Futbolo aistruoliai iš Ganos nebuvo įleisti į Lietuvą

Lietuvos pasieniečiai pirmadienį pranešė užkirtę kelią į Lietuvą įvažiuoti trims Ganos piliečiams, bandžiusiems vykti į Rusijos Karaliaučių stebėti pasaulio futbolo čempionato rungtynių.

Pasak Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadovo Renato Požėlos, jie turėjo vadinamuosius sirgalių pasus, tačiau Lietuvos sieną tranzitiniu traukiniu iš pagrindinės Rusijos dalies bandė kristi be Šengeno vizų.

„Pastarosiomis dienomis keletas Ganos piliečių bandė patekti į Lietuvą be vizų, bet (...) jie buvo grąžinti atgal“, – žurnalistams Vidaus reikalų ministerijoje pirmadienį sakė R. Požėla.

Ganos piliečiai į Lietuvą neįleisti ties valstybės siena su Baltarusija naktį iš šeštadienio į sekmadienį. Aistruoliai į šalį bandė patekti traukiniu, vykusiu iš Adlerio miesto Rusijoje į Karaliaučių.

Šis incidentas buvo pirmasis, susijęs su Lietuvos pareigūnų pastangomis pažaboti nelegalų futbolo aistruolių keliavimą tarp pagrindinės Rusijos dalies ir Karaliaučiaus srities per šią savaitę prasidedantį pasaulio futbolo čempionatą.

Karaliaučiuje nuo birželio 16 iki 28 dienos vyksiančiose čempionato grupių varžybose žais Kroatijos ir Nigerijos, Serbijos ir Šveicarijos rinktinės, taip pat susitiks Ispanijos ir Maroko bei Anglijos ir Belgijos komandos. Šių komandų aistruolių ir bus daugiausiai tarp tuo metu į Karaliaučių vyksiančių turistų. Dalis jų gali vykti ir iš Karaliaučiaus į pagrindinę Rusijos dalį.

Daugiausiai nerimo Lietuvos pareigūnams kelia trečiųjų šalių piliečiai, nes jiems norint sėkmingai įvažiuoti į Lietuvą reikės Šengeno vizų.

„Visada norėtųsi tikėti, kad tos grėsmės yra teorinės, o ne praktinės, bet mes matome tas grėsmes ir joms ruošėmės“, – sakė R. Požėla.

Pirmadienį visų už pasirengimą čempionatui atsakingų institucijų atstovus sukvietę vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas pareiškė, kad pareigūnai yra pasiruošę visiems galimiems scenarijams.

„Mes silpnų vietų praktiškai neturime“, – teigė ministras.

Derino pastangas su rusais

Pastaraisiais mėnesiais Lietuvos pareigūnai ruošėsi suvaldyti smarkiai išaugsiančius migrantų į Karaliaučiaus sritį srautus tiek rengdami vidaus saugumo pareigūnų pratybas, tiek derindami klausimus su Rusijos pareigūnais.

Bilietus į čempionato rungtynes perkantys aistruoliai kartu gauna sirgalių pasus, juos ir turėjo Lietuvos pasieniečiams praėjusį savaitgalį įkliuvę Ganos piliečiai. Su šiais dokumentais galima po Rusijos teritoriją nemokamai keliauti traukiniais.

Grupių varžybų Karaliaučiuje dienomis per Lietuvą vyks 35-iais tranzitiniais traukiniais daugiau, nei tuo pačiu laikotarpiu 2017 metais. Tai reiškia papildomas 16 tūkst. vietų futbolo aistruoliams, palyginti su kiek daugiau nei 26 tūkst. vietų traukiniuose pernai.

Pavasarį statutinės tarnybos pasienio punktuose organizavo reagavimo į ekstremalias situacijas pratybas. Pasak E. Misiūno, per jas identifikuoti pareigūnų darbo trūkumai yra iš esmės pašalinti.

„Tos problemos, kaip (tarnybų – BNS) vadovai minėjo, buvo pašalintos arba bus pašalintos“, – sakė vidaus reikalų ministras.

Pasieniečių vadas teigė, kad ruošiamasi ir kitokio pobūdžio pažeidimams, pavyzdžiui, sovietinės simbolikos demonstravimui Lietuvos teritorijoje.

Pasak jo, į kertinius pasienio punktus čempionato dienomis bus atsiųsta daugiau personalo, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnų funkcijas vykdys ir Viešojo saugumo tarnyba.

Balandį Lietuvos ir Rusijos institucijų atstovai Pagėgiuose aptarė galimybes spartinti darbą pasienio su Karaliaučiaus sritimi punktuose.

Pareigūnai neturi tikslių duomenų, kiek aistruolių į Karaliaučių vyks automobiliais. R. Požėla sakė, kad neprognozuojamai išaugus šitaip keliaujančių sirgalių srautams pasieniečiai yra pasiruošę įspėti vežėjus nukreipti krovinius į kitus pasienio punktus.

„Mes norime, kad viskas vyktų sklandžiai, pirmiausia, kad IT sektorius nestriginėtų, kad užtektų mūsų pareigūnų, kad iš esmės viskas vyktų sklandžiai“, – teigė pasieniečių vadas.

Pasaulio futbolo čempionatas vyks 11-oje Rusijos miestų. Karaliaučiaus futbolo stadionas talpina apie 35 tūkst. žmonių, netoli jo bus įrengta ir sirgalių zona, talpinanti 15 – 20 tūkst. aistruolių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių