G. Nausėda: A. Adamkienė Lietuvai dovanojo eleganciją, pagarbą, labdarystės tradicijas

  • Teksto dydis:

Anapilin iškeliavusi pirmoji ponia Alma Adamkienė Lietuvai padovanojo eleganciją ir pagarbą kiekvienam žmogui, labdarystės tradicijas, Vilniaus arkikatedroje bazilikoje po šv. mišių sakė prezidentas Gitanas Nausėda.

„Lietuva atsisveikina su nepaprasto ryškumo asmenybe, kokios ilgą laiką Lietuvoje nebuvo – ir dar turbūt ilgai nebus“, – Vilniaus arkikatedroje bazilikoje kalbėjo prezidentas G. Nausėda.

„Apdovanota ilgu, gražiu ir turiningu gyvenimu, ponia Alma Adamkienė jį visą sėmė, kad galėtų dosniai aukoti kitiems“, – teigė jis.

Prezidentas savo kalboje pabrėžė A. Adamkienės ilgametę paramą prezidentui V. Adamkui.

„Daugeliui mūsų sunku būtų net įsivaizduoti gražesnį santuokinės dermės pavyzdį nei tas, kurį savo šeimoje įkūnijo Alma ir Valdas Adamkai“, – kalbėjo G. Nausėda.

Jo teigimu, ne mažiau svarbi buvo A. Adamkienės auka Lietuvai, kurios ji buvo netekusi, kad galiausiai vėl atgautų po pusę amžiaus trukusio išsiskyrimo.

G. Skaraitienės / BNS nuotr.

„Dar ilgai atminsime ponios Almos pastangas kurti naują – teisingesnę, gražesnę ir tauresnę – tikrovę. Atminsime jos vaidmenį Lietuvoje diegiant labdarystės tradicijas, nuoširdžiai rūpinantis beglobių ir apleistų vaikų ateitimi“, – kalbėjo prezidentas.

Lietuva atsisveikina su nepaprasto ryškumo asmenybe, kokios ilgą laiką Lietuvoje nebuvo – ir dar turbūt ilgai nebus.

Pasak jo, sugrįžusi į Lietuvą, A. Adamkienė ją nušvietė kitų, „laike ir erdvėje nutolusių, pasaulių šviesa“.

„Visuomenei, tamsiais okupacijos metais netekusiai dvasios elito ir daugelio moralinių orientyrų, ji dovanojo ne tik vakarietišką laisvės ir žmogiškojo orumo pojūtį, bet ir išsaugotą gyvą tarpukario Lietuvos atminimą. Dovanojo prigimtinę eleganciją ir autentišką pagarbą kiekvienam žmogui, kurio taip stokojo amžių sandūros Lietuva“, –  kalbėjo prezidentas.

Anot G. Nausėdos, kad ir ko imdavosi A. Adamkienė, „visur aplinkui tarsi dykumos gėlės po lietaus kilo ir skleidėsi Lietuvos žmonių dvasia“.

Prezidentas susigraudino kalbėdamas, kad pirmoji ponia jam priminė jo paties mamą.

„Tokia traputė, lengva, bet savo dvasia nepaprastai stipri. Gebanti išklausyti, atjausti, parodyti dėmesį. Nepakanti neteisybei, pasiryžusi ne žodžiais, o darbais sklaidyti tamsą, įveikti visas pasitaikančias kliūtis“, – sakė jis.

Testiprina Jus Dievas ir tesuteikia jėgų tęsti gyvenimo kelionę iki pasimatymo su ponia Alma danguje.

Pamokslą Vilniaus katedroje šv. mišių metu sakęs kardinolas Audrys Juozas Bačkis teigė, kad A. Adamkienė buvo jautri vargstantiems ir mylinti sutuoktinė.

„Su nuoširdumu ir malda apkabiname prezidentą Valdą Adamkų, kuris skaudžiai išgyvena praradimą jam taip brangios žmonos, kurią pamilo jaunystėje ir nuo to laiko drauge nuėjo ilgą gyvenimo kelią palaimintą tarpusavio meilės ir supratimo, ištikimybės ir palaikymo. Testiprina Jus Dievas ir tesuteikia jėgų tęsti gyvenimo kelionę iki pasimatymo su ponia Alma danguje“, – sakė mišias laikęs kardinolas A. J. Bačkis.

Anot jo, šiomis dienomis daug girdėjome gražių žodžių apie A. Adamkienę – „žavią moterį, inteligentišką ir draugišką, kupiną džiaugsmo ir ramybės, karštai mylinčią savo Tėvynę ir uoliai besirūpinančią jos reikalais, jautrią žmonių vargams, visomis jėgomis besistengiančią palengvinti ir padėti vargstantiems, ištikimą ir mylinčią sutuoktinę“.

„Žvelgdami į tokį ilgą ir gražų gyvenimą, negalime patikėti, kad jis praėjo ir lieka tik gražus atminimas“, – sakė A. J. Bačkis.

96 metų A. Adamkienė mirė sekmadienį Vilniuje po sunkios ligos.

V. Adamkus Lietuvos prezidento pareigas ėjo dvi kadencijas 1998–2003 ir 2004–2009 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

??

?? portretas
Almos fondas pasirodo tolimoms kaimo mokykloms stogus dengė , neraše gadu spauda

na

na portretas
kodel kai kas nors zinomas numirsta tiek daug straipsniu apie ta zmogu,o paskui visiskai nieko,visi giria,visi aikcioja,padaro svarbiausiu,na gyveno ponia alma,ji buvo prezidento zmona,inteligentiska,santuri,tokia ir turejo buti,ilgai ir graziai nugyveno,duok dieve nors kas desimtam tiek sulaukti,atejo laikas iskeliavo kitan pasaulin,taip yra,taip visad buna,bet kam tiek rasyti,darosi nemalonu,atgrasu,ji tikriausia ir nenoretu to

Jo

Jo portretas
O didžiojo komunisto- viešbučio vagystę, reketavimas pirmosios ponios rentos, Lietuvos drabstymą purvais...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių