Grupė Seimo narių siūlo smurto šeimoje atveju atsisakyti privalomos mediacijos

Grupė Seimo narių siūlo smurto šeimoje atveju atsisakyti nuo sausio įsigaliojančios privalomos mediacijos šeimos ginčuose, siekiant apsaugoti smurtą patyrusias moteris nuo spaudimo.

Sausio 1 dieną įsigalioja įstatymo nuostata, kad bandymas taikiai išspręsti ginčą taikoma nagrinėjant šeimos ginčus.

Seime registruota Mediacijos įstatymo pataisa, kad minima nuostata negaliotų, kai gautas pranešimas dėl smurto artimoje aplinkoje, dėl to pradėtas ikiteisminis tyrimas ar priimtas apkaltinamasis nuosprendis.

„Nuo sausio pirmosios visuose šeimos ginčuose – skyrybos, vaiko gyvenamosios vietos nustatymas, vaiko išlaikymas, bendravimas su vaiku, turto pasidalijimas – bus privaloma taikyti mediaciją, nes tai greitesnis, pigesnis, privatesnis procesas, kurio tikslas yra taikus lygiaverčių ginčo šalių susitarimas. Tačiau smurto artimoje aplinkoje atveju auka ir smurtautojas nėra vienodoje galios pozicijoje“, – BNS sakė viena pataisos iniciatorių socialdemokratė Dovilė Šakalienė.

„Įsivaizduokite, jus apiplėšė ir sumušė, o policija pasiūlo taikiai susitarti su nusikaltėliu. Smurtą kasmet patiria dešimtys tūkstančių moterų, tad akivaizdu, kad privalomos mediacijos reikalavimas paliestų šimtus ar tūkstančius aukų, kurios mėgina išsiskirti su smurtautoju. Kaip liudija praktika, smurtautojai neretai mėgina manipuliuoti teise globoti vaikus, jų išlaikymu, būsto atėmimu, tad mediacijos taikymas tokiose skyrybų bylose ne tik neužtikrintų aukos apsaugos, bet, tikėtina, baigtųsi jos teisių pažeidimu ir atgrasytų smurtą patiriančias moteris nuo skyrybų“, – kalbėjo Seimo narė.

Pataisą registravo socialdemokratės D. Šakalienė ir Rasa Budbergytė, Liberalų sąjūdžio vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Laisvės partijos vadovė Aušrinė Armonaitė, konservatorė Ingrida Šimonytė, „valstietė“ Virginija Vingrienė.


Šiame straipsnyje: smurtas šeimojepagalba moterimsmediacijasmurtasLNK1

NAUJAUSI KOMENTARAI

Įdomu,

Įdomu, portretas
kiek statistiškai reikšminga ta PRIVALOMA-PRIVERSTINĖ mediacija, kiek po mediacijos porų/šeimų gyvena darniai ir laimingai?

Išprievartavimo ir pedofilijos atveju

Išprievartavimo ir pedofilijos atveju portretas
dar mediaciją pritaikykit, bepročiai. Čia kaip negrą su pingvinu iš antarktidos susodint, kad jie susitartų!

...

... portretas
ACH: "Tačiau smurto artimoje aplinkoje atveju auka ir smurtautojas nėra vienodoje galios pozicijoje“, – BNS sakė viena pataisos iniciatorių socialdemokratė Dovilė Šakalienė" - ši moteriškė AIŠKIAI neadekvati, ją reikia TEIST už lytinės nesantaikos KURSTYMĄ, antikonstitucinį veikimą prieš Šeimas. NES - anot tų FE'minisčių smurtas VISA tai ką vyrai daro ("Jūs tik pasakykit ką jis daro, o jau MES išaiškinsim KODĖL tai Smurtų SMURTAS!"), šunys tai geri, juos reikia į lovą guldyt, o vyro vieta prie durų ant kilimėlio ir - jei tik bandys prasižiot, iškart juos reikia smurtu apkaltint.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių