Dauguma merų pritaria idėjai švietimo pinigus perduoti savivaldybėms

Dauguma savivaldybių merų pritaria siūlymui švietimo lėšų administravimą ir skirstymą perduoti savivaldybėms.

Šį siūlymą diskusijai pateikė premjeras Saulius Skvernelis parlamentinėms partijoms išsiųstame susitarimo projekte.

Lietuvos savivaldybių asociacija BNS nurodė, kad tokiam siūlymui pritaria 36 iš 50 merų, dalyvavusių apklausoje, 12 merų siūlė pasilikti prie esamos tvarkos.

Premjeras diskusijai pateikė ir antrąją alternatyvą – susitarti, kad mokyklos, išskyrus pradines, būtų laikinai perduotos valstybės pavaldumui, o vėliau pertvarkius tinklą vėl grąžintos savivaldybėms.

Iš viso šalyje yra 60 savivaldybių.

„Savivaldybės, geriausiai žinodamos savo bendruomenių poreikius, galėtų dar racionaliau naudoti viešuosius finansus bei užtikrinti švietimo paslaugų prieinamumą ir kokybę savo gyventojams,“ – teigia Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius.

Pasak jo, savivaldybės jau įrodė gebėjimą savarankiškai tvarkytis perėmusios ir efektyviai administruodamos socialinės paramos lėšas.

S. Skvernelis siūlymą susitarti dėl švietimo partijoms pateikė sausio pradžioje, susitarimo projektą dar redaguos Seimo darbo grupė. Premjero teigimu, politinių partijų atstovai taip pat yra linkę perduoti mokyklų tikslinių dotacijų administravimą savivaldybėms.

Premjeras yra sakęs, kad dabartinė tvarka, kai mokyklos priklauso savivaldybėms, bet joms finansavimą skiria valstybė, trukdo pertvarkyti mokyklų tinklą.

Ekspertai jau daugelį metų atkreipia dėmesį, kad tarp Lietuvos miestų ir kaimo vietovių yra didelių skirtumų, susijusių su kokybiškų švietimo paslaugų prieinamumu ir su mokymosi rezultatais.

S. Skvernelio pateiktame projekte taip pat siūloma, jog valstybė taikytų „intervencines priemones“ pertvarkyti silpniausias mokyklas ir skirtų joms tikslinį finansavimą, atsisakyti jungtinių klasių pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas vykdančiose mokyklose.

Taip pat siūloma susitarti didinti darželius lankančių vaikų skaičių kaimo vietovėse iki 95 proc. ir šį rodiklį pasiekti 2025, pailginti pradinį ugdymą iki šešerių metų.

Šiems tikslams būtų numatyta didinti švietimo sistemos finansavimą iki 6 proc. bendrojo vidaus produkto 2030 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių