Gamtos stichija nuniokojo Centrinę Europą: kai kur vaizdai – apokaliptiniai

  • Teksto dydis:

Pastarąją parą gamtos stichija nuniokojo Centrinę Europą. Čekija išgyveno stipriausią šalies istorijoje tornadą. Po visa griaunančio viesulo – ištisi miestai ir kaimai primena apokalipsę. Žuvo mažiausiai penki žmonės, šimtai sužeista. Viesulas siautė ir kaimyninėje Lenkijoje, informuoja LNK.

Audra nuostolių pridarė ir Lietuvoje, – Šiauliai po audringos liūties tiesiog patvino. Gatvės virto baseinais, kuriuose galima plaukioti ir nardyti – tai šiauliečiai ir darė.

Lietus išskalavo ne tik Šiaulius, o sutemus daugelyje šalies vietovių audrą lydėjo škvalas ir griaustinis.

Galingo vėjo išversti ir nulaužti medžiai įvairiose vietovėje griuvo ir ant automobilių bei pastatų. „Pajėgos 209 kartus vyko į įvykius, susijusius su audros padarinių šalinimais. Didžioji dalis – virš 70 – buvo Kaune. Apie 40 buvo Alytuje. Vilnius ir Panevėžys turėjo po 22 išvažiavimus“, – kalbėjo Vilniaus ugniagesių 3-osios komandos viršininkas Andžėjus Romeiko.

Laimei, žmonių gyvybei pavojus iškilęs nebuvo. Nuniokotas tik turtas, o kauniečiai dar sunkiai atsigauna dėl stichijos nuniokoto sporto maniežo. „Stichija yra stichija. Prieš gamtą turbūt mes visi bejėgiai“, – teigė Statybos valdymo skyriaus vedėjas Vigimantas Abramavičius.

Maniežas atidarytas 2019 metais. Jis miestui atsiėjo beveik 2 milijonus eurų. „Šis statinys, mano manymu, turėjo atlaikyti tokį škvalą ar audrą. Ir dabar, kaip matote, turime problemų. Kažkurį vieną kampą pasigavo ir paskui ta jėga išplėšė ir sudraskė visą kupolą kaip aitvarą ar kaip burę pakėlė. Matosi, kad vienas kampas daugiausiai nukentėjęs“, – situaciją komentavo V. Abramavičius.

Po dviejų audrų gyventojų neturėjo apie 20 tūkst. šalies gyventojų. Penktadienį be elektros – vis dar keli tūkstančiai. „Stengiamės atstatyti elektrą kaip tik įmanoma greičiau, tokiais atvejais tikrai yra sunku pasakyti, kada tiksliai bus atstatyta, nes situacija iš tikrųjų yra sudėtinga po tokių audrų“, – kalbėjo ESO atstovas Paulius Kalmantas.

Sinoptikai perspėja, šią naktį taip pat numatoma audra ir škvalas, tačiau jie nebebus tokie stiprūs, kaip praėjusių naktų.

O tai, kas vyko Lietuvoje, nė iš to neprilygo stichijai Centrinėje Europoje. Čekija išgyveno neregėto masto tornadą. Šalies pietryčiuose vaizdai – apokaliptiniai. Tornadas pražudė mažiausiai penkis žmones, dar šimtai sužaloti. Suniokoti ištisi miestai, griuvėsiuose vis dar ieškoma nukentėjusiųjų.

Po nuolaužomis žmonių ieškoti padeda šunys, bet viskas lyg subombarduota. Žemę talžė teniso kamuoliukų dydžio krušos gabalai. Padėti į Moravijos kraštą pasiųsti gelbėtojai iš visos šalies, prisijungė gelbėtojai iš kaimyninės Austrijos ir Slovakijos.

Pasak čekų klimatologo, tornadas Centrinėje Europoje – retas reiškinys. Pagal padarytą žalą panašu, kad viesulas turėjo būti bent jau F3 stiprumo pagal skalę arba net F4. Tokie tornadai Centrinėje Europoje – labai reti“, – kalbėjo klimatologas Pavelas Fasko.

Tai, kas vyksta už Lietuvos ribų, stebi ir mūsų pareigūnai. „Tas tornadas arba audra gali judėti ir Lietuvos kryptim“, – teigė Vilniaus ugniagesių 3-osios komandos viršininkas A. Romeiko.

Visgi mūsų šalies sinoptikai ramina – priešingai nei audra, viesulas atkeliauti negali. Tai lokaliai susidarantys reiškiniai. Vis dėlto, viesulą nuspėti sudėtinga, o Lietuvoje susidaryti sąlygos jiems yra.

Plačiau – vaizdo įraše:

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

teksto citata :

teksto citata : portretas
"Po dviejų audrų gyventojų neturėjo apie 20 tūkst. šalies gyventojų" ...

Po TS-KGB-LGBTQ valdymo

Po TS-KGB-LGBTQ valdymo portretas
vaizdelis bus baisesnis.

Anonimas

Anonimas portretas
Dundulio atsakas ES išsigimeliams...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių