Pereiti į pagrindinį turinį

Gatvių pavadinimų lenteles teks kabinti ant specialių stulpų

2012-09-04 09:50
Gatvių pavadinimų lenteles teks kabinti ant specialių stulpų
Gatvių pavadinimų lenteles teks kabinti ant specialių stulpų / Gedimino Bartuškos nuotr.

Šalies savivaldybės gatvių pavadinimų lenteles netrukus turės kabinti ne ant namų sienų, o ant specialių stulpelių. Tiesa, pavadinimai masiškai neturėtų būti perkabinami.

Dirbo kelis mėnesius

Birželio pradžioje Vyriausybės vadovas pasirašė potvarkį, kuriuo sudarė darbo grupę, turinčią išnagrinėti, kaip pamažu pakeisti visų gatvių Lietuvoje ženklinimą. Vakar darbo grupė baigė darbą ir premjerui Andriui Kubiliui pateikė pasiūlymus.

Jei Lietuva nori būti moderni, ir miestų gatves turėtume ženklinti taip, kaip vakariečiai, – visas lenteles su gatvių pavadinimais nuo privačių pastatų reikėtų perkelti ant stulpelių, kurie būtų jau valstybinėje žemėje. Daugmaž tokie darbo grupės, vadovaujamos premjero patarėjo Laimono Talat-Kelpšos, siūlymai.

Tad naujai tiesiamų, atnaujintų gatvių pavadinimai turės būti nurodyti jau ne ant namo, o ant specialaus stulpelio.

„Kadangi tai susiję su savivaldybėmis, su išlaidomis, darbo grupė nesiūlo griežtai nustatyti terminų, nuo kada taip elgtis – tiesiog siūlome palikti natūraliai apykaitai ir naują tvarką taikyti naujai tiesiamose ar rekonstruojamose gatvėse“, – vakar aiškino L.Talat-Kelpša.

Tauragė jau susitvarkė

Darbo grupė, be kita ko, siūlo pataisyti kai kuriuos įstatymo įgyvendinamuosius teisės aktus. Būtent adresų suteikimo aprašą. Dabar jame numatyta, kad gatvių pavadinimus reikia žymėti ant namų, o nesant tokios galimybės – iškelti ant specialaus stulpelio. O premjero suburta darbo grupė siūlo esamą tvarką kiek pakeisti: nustatyti, kad gatvių pavadinimus reikia žymėti ant kelio ženklo, o nesant galimybei – ant namo.

Nemunas Bukauskas, Lietuvos automobilių kelių direkcijos Eismo saugumo skyriaus vedėjas, darbo grupės narys, dienraščiui sakė, kad darbo grupė nenurodo, kada to savivaldybės turi imtis.

N.Bukauskas nurodė, kad, tarkime, Tauragė savo gatves žymi pagal naująją tvarką. „Jie laiku suprato, kad taip naudingiau. Jie tai padarė per kokius ketverius metus“, – kalbėjo specialistas.

Būsime modernūs

Darbo grupės nariai laikosi nuomonės, kad dabartinė gatvių ženklinimo tvarką esą pasenusi.

„Dabar gatvės ženklinamos neatsiklausiant namo savininko – jis privalo leisti, kad ant namo būtų prikabinama lentelė su užrašu. O Vakarų Europoje tai yra valstybės, savivaldybės rūpestis, nesusietas su privačia nuosavybe“, – yra aiškinęs Ministro pirmininko tarnybos Politikos analizės ir reformų departamento Regionų ir tautinių klausimų skyriaus vedėjas Gabrielius Landsbergis, darbo grupės vadovo pavaduotojas.

Taigi išeitis – lenteles su gatvių pavadinimais perkelti į valstybinės žemę, ant specialių stulpelių. „Tada tai būtų savivaldybės rūpestis – pagal galiojančias Kelių eismo taisykles yra tokia galimybė“, – yra nurodęs G.Landsbergis.

Tikrai neskubės

Kol kas neįsivaizduojama, kiek galėtų kainuoti gatvių ženklinimo pakeitimai. Tai priklausys nuo to, kaip uoliai į šiuos pakeitimus reaguos šalies savivaldybės. Jų biudžetai – skylėti, tad greitų permainų tikėtis neverta.

Beje, Vakarų Europoje lentelės su gatvių pavadinimais dažniausiai nekabinamos ant specialių, tik joms skirtų, stulpelių. Nesudėtinga paieška parodė, kad Londone, Romoje, Paryžiuje, Barselonoje ir daugelyje kitų miestų tokios lentelės paprastai pakabintos ant namų, taip pat privačių. Tik Amerikoje priimta beveik visuotinai gatvių pavadinimus rašyti ant lentelių ir jas iškelti ant specialių stulpelių.

Lietuva esą seka Belgijos pavyzdžiu – ten iš tiesų gatvių pavadinimai žymimi ant specialių stulpelių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų