G. Grušas apie žydų genocidą: melskime, kad nebepasikartotų praeities klaidos

Rugsėjo 23 dieną minėsime Vilniaus geto sunaikinimą ir tūkstančių žydų, Lietuvoje gyvenusių kartu su lietuviais, nužudymą – Žydų genocido aukų atminimo dieną. Artėjant šiai dienai Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas išplatino kreipimąsi į visuomenę.

Kreipimesi arkivyskupas pabrėžia krikščionių vienybę ir solidarumą su žydų tauta ir ragina visuomenę malda ir veiksmais prisidėti, kad praeities tragedija nepasikartotų.

„Pernai baigdamas vizitą Lietuvoje Šventasis Tėvas prie paminklo okupacijų aukoms atminti ragino nepailsti eiti drauge santarvės, vienybės ir atsakomybės vienų už kitus keliu. Visus tikinčiuosius kviečiame įsiklausyti į popiežiaus Pranciškaus drąsinimą ir rugsėjo 23 d. melsti Dievo atleidimo už mūsų brolių ir seserų padarytus nusikaltimus ir kad nebepasikartotų praeities klaidos, o mūsų šalis galėtų įgyvendinti savo pašaukimą – tapti bendrystės ir vilties tiltu. Tegul Aukščiausiasis laimina dialogą ir bendrą įsipareigojimą teisingumui bei taikai“, – pabrėžė arkivyskupas G. Grušas.

Pasak arkivyskupo G. Grušo, išgyvenant skaudžius istorinius įvykius, krikščionys elgėsi skirtingai.

„Dalis Bažnyčios narių dėl žmogiškojo silpnumo, baimės ar net asmeninės naudos prisitaikė prie okupacinių režimų ar net talkininkavo pavergėjams. Tačiau nemenka dalis krikščionių, skatinami krikščioniškosios meilės, gelbėjo persekiojamus žydus. Jų kapus šiandien pažymime Pasaulio tautų teisuolio ženklais“, – sakė G. Grušas.

Arkivyskupas G. Grušas išreiškė viltį, kad skaudžios istorijos pamokos jau yra išmoktos ir tragedija niekada nepasikartos. Jis taip pat pabrėžė, kad žydų ir krikščionių vertybės – tos pačios ir jas ginti reikia suglaudus pečius.

„Tikime, kad šiandien vyraujantis draugystės bei dialogo klimatas padės krikščionių ir žydų bendruomenėms geriau pažinti vienai kitą ir glaudžiai bendradarbiauti tokiuose abiem bendruomenėms svarbiose srityse kaip žmogaus teisių ir žmogaus gyvybės šventumo gynimas, šeimos vertybių, socialinio teisingumo ir taikos pasaulyje stiprinimas, kad dieviškoji meilė taptų labiau regima žmonijai. Tai bendras pagrindas ir bendra kryptis“, – pabrėžė arkivyskupas G. Grušas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

H

H portretas
Žudynės vienaprasmiškai yra blogai. Tik per tuos karus žudė ne vie tos tautos asmenys . Priedo kodėl tik mus vią laiką ūdija .

kaunietis

kaunietis portretas
Galejo Grusas priminti ir apie komuniagu genocida lietuviu atzvilgiu

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Kokios klaidos, baikyt juodyti
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių