„Darom su baidarėmis“ laimikis: laiškas Kalėdų seniui, šaldytuvas, auksinis laikrodis

  • Teksto dydis:

Naminukės virimo aparatas, žinutė butelyje Kalėdų seneliui, šaldytuvas, auksinis laikrodis – tai tik vieni iš nedaugelio keistų radinių, kuriuos pavyko ištraukti iš upių ar jų pakrančių „Darom su baidarėmis“ dalyviams. Šeštus metus organizuojama Lietuvos upių švarinimo akcija plečiasi – šįmet joje dalyvavo apie 100 baidarių, o per vieną dieną sutvarkyta daugiau nei 210 km vandens ruožų.

Šiais metais sutvarkyti šie Aukštaitijoje esantys vandens telkiniai: Lajakos, Žeimenos, Bukos, Peršokšnos, Aisetos, Kiaunos upeliai taip pat Baluošo, Lakajų ežerai. Buvo švarinama ir Žemaitijos upė Dubysa bei Dzūkijos Ūla. Akcijos metu surinkt apie 300 maišų šiukšlių arba apie 4-5 sunkvežimiai.

„Idėja organizuoti upių švarinimo akciją gimė natūraliai – plaukdami baidarėmis pastebėjome, kad upėse ir jų pakrantėse labai daug šiukšlių. Iš pradžių jas rinkome patys, vėliau kviesdavome gamtos taršai neabejingus – ir prie mūsų prisijungdavo vis daugiau žmonių, o dabar akcija plečiasi ir į kitas Lietuvos vietas“, – sako renginį organizuojančio Lietuvos karių asociacija Keliautojų klubo prezidentas Rolandas Lubys.

Pernai švarinimo akcijos metu buvo išvalyta 160 km vandens ruožo, surinkti apie du sunkvežimiai šiukšlių, dalyvavo daugiau kaip 160 žmonių. „Darom su baidarėmis“ dalyviai paskirstomi komandomis po 10-12 žmonių, kurių kiekviena sutvarko skirtingus upių ruožus plaukdami baidare ir išlipdami šiukšles surinkti pakrantėse.

Kitąmet „Darom su baidarėmis“ plaukimo metu planuojama ne tik švarinti Lietuvos upes, bet ir kartu su Lietuvos ornitologų draugija iškelti inkilus dančiasnapiams, kurie įrašyti į Lietuvos raudonąją knygą.

Renginio organizatoriai dėkoja visiems akcijos rėmėjams, kurie pasirūpino, kad upes švarinantys savanoriai būtų sočiai pamaitinti, apnakvindinti ar apsaugoti nuo permainingo oro. Ypatingai padėka reiškiama Aukštaitijos vandens turizmo asociacijai, kuri kasmet renginiui nemokamai parūpina baidares.

Susidomėję švarinimo akcija, norintys prisidėti prie jos organizavimo ar dalyvavimo gali kreiptis į Lietuvos karių asociacija Keliautojų klubo prezidentą Rolandą Lubį tel. +370 698 49205 arba e. paštu lkakeliautojai@gmail.com.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik idomu

tik idomu portretas
o kaip iš dugno traukėt "laimikius" :)

a

a portretas
saunuoliai,pagarba
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių