Pereiti į pagrindinį turinį

Galės rinktis: laukti eilėje ir nuomotis socialinį būstą ar gauti kompensaciją

2014-05-22 11:37
BNS inf.
T. Urbelionio / BFL nuotr.

Socialinio būsto laukiantys asmenys galėtų pasirinkti ir kitą valstybės paramos formą - gauti kompensacijas už būsto nuomą, taip pat už išperkamąją nuomą.

Vyriausybė ketvirtadienį pritarė tai numatančiam Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymo projektui, kurį parengė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Jis bus teikiamas Seimui.

Numatoma, kad teisę į socialinį būstą turintys asmenys galėtų pasirinkti, ar nori laukti eilėje ir nuomotis socialinį būstą, ar gauti kompensacijas. Be to, bus galima rinkos kaina įsigyti socialinį būstą, jei jis nebėra naudojamas pagal savo paskirtį. Savivaldybės būtų įpareigotos už gautus pinigus pirkti naujus socialinius būstus.

Žmonės, išaugus jų pajamoms, galėtų toliau nuomotis būstą, tik jau rinkos kainomis.

Ministerija siūlo įvesti ir privalomą kasmetinį pajamų deklaravimą visiems, pretenduojantiems į valstybės paramą būstui įsigyti ar nuomotis. Projekto autoriai, be to, siūlo kompensacijoms panaudoti šiuo metu socialinio būsto fondo plėtrai numatytas lėšas.

SADM duomenimis, kitąmet, kaip ir šiemet, socialinio būsto fondo plėtrai, numatoma 16,4 mln. litų. Įgyvendinus įstatymą, fondo lėšų užtektų tik apie 20 proc. visų laukiančiųjų paramos būstui – esą, norint numatyti kompensacijas visiems jų pageidaujantiems, kasmet reikėtų 48,4 mln. litų.

Šiuo metu yra daugiau nei 31 tūkst. asmenų, laukiančių socialinio būsto.

Šio būsto plėtrai daugiausia fondo lėšų šiemet skirta Vilniui (2,3 mln. litų), Kaunui (2,3 mln. litų), 1,3 mln. litų numatyta Klaipėdai, 0,9 mln. litų – Šiauliams, 0,8 mln. litų – Marijampolei, 0,6 mln. litų Panevėžiui, po 0,5 mln. litų – Tauragės, Kėdainių ir Švenčionių rajonų savivaldybėms. Visai lėšų nenumatyta 9 iš 60 Lietuvos savivaldybių.

Siūloma, kad įstatymų projektas turėtų įsigalioti nuo 2015 metų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų