš pareigūnus, todėl manome, kad tikslinga pareigūnams suteikti teisę apsiginti", – sakė ministras Valentinas Mazuronis.

Šiuo metu aplinkosaugos pareigūnai turi teisę naudoti šaunamąjį ginklą, tačiau manoma, kad elektros šoko įtaiso panaudojimas yra efektyvesnis. Jis nesukelia tragiškų panaudojimo padarinių.


Populiariausi internete parduodami ginklai savigynai

Elektros šoko įtaisas

Nešaunamasis ginklas, sukonstruotas ar pritaikytas tiesiogiai prisilietus ar per atstumą paveikti taikinį elektros srove. Savigynai skirtus elektros šoko įtaisus (kurie veikia juos prilietus prie kūno) galima nešiotis, jie priskiriami prie D kategorijos ginklų, kuriuose galima įsigyti turint 18 metų. Elektros šoko įtaisas su iššaunamosiomis adatomis, lanksčiais laidais sujungtomis su aukštosios įtampos elektros energijos šaltiniu, gali būti naudojamas tik policijos pareigūnų.

Dujinis balionėlis

Dujiniai aerozoliniai įrenginiai yra vienas iš dviejų (kartu su savigynai pritaikytu elektros šoko įtaisu) D kategorijos ginklų, kuriuos leidžiama nešiotis.

Teleskopinė lazda

Kieto metalo teleskopinės lazdos priskiriamos prie D kategorijos ginklų, kuriuos galima įsigyti, tačiau tokius ginklus nešiotis ir naudoti gali tik apsaugos funkcijas atliekantys žmonės.

Dujinis pistoletas
Dujiniai pistoletai (revolveriai) priskiriami prie C kategorijos ginklų, kuriuos būtina registruoti policijoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų