Grafo gedėjo žmonių jūra

Grafo gedėjo žmonių jūra

Palanga atsisveikino su miesto garbės piliečiu grafu Alfredu Tiškevičiumi. Iškilmingos laidotuvės baigėsi dideliu miestiečių susiėjimu.

Urną nešė draugai

Su A.Tiškevičiumi atsisveikinti iš Lenkijos atvyko žmona Uršulė, iš Jungtinių Amerikos Valstijų – sūnus Adomas Marija.

Iškilmės, skirtos grafo atminimui, Palangoje prasidėjo jau šeštadienį. Parke liejosi klasikinės muzikos garsai – A.Tiškevičiui buvo dedikuotas paskutinysis Lietuvos kamerinio orkestro „Nakties serenadų“ koncertas.

Sekmadienį priešpiet žmonės rinkosi atsisveikinti su grafu į Židinio menę Gintaro muziejuje. Nešti urną su palaikais į Švenčiausios Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčią buvo patikėta artimiausiems A.Tiškevičiaus draugams.

Minia žmonių miesto centre gerą valandą laukė, kol aidint varpų dūžiams pražygiuos procesija, kad galėtų atiduoti pagarbą grafui. Daugelis vyresnių palangiškių vilkėjo gedulo rūbais, rankose laikė gėlių puokštes.

Pilnutėlėje bažnyčioje pamaldos buvo pradėtos giesmėmis. Iškilmingas mišias laikė į Palangą atvykęs Telšių vyskupas Jonas Boruta.

Po ceremonijos bažnyčioje procesija pajudėjo į miesto kapines. Išpildant grafo valią jo palaikai buvo palaidoti šalia sesers Antaninos Tiškevičiūtės kapo.

Vaišinosi ant žolės

Gedulingos vaišės, kurias susirinkusieji pradėjo bendra malda, vyko neįprastoje vietoje. Saulės nutviekstoje pievoje – vos už kelių šimtų metrų nuo kapinių – išdygo pavėsinės, tarp stalų, nukrautų gėrimais ir užkandžiais, sukosi pasitempę padavėjai.

p>Dar prieš laidotuves buvo pasklidusios kalbos, esą grafas pageidavo, kad po ceremonijos bene tūkstantis palangiškių būtų pakviesti gedulingų pietų, tačiau A.Tiškevičiaus advokatas Feliksas Užpelkis tvirtino negirdėjęs, kad tokia jo kliento valia būtų buvusi oficialiai išreikšta.

„Kadaise grafas užsiminė, kad būtų smagu Kurhauze surengti susitikimą su miestiečiais, jaukiai ir maloniai pabendrauti“, – prisiminė advokatas.

Derinant atsisveikinimo su grafu scenarijaus detales dalyvavęs Palangos savivaldybės Kultūros skyriaus vadovas Vygantas Rekašius teigė, kad buvo apsispręsta dėl simbolinių gedulingų vaišių. „Mūsų kultūroje jos įprastos. Vaišės buvo skirtos visiems laidotuvių dalyviams, tačiau norėdami išvengti piliečių, kurie galbūt būtų sumanę ateiti tik į šią laidotuvių dalį, iš anksto neskelbėme, kur žmonės bus kviečiami“, – aiškino V.Rekašius.

Dėl įamžinimo – diskusijos

Miesto garbės pilietį jo advokatas F.Užpelkis prisiminė neslėpdamas susižavėjimo šia asmenybe: „A.Tiškevičius buvo labai solidus, ramus ir tvirtas žmogus. Visuomet atidžiai parinkdavo kiekvieną žodį ir jo laikėsi“.

Anot F.Užpelkio, Palanga grafui buvo viskas. „Jis labai ilgėdavosi mylimų vietų, čia atvykęs išsyk atsigaudavo. Grafas apgailestaudavo, kad Varšuvoje jau mažai likę draugų, o Palangoje dar turėjo gerų bičiulių, mėgo su jais susitikti“, – pasakojo A.Tiškevičiaus advokatas.

Kaip ateityje bus įamžintas garsios didikų giminės palikuonio atminimas, kol kas nėra apsispręsta. „Galbūt Gintaro muziejų galėtų papuošti grafo A.Tiškevičiaus garbei skirta memorialinė lenta“, – spėliojo savivaldybės Kultūros skyriaus vadovas V.Rekašius.

Simboliška: procesija praplaukė pro Kurhauzą, kuriame grafas yra svajojęs surengti susitikimą su miestiečiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių