Čikagoje atidengtas paminklas Lietuvos partizanų vadui A. Ramanauskui-Vanagui

  • Teksto dydis:

Šeštadienį užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius dalyvavo paminklo Adolfui Ramanauskui-Vanagui, Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio ginkluotųjų pajėgų vadui ir su okupacija kovojusios Valstybės vadovui, atidengimo iškilmėse Čikagoje.

Kaip praneša Užsienio reikalų ministerija, ceremonijoje taip pat dalyvavo A. Ramanausko-Vanago dukra Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė ir jo anūkė Inga Jancevičienė.

„Šiandien ypatinga diena. Pačioje lietuvybės JAV širdyje - Lemonte, Pasaulio lietuvių centre, stovės paminklas mūsų tautos didvyriui A. Ramanauskui-Vanagui. Ši vieta lietuviams išskirtinė ir  čia deramai bus puoselėjamas A. Ramanausko-Vanago atminimas, didvyrio istorija bus perduodama iš kartos į kartą, liudydama heroizmą, meilę ir ištikimybę Tėvynei Lietuvai“, – sakė ministras.

Paminklo idėja įgyvendinta Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro, Užsienio reikalų ministerijos ir JAV lietuvių bendruomenės bendromis pastangomis. Paminklo autorius – skulptorius Jonas Jagėla.

Kompoziciją sudaro kovotojų už Lietuvos laisvę ženklas: vertikali ir dvi horizontalios lygiagretės, transformuotos į šakoto ąžuolo įvaizdį. Taip siekiama pabrėžti, kad 10 metų miškas buvo Lietuvos partizanų namai, o ąžuolas yra lietuvių tautos stiprybės ir nenugalimumo simbolis, plačiai naudotas partizaninio karo metu. Apatinėje paminklo dalyje – tekstas lietuvių ir anglų kalbomis, virš teksto iškaltas Vytis – Lietuvos valstybės herbas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kandis

Kandis portretas
Kad jau tokie geri ten lietuviai.tsip myli vanagus ir sakalus...siaubūnus ir kitus tikrus netikrus didvyrius...Tai grįžtų Lietuvon, savo kapitalą parvežtų...ko ne vardan tos Lietuvos?ką?Tautiečiai?Gera mylėt iš tolo Tėvynę.Jūsų nebuvo.kaip tie partizanai šiurpino kaimiečius pokary.Ir nesakykit.kad tik raudonus.nieko tų raudonų kaimuos nebuvo....neskieskit.Vargšai klumpėti tik.

Anonimas

Anonimas portretas
Va ten statykit ir kitus tokius paminklus.

Autoriaus kolega

Autoriaus  kolega portretas
Tikri skulptoriai ir iseje anapilin DIRBA LIETUVAI, ! Didziuojames tavimi JONAI JAGELA.Tegu tau buna lengva Lietuvos zemele.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių